Lifestyle
Mode

De duurzame zonde van... Aniek 

Duurzame doeners vertellen over hun grootste groene zonde. Want het goed doen is belangrijker dan het pérfect doen.
22-11-2020 - door Aniek
De duurzame zonde van Aniek

De duurzame zonde van Aniek. Foto: Unsplash

In deze nieuwe rubriek laten we mensen aan het woord die duurzaam leven. Om ze vervolgens uit te horen over hun grootste groene zonde. Eerder biechtte Maartje haar sauna-verslaving al op, en vertelde Jessie over haar niet-zo-duurzame kattenvrienden. Vandaag is Aniek aan de beurt. Ze is stagiair bij Voor de Wereld van Morgen en daarnaast bestuurslid bij de Jonge Klimaatbeweging. Hoe zondigt zij? Opbiechten maar!

Als we onze planeet een beetje bewoonbaar willen houden, is het van belang dat héél veel mensen (een beetje) groener gaan leven. Dat betekent niet dat je meteen morgen een veganistische, vliegtuigmijdende zero waster hoeft te worden. Maar een beetje kritisch nadenken over je meest vervuilende acties kan geen kwaad toch?

De groene levensstijl van Aniek

Onze stagiair Aniek is een echte duurzame doener. Sinds haar studie (in duurzaamheid, dôh), zet ze zich 24/7 in om klimaatverandering tegen te gaan. Zo eet ze vegetarisch, verspilt ze zo min mogelijk voedsel, koopt ze nóóit meer kleding van synthetische stoffen en gebruikt ze geen flessen zeep, maar soap bars. Oh, en ze heeft natuurlijk een jongerenrekening bij ASN Bank

In haar werkende leven zet Aniek zich in om meer jongeren te betrekken in het duurzaamheidsdebat. "Het is een cliché, maar jongeren zijn écht de toekomst. Door hen nu al mee te laten praten over de wereld van morgen, maken we die wereld inclusief en toekomstbestendig". Bij Voor de Wereld van Morgen timmert ze aan haar eigen duurzaamheidskennis en leert ze meer over ondernemend Nederland. En hoe meer ze leert, hoe meer ze wordt geconfronteerd met haar eigen duurzame zondes...

Haar vrije tijd spendeert Aniek graag in de natuur, natuurlijk mét labradoodle.

De groene zonde: woonkamer als paskamer

Winkelen was nog nooit zo gemakkelijk als vandaag. Als je geen zin of tijd hebt om naar de stad te gaan, maar wel iets nodig hebt, haal je de winkel gewoon naar de huiskamer. "Zeker nu ik full-time werk en de weekeinden daardoor volgepropt zitten met sociale gelegenheden, shop ik meestal online. Dat is lekker makkelijk en kost minder tijd. Het blijft alleen moeilijk om de goede maat uit te kiezen, want die kunnen per merk enorm verschillen. En je wil niet moeten wachten op een pakketje, om hem vervolgens meteen terug te sturen omdat je kleding niet past. Daarom bestel ik vaak meerdere maten, om er zeker van te zijn dat er ten minste één goede maat tussen zit. Wat niet past, stuur ik terug."

Vanwege de coronacrisis en het hoge aantal thuiszitters is er de laatste tijd veel in het nieuws over pakketbezorging. Zo meldde PostNL via NU.nl dat ze een ongeëvenaarde "online explosie" doormaakten en waren pakketjes dit voorjaar structureel te laat vanwege de drukte. Met die toenemende aantallen bestellingen, zien we ook een toenemend aantal teruggestuurde pakketjes. Van alle bestelde kleding wordt maar liefst veertig procent geretourneerd. Met dit retourpercentage is Nederland de absolute koploper in Europa. 

 "Als ik nou drie maten bestel, zal er vast ééntje passen, toch?" 

De prijs van gratis retourneren

In principe is online winkelen niet persé slechter voor het klimaat dan offline winkelen. Zo zijn de distributiecentra waar de meeste spullen vandaan komen meestal energiezuiniger dan alle losse winkelpanden in de stad. Als een groot deel van je online aankopen weer meteen wordt teruggestuurd, wordt het wél erg klimaatonvriendelijk. Onlangs ging Tegenlicht in hun aflevering Op volle retouren in op de impact van ons retourgedrag. De beelden zijn allesbehalve fraai. 

Zodra een kledingstuk wordt geretourneerd, wordt het snel gescand om te kijken of er iets mis mee is. Dit kan een lichte zweet- of parfumgeur zijn, een gescheurd label of soms zelfs een doos die is opengescheurd in plaats van netjes geknipt. Wordt het kledingstuk bestempeld als 'niet perfect', dan wordt het in de meeste gevallen weggegooid, verbrand of voor een lage prijs verscheept naar armere landen. Het kost bedrijven méér tijd en geld om het product te herstellen dan het product simpelweg te vernietigen.

"Stiekem lijdt ik dus een beetje aan retourneer-schaamte." Deze schaamte sluit mooi aan bij de schaamtes waar we al eerder over schreven, vliegschaamte en bezorgschaamte. Gelukkig bieden we bij die dilemma's meteen handige tips om je schaamte te overleven en zo ook bij deze! 

Zo kun je duurzaam pakketjes bestellen

Online shoppen kan, als je goed oplet, juist heel duurzaam zijn. "Online winkelen afzweren doe ik niet, maar ik wil wel graag meer moeite doen om te voorkomen dat ik mijn bestellingen onnodig moet retourneren," zegt Aniek. "Zo heb ik me voorgenomen om binnenkort het meetlint tevoorschijn te halen om mijn afmetingen te meten. Die zal ik dan in de notitie-app van mijn telefoon zetten. Ik zou al veel retourneringen kunnen voorkomen door tijdens het shoppen de maattabel op de website te bestuderen.

Wat ik wel een tijdje doe, is de samenstelling van een kledingstuk controleren. Ik vind polyester en andere synthetische stoffen niet lekker zitten, dus dan heeft het ook geen zin om kleding van dat materiaal te bestellen."

Door goed voorbereid en kritisch online te winkelen, kun je voorkomen dat je onnodige extra maten of kledingstukken in je winkelmandje gooit. Aniek: "Het lijkt vaak op het eerste oog zo veel makkelijker om een paar extra items te bestellen, maar eigenlijk is het voor mijzelf ook handiger als alles in één keer past. Dat scheelt toch weer een extra tocht naar het postkantoor." 

PostNL levert tegenwoordig tussen de één en anderhalf miljoen pakketjes per dag. Foto: Unsplash

We gaan de uitdaging aan...

Je leven vergroenen gaat niet van de een op de andere dag. Je moet dingen uitproberen, testen, kijken wat bij jou past en hoe je er een gewoonte van kunt maken. Daarom gaan we met onze redactie regelmatig een duurzame uitdaging aan. Lees hieronder hoe deze ons bevielen en leer vooral van onze fouten ;)

Profile picture for user aniek.moonen
Aniek
Auteur
Stagiair bij Voor de Wereld van Morgen. Ik zet me in om mensen te inspireren en te motiveren met duurzaamheidskennis. Heb je een goed idee voor een duurzaam initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!