De duurzame zonde
Reizen

De duurzame zonde van... Erik 

Duurzame doeners vertellen over hun grootste groene zonde. Want het goed doen is belangrijker dan het pérfect doen.
21-02-2021 - door Redactie
De duurzame zonde van

In deze rubriek laten we mensen aan het woord die duurzaam leven. Om ze vervolgens uit te horen over hun grootste groene zonde. Eerder biechtte Maartje haar sauna-verslaving en Pien haar lang-en-heet-douchen-verslaving al op. En vertelde Jessie over haar niet-zo-duurzame kattenvrienden en Aniek over haar bezorgschaamte. Vandaag is de beurt aan Erik, onderzoeker en freelance redacteur bij Voor de Wereld van Morgen. Hoe zondigt hij? Opbiechten maar!

Als we onze planeet een beetje bewoonbaar willen houden, is het van belang dat héél veel mensen (een beetje) groener gaan leven. Dat betekent niet dat je meteen morgen een veganistische, vliegtuigmijdende zero waster hoeft te worden. Maar een beetje kritisch nadenken over je meest vervuilende acties kan geen kwaad toch?

De groene levensstijl van Erik

Bij onze freelance redacteur Erik staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo leeft hij al ruim vijf jaar volledig veganistisch en heeft hij het vliegtuig de afgelopen jaren laten staan. Daarnaast koopt hij alleen nieuwe kleding als het écht nodig is – van duurzame merken die eerlijk produceren. En bankiert hij natuurlijk al jaren duurzaam bij ASN Bank!  

Ook in zijn werkende leven zet Erik zich in voor een duurzamere en diervriendelijkere wereld. Zo deed hij afgelopen jaar voor The Ex’tax Project onderzoek naar groene belastingen en werkt hij als redacteur bij dierenrechtenorganisatie Dier&Recht. Bij Voor de Wereld van Morgen schrijft Erik sinds 2019 artikelen over uiteenlopende onderwerpen, zoals groene energie, de kledingindustrie en duurzame voeding.

Is Erik hard aan het werk, of telt hij de dagen af tot zijn volgende surftrip?

Toch zijn er ook voor Erik nog genoeg duurzame verbeterpunten. Zo zouden zijn zangconcerten onder de douche aanzienlijk korter kunnen – niet alleen fijn voor de aarde maar ook voor de bovenburen. Ook belanden er in zijn supermarktmandje nog te veel plastic verpakkingen en te weinig biologisch geteelde groente. Maar wat is zijn grootste groene zonde?

De groene zonde: surfreizen

“Golfsurfen is echt de gaafste sport die er is en ook in Nederland goed te beoefenen. Maar voor echt mooie golven moet je toch in het buitenland zijn. Dit maakt mijn grootste hobby ook meteen de oorzaak van mijn grootste groene zonde: surfreizen.”

Voorheen pakte Erik regelmatig het vliegtuig naar de beste surfspots, bijvoorbeeld in Marokko of Indonesië. Dat was absoluut niet goed voor de planeet. Een retourtje Bali veroorzaakt per persoon per jaar al meer CO2-uitstoot dan we ons kunnen veroorloven als we een leefbare wereld na willen laten. Daarnaast is het ongelooflijk oneerlijk dat de (veelal armere) 80% van de wereldpopulatie die nog nooit in een vliegtuig heeft gezeten, juist het hardst geraakt gaat worden door klimaatverandering.

CO2-uitstoot auto nog steeds fors

“Ruim twee jaar geleden besloot ik daarom het vliegtuig voortaan te verruilen voor de auto. Duurzame surftrip: check! Althans, dat dacht ik." Volgens Milieucentraal is reizen met de auto over het algemeen inderdaad klimaatvriendelijker dan vliegen, maar geldt dit niet altijd. Het milieueffect van reizen per auto hangt uiteindelijk af van het brandstofverbruik, het aantal inzittenden en de leeftijd van de auto.

"De CO2-besparing valt vies tegen als je ervoor kiest om zoals ik in een oude, benzineslurpende Volvo heen en weer naar Spanje of Zuid-Portugal te rijden. Als je met minimaal twee personen reist is de uitstoot weliswaar minder dan wanneer je het vliegtuig pakt, maar nog steeds fors.” De ultieme droom van Erik, en vele andere surfers, om in een oud surfbusje maandenlang door Europa te toeren is dus helaas ook minder groen dan hij had gehoopt. Kan het ook duurzamer?

Handig om surfspullen in kwijt te kunnen, minder handig om klimaatverandering mee te voorkomen.

Kan op surfreis gaan in Europa duurzamer?

Dat kan zeker! Milieucentraal heeft een aantal handige tips om zuiniger te rijden. Zorg in ieder geval dat je met twee of meer personen in de auto stapt. Hoe hoger de bezetting, hoe minder de vervuiling per persoon - en het is ook nog eens veel gezelliger! Vervoer je surfboard liever niet op het dak - meer luchtweerstand betekent meer brandstofverbruik - en kies voor een nieuwere auto of camper, bijvoorbeeld door er een te huren.

Heb je een surfweek geboekt op een vaste locatie en niet al te ver weg, zoals een surfcamp in Frankrijk of Spanje? Meestal heb je dan de optie om bij de organisatie ook vervoer per touringcar te boeken. Of ga naar Biarritz met de trein - de duurzaamste manier van reizen

Evan bouwt elektrische surfbusjes

En dan is er natuurlijk nog communitylid Evan! Deze helden bouwen klassieke Volkswagen busjes om tot een volledig elektrische versie en verhuren ze via goboony. "Wat mij betreft is dit de toekomst van het duurzame surfen in Europa. De romantiek van een oude surfbus, zonder de bijbehorende CO2-uitstoot. Ik ben fan!"

Een elektrische motor in een oud surfbusje, wat wil je nog meer? Foto: Evan

We gaan de uitdaging aan...

Je leven vergroenen gaat niet van de een op de andere dag. Je moet dingen uitproberen, testen, kijken wat bij jou past en hoe je er een gewoonte van kunt maken. Daarom gaan we met onze redactie regelmatig een duurzame uitdaging aan. Lees hieronder hoe deze ons bevielen en leer vooral van onze fouten ;)

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.