Energie
De duurzame zonde

De duurzame zonde van... Pien 

Duurzame doeners vertellen over hun grootste groene zonde. Want het goed doen is belangrijker dan het pérfect doen.
27-12-2020 - door Redactie
Header van rubriek De duurzame zonde van...

In deze rubriek laten we mensen aan het woord die duurzaam leven. Om ze vervolgens uit te horen over hun grootste groene zonde. Eerder biechtte Maartje haar sauna-verslaving al op, vertelde Jessie over haar niet-zo-duurzame kattenvrienden en Aniek over haar bezorgschaamte. Vandaag is de beurt aan Pien, interim communitymanager bij Voor de Wereld van Morgen. 

Als we onze planeet een beetje bewoonbaar willen houden, is het van belang dat héél veel mensen (een beetje) groener gaan leven. Dat betekent niet dat je meteen morgen een veganistische, vliegtuigmijdende zero waster hoeft te worden. Maar een beetje kritisch nadenken over je meest vervuilende acties kan geen kwaad toch?

De groene levensstijl van Pien

Onze interim community manager Pien is haar hele leven al dól op dieren. Niet zo gek als je als kind opgroeit met drie honden, twee katten en talloze cavia’s, hamsters, vogels en vissen. Respect voor alles wat leeft is er bij Pien dus met de paplepel ingegoten. Ze is dan ook al jaren terug gestopt met vlees eten en inmiddels eet ze helemaal plantaardig.

Ook op andere fronten draagt Pien een duurzaam steentje bij. Haar tuin staat vol biologische bijvriendelijke planten, ze shopt bij duurzame merken en haar badkamer en schoonmaakkastje zijn zo goed als plasticvrij. En natuurlijk heeft Pien een duurzame bankrekening bij ASN Bank!

Pien is dol op dieren, en dan vooral op katten.

Dat is natuurlijk allemaal prachtig, maar Pien is allesbehalve heilig. Zo wil ze graag veel van de wereld zien en heeft in jaar leven dus aardig wat gevlogen (hoi vliegschaamte!). Ook ligt de koelkast vaak vol met vleesvervangers in plastic verpakkingen, kan haar huis nog wel wat isolatie gebruiken en stapt Pien nog regelmatig in haar oude VW Golf terwijl de trein ook een prima optie is. Maar wat is de grootste groene zonde van Pien?

De groene zonde: badderen en douchen

“Van al mijn groene zondes is lang en heet douchen (of uren in bad liggen) toch wel de grootste, omdat het een dagelijkse zonde is. Zeker in de winter douche ik het liefst twee keer per dag om lekker warm en ontspannen op te staan en naar bed te gaan. En hoe vaak ik mezelf ook voorneem om écht maar maximaal 5 minuten te douchen, het lukt me gewoon niet om dat vol te houden. Na onze teamchallenge stond ik zo weer een kwartier te stomen”.

Maar wat is er dan precies zo 'zondig' aan lang douchen? Genoeg water in Nederland toch? Dat klopt, al slinkt onze watervoorraad wel door de droge, hete zomers van de laatste jaren. De impact van lang douchen en badderen zit vooral in het opwarmen van al dat water. Als alle Nederlanders maximaal 5 minuten per dag zouden douchen in plaats van 9 minuten (het huidige gemiddelde), dan bespaart dat per jaar 120 miljoen m3 water en 450 miljoen m3 aardgas!

"Lang dacht ik als ik weer eens niet onder de douche vandaan kon komen: 'maar ik eet geen vlees!' Maar dat is natuurlijk gewoon een manier om m'n doucheverslaving goed te praten voor mezelf. Door hoe lastig ik het vind om minder te douchen, snap ik wel beter waarom andere mensen het lastig vinden om wat vaker vlees te laten staan".

Pien brengt heel wat uurtjes onder de douche en in bad door. Helaas voor haar niet in deze prachtige badkamer. | Foto: Unsplash

Kan douchen duurzamer?

Goed, douchen is dus géén duurzame hobby. Maar kan douchen en badderen ook duurzamer? Aangezien de impact van een douchebeurt hand in hand gaat met hoelang en vaak je doucht is de beste optie toch echt om te minderen. Korter douchen dus, of minder vaak. Een douchewekker helpt je herinneren om onder de douche vandaan te komen, of sla eens een douchebeurt over. Elke dag douchen is namelijk helemaal niet nodig en zelfs niet zo goed voor je huid.

Waterbesparende douchekop

Een andere manier om water en gas te besparen is met een waterbesparende douchekop. Een waterbesparende douchekop zorgt ervoor dat er minder water uit je douchekop stroom, zonder dat je onder een miezerig straaltje staat. Dit doet zo’n douchekop bijvoorbeeld door lucht aan het water toe te voegen. Waterbesparende douchekoppen zijn verkrijgbaar in verschillende klassen, waarbij klasse ZZ het meeste water bespaart en klasse D het minst.

Douchewater recyclen

Een andere manier om de impact van je home spa sessie te verkleinen is door het douchewater te recyclen. En dan bedoelen we niet het douchewater zelf recyclen (al kan je met opgevangen douchewater misschien best de planten sproeien), maar de warmte van dat water. Dit kan bijvoorbeeld met de HeatCycle, een innovatie van communitylid DeWarmte. De HeatCyle is een systeem dat je aan het einde van je riool installeert, waar het de warmte opvangt van het water dat door je doucheputje wegstroomt. Die warmte is vervolgens te gebruiken voor het opnieuw opwarmen van water of voor het verwarmen van je huis. Niet voor niets won DeWarmte met hun HeatCycle de ASN Bank Wereldprijs 2020!

We gaan de uitdaging aan...

Je leven vergroenen gaat niet van de een op de andere dag. Je moet dingen uitproberen, testen, kijken wat bij jou past en hoe je er een gewoonte van kunt maken. Daarom gaan we met onze redactie regelmatig een duurzame uitdaging aan. Lees hieronder hoe deze ons bevielen en leer vooral van onze fouten ;)

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.