Tiny houses
De duurzame zonde
Lifestyle

De duurzame zonde van... Marjolein in het klein  

Duurzame doener en tiny house expert Marjolein vertelt over haar grootste groene zonde.
22-08-2021 - door Maartje
De duurzame zonde van Marjolein in het klein

In deze rubriek laten we mensen aan het woord die duurzaam leven. Om ze vervolgens uit te horen over hun grootste groene zonde. Of het nou gaat om je koffieverslavingje vierpotige huisgenoten of lekker veel reizen, we hebben allemaal groene zondes. Vandaag is de beurt aan Marjolein Jonker, misschien wel de bekendste tiny house pionier van Nederland. Hoe zondigt zij? Opbiechten maar!

Als we onze planeet een beetje bewoonbaar willen houden, is het van belang dat héél veel mensen (een beetje) groener gaan leven. Dat betekent niet dat je meteen morgen een veganistische, vliegtuigmijdende zero waster hoeft te worden. Maar een beetje kritisch nadenken over je meest vervuilende acties kan geen kwaad toch?

Duurzaamheid met de paplepel ingegoten

Marjolein Jonker staat beter bekend onder haar blognaam Marjolein in het Klein. Al sinds 2015 deel Marjolein haar ervaringen met het realiseren van haar eigen mobiele, bio-based en zelfvoorzienend Tiny House. Haar verhalen vonden gretig aftrek en steeds meer mensen werden enthousiast over de Tiny House beweging. Om deze mensen te helpen met het realiseren van hun eigen kleine woondromen, richtte Marjolein de stichting Tiny House Nederland op. En startte ze TinyFindy, een Funda voor tiny houses

Was Marjolein altijd al een duurzame doener? "Ja, duurzaamheid is me wel een beetje met de paplepel ingegoten. Mijn vader had een flinke biologische moestuin bij het huis, we waren lid van de Kleine Aarde en mijn moeder bakte zelf zuurdesem brood. Goed voor de aarde zorgen, ook voor de dieren, was doodnormaal bij ons thuis."

"In de loop der jaren raakte dat bij mij een beetje op de achtergrond. Tot ik me zo ergens rond 2012 in gezonde voeding ging verdiepen, en de ene schokkende ontdekking na de andere deed over de staat van onze planeet. De overconsumptie, vervuiling, de vernietiging en vergiftiging van onze natuur. In 2014 besloot ik het roer om te gooien en ging ik op zoek naar een klein huisje met een tuintje waar ik eenvoudig en zelfvoorzienend kon leven. Dat werd uiteindelijk een Tiny House."

 Marjolein op de veranda van haar eigen tiny house, samen met haar kippen. Foto: Marjolein Jonker

Leven op kleine voet

Marjolein leeft inmiddels al weer heel wat jaren op kleine voet. "In mijn tiny house gebruik ik heel weinig energie, gemiddeld net geen 1 kWh per dag, en ik gebruik alleen regenwater.  Ik leef niet zero waste maar eet weinig uit pakjes en als het even kan met groenten uit de tuin. Verder heb ik weinig apparatuur in huis. De was droog ik buiten en in de natte maanden ga ik naar de wasserette.

Tenslotte gebruik ik alleen ecologisch afbreekbare producten voor het huishouden en mijn persoonlijke verzorging. Dat moet ook wel, omdat ik geen riolering maar een rietplantenfilter heb voor het zuiveren van mijn afvalwater. En die plantjes worden natuurlijk niet blij van chemische bende."

Ook haar werk probeert Marjolein zo duurzaam mogelijk te doen: "Ik werk vanuit mijn tiny house waardoor ik weinig hoef te reizen. Mijn huisje van een kleine 20 m2 is ‘off-grid’ dus alle stroom die ik gebruik wek ik op met mijn eigen zonnepanelen. En ik heb een paperless office."

De groene zonde: roken

En ja, ook Marjolein heeft een groene zonde. Of zoals ze zelf zegt: "Ik ben verre van een heilige hoor! Ik heb plenty zondes. Ik rook en drink energy drinks bijvoorbeeld. En ik  pak vaak de auto om boodschappen te doen terwijl dat ook best op de fiets zou kunnen. Maar roken is misschien wel mijn favoriete groene zonde."

En Marjolein is niet de enige, op dit moment steekt een op de vijf Nederlanders wel eens een sigaret op. 15% rookt zelfs dagelijks en samen zijn zij jaarlijks goed voor maar liefst 9,8 miljard sigaretten! En die gerookte peuken komen niet altijd netjes in de afvalbak terecht... Zo werden er tijdens de Beach Cleanup van 2018 maar liefst 15.000 peuken gevonden op 8km strand. 

“Peuken zijn het meest aangetroffen afval op toeristische stranden”, aldus Ewout van Galen, programmaleider bij Stichting De Noordzee in Trouw. En hier veroorzaken ze ontzettend veel ellende, zo kan één peuk maar liefst 8 liter water vervuilen. Daarnaast zien vogels de peuken onterecht aan voor voedsel en geven ze ze zelfs aan hun jongen. Omdat sigaretten uit maar liefst 95% plastic bestaan, overlijden de dieren hier vaak aan.  

Milieu Centraal berekende dat er in Nederland elk jaar 10 miljoen kilo peuken op straat belandt. Daarvan wordt 80 procent opgeruimd. Twintig procent blijft dus rondslingeren en het duurt tussen de twee en twaalf jaar voordat een peuk helemaal is vergaan.

 Ruim 10 miljoen kilo peuken belandt op straat, hiermee zijn sigaretten een van de grootste natuurvervuilers. 

Marjolein: "Ik ben begonnen zo rond mijn 14e en omdat ik helaas redelijk verslavingsgevoelig ben, kom ik er tot op heden niet vanaf, hoewel ik al meerdere stoppogingen heb gedaan. Voor mij geeft roken een gevoel van ontspanning en ‘hè hè, even lekker een momentje voor jezelf’. Of de gezelligheid van samen roken. En ondanks dat ik weet dat dit vooral tussen mijn oren zit en roken alleen maar slecht voor je is, tóch lukt het niet om te stoppen. Sigaretten zijn zo gemaakt dat ze je voor eens en voor altijd een gebruiker maken."

En ook Marjolein gooide haar peuken niet altijd netjes in de afvalbak. "Tot een paar jaar geleden vond ik het vrij normaal om mijn peuk op straat te gooien.  Zo zie je maar weer hoe dat werkt hè? Bewustwording is de eerste stap."

Kan dat, duurzaam roken? 

Eigenlijk is het antwoord gewoon 'nee'. Ook de steeds populairder wordende elektronische sigaret is een nachtmerrie voor het milieu. We vroegen Marjolein hoe zij de negatieve impact van haar rookverslaving zo klein mogelijk houdt. Marjolein: "Als je dan toch moet roken, gooi je peuken dan niet op straat maar in de vuilnisbak. Als die niet in de buurt te vinden is dan maak ik de sigaret goed uit en bewaar het peukje even in mijn sigarettenpakje, tot ik hem weg kan gooien. Dat is een kleine moeite. Er zijn ook van die geinige kleine blikjes die je als asbak kunt gebruiken als je op pad bent. Een asbak voor in je zak zeg maar.”

Gooi je je sigaretten al netjes weg, dan kun je de impact van je rookgedrag verder verkleinen door mee te doen met een sigaretten-opruimactie. Loop bijvoorbeeld een etappe mee in de Beach Cleanup Tour, doe mee met de landelijke actie PeukMeuk en download de Litterati-app zodat gemeentes waardevolle informatie krijgen over peukenafval op straat.

Daarnaast kun je de oproep steunen die Het Plastic Peuken Collectief aan de regering heeft gedaan om sigarettenfilters met schadelijke plastics en chemische stoffen te verbieden. In dat geval zouden producenten moeten overstappen op plasticvrije filters, deze bestaan al wel maar worden nu nog niet toegepast in sigaretten.  En, dooddoener, probeer vooral werk te maken van je stoppoging. 

 Er komen steeds meer collectieve acties om peuken op te ruimen. 

Lees meer over tiny house living

Marjolein leeft ontzettend duurzaam in haar tiny house. Heb jij ook interesse in deze manier van leven? Lees dan vooral door:

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!