De duurzame zonde

De duurzame zonde van.... Werner Schouten 

Duurzame doeners vertellen over hun grootste groene zonde. Want het goed doen is belangrijker dan het pérfect doen.
20-06-2021 - door Redactie
De duurzame zonde van Werner Schouten

In deze rubriek laten we mensen aan het woord die duurzaam leven. Om ze vervolgens uit te horen over hun grootste groene zonde. Of het nou gaat om je online shopverslaving, je vierpotige huisgenoten of lekker veel reizen, we hebben allemaal groene zondes. Vandaag is de beurt aan Werner Schouten, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. Hoe zondigt hij? Opbiechten maar!

Als we onze planeet een beetje bewoonbaar willen houden, is het van belang dat héél veel mensen (een beetje) groener gaan leven. Dat betekent niet dat je meteen morgen een veganistische, vliegtuigmijdende zero waster hoeft te worden. Maar een beetje kritisch nadenken over je meest vervuilende acties kan geen kwaad toch?

De duurzaamste doeners van Nederland

Werner is als voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging hét uithangbord van de organisatie die een groep van ruim 100.000 jongeren tussen de 16 en 32 jaar vertegenwoordigt. Dat hij en zijn collega's het goed doen blijkt wel. Zo stond de Jonge Klimaatbeweging in 2020 op de eerste plaats in de Trouw Duurzame 100. Want, aldus de jury: "Deze actievoerders laten niet met zich laten sollen en ijveren voor structurele inspraak."

Werner: "De eerste plaats in de Trouw Duurzame 100 was een ontzettend mooie bekroning op ons werk. Als voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging stimuleer ik de overheid en het bedrijfsleven om een stuk ambitieuzer te zijn met klimaatbeleid. Want van jongeren mag het allemaal een stuk sneller. Daarom zitten we aan tafel bij o.a. de minister en ook de formateur om dat duidelijk te maken."Werner op het Binnenhof na het gesprek met de formateur.

En de Jonge Klimaatbeweging jaagt ook het bedrijfsleven aan. Zo werken ze al een tijdje samen met ASN Bank om ervoor te zorgen dat de stem van jongeren vertegenwoordigt is in het beleid dat de bank maakt. Zo zorgt de bank ervoor dat ze écht investeert in de toekomst.

Duurzaam leven als verkenningstocht

En leeft deze duurzame doener thuis ook een beetje groen? Ja dus. Werner: "Ik zie een duurzame levensstijl als een verkenningstocht waarin je steeds weer nieuwe stappen kan zetten. Dat ging van een spijkerbroek leasen bij Mud Jeans naar een duurzame Fairphone. Zo kom je steeds een beetje verder en blijft het leuk!"

"Laatst heb ik bijvoorbeeld zelf een groen dak aangelegd. Superleuk om niet alleen te praten over natuur, maar ook eens zelf groene vingers te krijgen en dat terwijl ik in hartje Rotterdam woon! Daarnaast is voor mij de meest duurzame aankoop géén aankoop. Meestal wordt ik veel happier van een toffe ervaring, dan van een nieuwe aankoop."

Lekker groene vingers kweken met de aanleg van een groen dak. Duurzame keuze waar je elke dag plezier van hebt!

De groene zonde: Koffie to go

Niemand is perfect, en gelukkig maar want perfectie is saai. Dus zélfs Werner heeft een groene zonde die hij met grote regelmaat begaat. En een hele herkenbare want waarschijnlijk sta jij zelf ook regelmatig met een kop koffie to go in je handen. Even een boost in je drukke dag en overal voorhanden. Maar ja, dat zwarte goud wordt niet altijd even duurzaam geproduceerd en veroorzaakt ook best wat afval.

Werner biecht op: "Mijn duurzame zonde is koffie! Without a doubt! Ik ben een groot fan van sterke koffie, het is een fijne start van mijn ochtend en een oppepper op een drukke dag. Voor de Jonge Klimaatbeweging ben ik veel onderweg en het is moeilijk om écht duurzame en sociaal verantwoordelijke koffie te krijgen on the go. Ook duurzame koffiepads en cupjes zijn nog verre van gemeengoed op de plekken waar ik kom. En daarbij is de CO2-voetafdruk van koffie natuurlijk ook al best hoog."

Herkenbare zonde: een lekker snelle koffie to go halen

Daarbij wordt de productie van koffie ernstig bedreigd door klimaatverandering. De stijgende temperaturen en toenemende neerslag doen de koffieplant geen goed. Bij warmer weer maakt ze minder bonen, wordt de kwaliteit van de bonen minder én wordt ze vatbaarder voor schimmels en infecties. Het is dus maar goed dat Werner zich zo inzet voor het klimaat...

Hoe het zwarte goud een stukje groener wordt

Sta jij ook vaak een koffie to go te bestellen? Dan kun je meteen een duurzamer bakkie drinken als je kiest voor een herbruikbare koffiebeker. Er zijn veel verschillende soorten en maten op de markt, check ons overzicht van duurzame koffiebekers.  Ook Werner heeft de wegwerpbeker gelukkig al vervangen voor een herbruikbare!

De belangrijkste stap die je kunt zetten is ook om onderweg te kiezen voor écht duurzame koffie. Probeer in ieder geval weg te blijven van de Douwe Egberts of Illy cafés. De koffie van deze merken hebben geen Fairtrade, Biologisch of Rainforest Alliance keurmerk. En ondanks dat Starbucks wel haar eigen duurzaamheidsprogramma heeft, en je korting biedt als je je herbruikbare beker meeneemt, communiceert het bedrijf niet over haar resultaten. Dit maakt het lastig om de waarde en impact van hun duurzaamheidsinspanningen te beoordelen.

Op het station kun je voor een duurzamere koffie terecht bij AH to Go en de Kiosk. Beiden schenken koffie met het Rainforest Alliance keurmerk dat zich richt op eerlijke en biologische landbouw. Bij AH to Go komt het huismerk Perla uit de machine, bij de Kiosk is dat de koffie van Smit & Dorlas. Extra fijn, bij Kiosk krijg je normaliter 25 cent korting op je bakkie als je je eigen herbruikbare beker meeneemt. Vanwege de coronamaatregelen is dit tijdelijk niet mogelijk maar men hoopt dit snel weer te kunnen hervatten.

Ben je niet op het station, dan kun je het beste langsgaan bij lokale koffiebarretjes die duurzame koffie aanbieden. In Amsterdam is dat bijvoorbeeld Back to Black in Utrecht kun je terecht bij 't Koffieboontje en in Rotterdam zit het meer dan goed bij Heilige Boontjes. Maar ook bij de vestigingen van Anne & Max haal je een goede kop biologische koffie.

Herbruikbare koffiecups en koffiepads

Thuis kun je natuurlijk heel makkelijk kiezen voor een duurzaam koffiemerk! Daar hebben we een heel uitgebreid overzicht van gemaakt. Koplopers die makkelijk te verkrijgen zijn, zijn onder andere Moyee Coffee, EEK Koffie of de koffie van Fairtrade Original.

Heb je nu een Senseo, Dolce Gusto of Nespresso apparaat staan, dan heb je te maken met koffiepads en koffiecups die veel onnodig afval veroorzaken. Hoewel de koffieprut zó bij het GFT-afval mag, mogen de pads en cups dat dan weer niet. Oplossing? Hervulbare pads & cups!

Deze kun je gelukkig op steeds meer plekken kopen. Zo biedt BlijBakkie hervulbare cups voor je Nespresso of Dolce Gusto. En koffiemerk Peeze biedt koffiecups die in je Nespresso apparaat passen en die wél in de GFT bak mogen. Bij CoffeeDuck vindt je een slim alternatief voor de koffiepad van Senseo én universele herbruikbare koffiecups.

Coffeeduck heeft een handige herbruikbaar alternatief voor de Senseo koffiepads.

Zo kun je dus thuis in ieder geval een goede, duurzame, bak zetten. In je thermosbeker gieten en dan is je eerste koffie to go alweer gefixt. Want de aarde redden vraagt wel om goede brandstof, niet waar Werner?

Lees meer over...

Wil je net als Werner ook duurzame impact maken met je baan? Bekijk dan eens onze rubriek 'De duurzame baan van' en zie hoe je met verschillende functies je in kunt zetten voor duurzaamheid!

Of je je dag nu wil kickstarten met een straffe bak koffie of toch liever voor thee, water of een glas melk gaat: dit zijn duurzame keuzes:

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.