De duurzame zonde

De duurzame zonde van.... Lisa goes Vegan 

Duurzame doeners vertellen over hun grootste groene zonde. Want het goed doen is belangrijker dan het pérfect doen.
16-05-2021 - door Maartje
De duurzame zonde van Lisa Stel

In deze rubriek laten we mensen aan het woord die duurzaam leven. Om ze vervolgens uit te horen over hun grootste groene zonde. Of het nou gaat om je online shopverslaving, je vierpotige huisgenoten of lekker veel reizen, we hebben allemaal groene zondes. Vandaag is de beurt aan Lisa Stel, beter bekend als Lisa goes Vegan. Hoe zondigt zij? Opbiechten maar!

Als we onze planeet een beetje bewoonbaar willen houden, is het van belang dat héél veel mensen (een beetje) groener gaan leven. Dat betekent niet dat je meteen morgen een veganistische, vliegtuigmijdende zero waster hoeft te worden. Maar een beetje kritisch nadenken over je meest vervuilende acties kan geen kwaad toch?

Lekker plantaardig leven

De productie van vlees en andere dierlijke producten zorgt voor een enorme uitstoot van CO2 en draagt hiermee dus substantieel bij aan de opwarming van de aarde. Minder vlees en zuivel eten levert dus direct een enorme winst op voor het milieu. Maar als je bent opgegroeid met boterhammen met kaas en elke dag een stuk vlees op je bord is dat wel even schakelen.

Om je te helpen bij deze omschakeling deelt Lisa Stel, beter bekend als Lisa goes Vegan, haar recepten en tips voor een plantaardige levensstijl. Met haar website, social media, twee bekroonde kookboeken, receptontwikkeling en samenwerkingen met cateraars en restaurants draagt ze bij aan de toegenomen populariteit van plantaardig eten.

Lisa inspireert anderen al jaren met haar plantaardige lifestyle, tips en recepten.

Lisa: "Een jaar of 8 geleden ging ik steeds vaker plantaardig eten. Ik begon me te verdiepen in de impact van mijn dagelijkse voedselkeuzes op mens, dier en milieu en eet inmiddels al meerdere jaren volledig plantaardig."

Okay, die groene impactpunten heeft ze dus meteen al te pakken. Maar leeft ze verder ook een beetje duurzaam? Lisa: "Ik reis veel minder met het vliegtuig, probeer zo min mogelijk eten weg te gooien, bankier bij een duurzame bank, maak gebruik van groene stroom en woon sinds kort in een goed geïsoleerd huis. Maar het blijft een continue uitdaging en ik ben allesbehalve perfect."

"Kleding vind ik bijvoorbeeld nog lastig. Ik koop al behoorlijk bewust maar ben nu The No Buy Challenge aangaan waar ik minimaal 6 maanden helemáál geen kleding koop. Een leuke uitdaging waar ik best veel van leer, zo ruil ik nu steeds vaker kleding."

Als spreker, influencer en auteur bereikt Lisa dagelijks duizenden mensen met haar positieve, plantaardige boodschap. "Bij duurzaamheid gaat het vaak over wat men moet opofferen, ik hoop juist te laten zien dat er zoveel te winnen valt. Daarbij probeer ik ook duidelijk te maken dat  het niet alléén aan de consument is, de overheid en het bedrijfsleven spelen ook een belangrijke rol." aldus Lisa.

In 2018 stond Lisa als spreker op het podium van het ASN Bank festival ACT.

Ze vervolgt: "In mijn ogen gaat duurzaam leven niet om streven naar perfectie, maar juist om het kijken wat er binnen jouw reikwijdte mogelijk is. En dan liever een kleine verandering tot je nieuwe normaal maken, dan in 1 week je hele leven omgooien om vervolgens tot de conclusie te komen dat dat niet houdbaar is. Duurzaam leven is voor mij een reis zonder eindbestemming, elke dag leer ik weer nieuwe dingen die ik dan probeer toe te passen in de praktijk."

Dit klinkt allemaal heel goed, maar hoe zondigt deze duurzame foodie dan?

De groene zonde: Elektrisch keukengerei

Lisa is dus niet perfect, godzijdank, maar wat is dan haar groene zonde? Lisa: "Als ik kijk op welk gebied ik nog veel kan verbeteren dan is dat  toch in de keuken. Daar staan namelijk behoorlijk veel elektronische apparaten in.

Zo heb ik onder meer een uitgebreid tosti-apparaat,  een keukenmachine, blender, slowjuicer én een Airfryer. Dit komt omdat ik voor mijn werk veel kook en vaak nieuwe apparaten mag uitproberen. Ontzettend tof natuurlijk, maar tegelijkertijd ook vaak onnodig en ontzettend belastend voor mens en milieu."

De blinkende apparaten waar Lisa mee werkt in de keuken.

Kan dat duurzamer?

Een keuken vol met blinkende keukenapparatuur is op verschillende manieren belastend voor het milieu. Allereerst de energie die ze verbruiken als je ermee werkt en ten tweede de grondstoffen, arbeid en energie die het gekost heeft om de producten te maken. Hoe minder apparaten, hoe beter dus.

Om met het eerste punt te beginnen, daar kan je je zonde al wat verduurzamen door net als Lisa gebruik te maken van groene stroom óf door je eigen stroom op te wekken. Zorg vervolgens dat je energiezuinige apparaten koopt. Helaas is dit voor kleinere keukenapparaten nog niet zo makkelijk. Waar je op grotere elektrische apparaten als afwasmachines het Europese energielabel vind, is dit op kleine apparaten als waterkokers en keukenmachines niet verplicht.

Weten welke apparaten in huis het meeste energie slurpen? Check het hier.

Wil je écht weten hoeveel stroom jouw apparaat verbruikt, dan is het hopen dat dit in de specificaties vermeld staat. Of je moet het zelf gaan meten met een energiemeter (o.a. te koop bij Hema & bouwmarkten). Deze plaats je tussen het apparaat en het stopcontact en dan zie je meteen hoeveel energie je apparaat gebruikt. Maar ja, dan heb je het apparaat al in huis.

Daarom kun je jezelf beter vòòr de aankoop de vraag stellen ‘Heb ik dit echt nodig? Ga ik dit vaak gebruiken?’ Zo kan je tosti's ook in een koekenpan maken en je eigen brood ook in de oven bakken.

Het stellen van deze vraag werkt al goed voor Lisa. "Als ik eerlijk ben is zo’n apparaat meestal geen noodzaak. Daarom ben ik nu kritischer; ik koop minder, indien mogelijk koop ik tweedehands of leen ik het. Zo heb ik laatst een wafelijzer van een buurman mogen lenen! Het meest duurzaam blijft helemaal niets nieuws te kopen."

Lees meer over minder vlees eten

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!