Energie
Duurzaam wonen
De duurzame zonde

De duurzame zonde van.... ASN Bank directeur Arie 

Duurzame doeners vertellen over hun grootste groene zonde. Want het goed doen is belangrijker dan het pérfect doen.
21-03-2021 - door Redactie
De duurzame zonde van Arie Koornneef

In deze rubriek laten we mensen aan het woord die duurzaam leven. Om ze vervolgens uit te horen over hun grootste groene zonde. Of het nou gaat om je online shopverslaving, urenlang douchen of lekker veel reizen, we hebben allemaal groene zondes. Vandaag is de beurt aan Arie, directeur bij ASN Bank. Hoe zondigt hij? Opbiechten maar!

Als we onze planeet een beetje bewoonbaar willen houden, is het van belang dat héél veel mensen (een beetje) groener gaan leven. Dat betekent niet dat je meteen morgen een veganistische, vliegtuigmijdende zero waster hoeft te worden. Maar een beetje kritisch nadenken over je meest vervuilende acties kan geen kwaad toch?

De groene levensstijl van Arie

Als directeur van ASN Bank is  Arie Koornneef (51) elke dag bezig met duurzaamheid. Arie: "Dat doen we met duurzaam bankieren, oftewel door het geld van onze klanten duurzaam te investeren of te beleggen. Daarnaast zet ik me in om met het team onze drie pijlers klimaat, biodiversiteit en mensenrechten nationaal en internationaal op de agenda te zetten en te houden."

Als boegbeeld van de ASN Bank reisde Arie in 2018 samen met een groep maatschappelijke organisaties, financiële instellingen en energieleveranciers af naar Spitsbergen. Onder leiding van klimaatjournalist Bernice Nootenboom is toen concreet besproken hoe de Nederlandse klimaatdoelen sneller konden worden behaald.

Als boegbeeld van ASN Bank is Arie in 2018 naar Spitsbergen gereisd.

Zo liet Arie aan de andere financiële partijen zien hoe de ASN Bank duurzaam te werk ging. Arie: "Ik heb uitgelegd hoe wij al jaren de klimaatimpact van onze investeringen en beleggingen meten. Zo weten we waar we kunnen verbeteren. En dat dit óók voor andere financiële instellingen haalbaar is.”

Maar ook thuis gaat het er duurzaam aan toe. Zo wordt het afval netjes gescheiden, wordt er nauwelijks nog vlees gegeten, is de auto elektrisch en wordt er bewust gewinkeld. Alleen dat huis zelf, dat mag nog wel een tandje groener...

De groene zonde: energieslurpende huizen

"Vanaf ons eerste huis zijn mijn vrouw en ik verliefd op oude huizen waar nog heel veel aan moet gebeuren. Ze zijn verre van energieneutraal zeg maar. Inmiddels zijn we bijna klaar met het opknappen van ons vierde en tevens oudste huis. Een woonboerderijtje uit 1890 die we vrijwel in originele staat aantroffen."

"Het is een geweldig huis maar omdat het een gemeentemonument is gelden er strenge regels. Zo is het dak 'beschermd' en kunnen we er geen zonnepanelen op leggen. Desondanks proberen we het huis zo energiezuinig te maken. We isoleerden de muren, het dak en een deel van de vloeren maar deze woning zal moeilijk energieneutraal gemaakt kunnen worden. Niet ideaal natuurlijk."

Arie is dol op energieslurpende oude huizen zoals deze uit de 18e eeuw. We hebben hem de Funda-link maar niet gestuurd.

"Door het huis op te knappen maken we iets bestaands weer klaar voor de toekomst. Dat vinden we mooi, dat we weten dat er later ook weer andere mensen van kunnen genieten. En het goede nieuws is wel dat we een tuin met heel veel bloemen, planten, gras en bomen hebben. Daarmee dragen we bij aan de biodiversiteit en het opvangen van piekbuien."

Nederland wil uiterlijk in 2050 alle huizen van het gas af hebben. Aardgas is een fossiele brandstof die veel CO2 uitstoot veroorzaakt. Om te voorkomen dat onze aarde té veel opwarmt en onleefbaar wordt, moeten we dus overstappen op andere manieren om ons huis te verwarmen.

Oude huizen zoals die van Arie verbruiken op jaarbasis al gauw zo'n 1940 - 2400 m3 gas per jaar.  80% hiervan wordt gebruikt om het huis te verwarmen. Het gasverbruik van een geïsoleerd huis is al snel de helft minder. En bij een goed geïsoleerd huis kun je ook gebruik maken van een warmtepomp, een duurzaam alternatief voor de CV-ketel.

Duurzaam verbouwen en klussen

Arie probeert zijn oude huis dus zo energiezuinig te maken. Isolatie vormt hierbij het startpunt en dat is bij oude huizen en gemeentemonumenten inderdaad niet even makkelijk. Gelukkig is er steeds meer mogelijk, van HR+++ glas tot dakisolatie. Dat zijn vaak grote uitgaven, maar er zijn in Nederland verschillende subsidies beschikbaar voor isolatie. En heb je een hypotheek bij ASN Bank, dan kun je voor het verduurzamen van je huis extra geld lenen tegen een lage rente.

Ook Martijn ging aan de slag met het verduurzamen van zijn oude huis uit 1912. Na veel klussen ging de energierekening fors omlaag, lees hier hoe hij dat heeft aangepakt.

Duurzame verf is steeds makkelijker te vinden! Foto: RAW Paints

Ben je zelf aan het klussen in huis, dan zijn er steeds meer mogelijkheden om dit 'groen' te doen. Zo komen er steeds meer aanbieders van tweedehands bouwmaterialen en kun je terecht bij duurzame bouwmarkten als Bio Beest en Eco-Logisch. En duurzame verf kun je ook steeds makkelijker vinden. Kies bijvoorbeeld voor ASN Bank Wereldprijswinnaar Fairf of ons communitylid RAW Paints

We gaan de uitdaging aan...

Je leven vergroenen gaat niet van de een op de andere dag. Je moet dingen uitproberen, testen, kijken wat bij jou past en hoe je er een gewoonte van kunt maken. Daarom gaan we met onze redactie regelmatig een duurzame uitdaging aan en delen we concrete hacks om jou leven net wat groener te maken. Lees dus vooral even verder!

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.