De duurzame baan

De duurzame baan van Vivienne 

Vivienne werkt bij PostNL elke dag aan het doel om in 2030 volledig uitstootvrij pakketjes te bezorgen.
05-10-2020 - door Pien
Vivienne werkt als duurzaamheidsmanager bij PostNL

Vivienne werkt als duurzaamheidsmanager bij PostNL

Betekenisvol werk, een leuk team en mogelijkheden om je persoonlijk te ontwikkelen. Dat willen we het liefst allemaal, toch? In deze rubriek spreken we met mensen die werkzaam zijn in de duurzame sector. Hoe komen ze daar terecht, wat is hun achtergrond en welke tips hebben ze als je op zoek bent naar 'een duurzame baan'? We spreken met Vivienne van Rees Vellinga, duurzaamheidsmanager pakketten bij PostNL.

Elke dag rijden pakketbezorgers af en aan om onze online aankopen bij ons thuis te brengen. Al dat vervoer is natuurlijk niet bijster goed voor het milieu en klimaat. Maar gelukkig is Vivienne er, die zich met haar baan als duurzaamheidsmanager bezighoudt met het verduurzamen van het pakketvervoer van PostNL. “Elke dag werk ik naar het doel toe om uiterlijk in 2030 alle pakketten en brieven in elke straat in de Benelux uitstootvrij te bezorgen in de last mile. Een grote uitdaging! Dat doel willen we bereiken door bijvoorbeeld de busjes in de straten te vergroenen, onze gebouwen te verduurzamen, maar ook door onnodige lucht uit pakketten te halen.”

Van Molecular science naar Sustainable business

Dat Vivienne in de duurzame sector werkt is allesbehalve toeval. Al op 11-jarige leeftijd raakte ze in de ban van duurzaamheid, toen ze een documentaire zag op National Geographic over een volledig zelfvoorzienende stad in China. “Ik vroeg me af: waarom werkt alles in de natuur circulair, en doen wij als mensheid nagenoeg alles lineair? Vanuit deze motivatie wist ik dat ik de duurzame kant op wilde gaan. Maar hoe doe je dat wanneer er op dat moment eigenlijk nog geen studies zijn op het gebied van duurzaamheid?”.

Vivienne besloot Molecular Science & Technology te gaan studeren. Scheikunde was niet perse haar lievelingsvak, maar de opleiding had in het tweede jaar een specialisatie in duurzaamheid. Perfect dus! “Gedurende mijn studie zag ik dat veel ingenieurs briljante oplossingen bedachten. Maar ook dat veel van deze ideeën de buitenwereld niet bereikten. Dit intrigeerde mij en dus maakte ik de overstap naar Utrecht om de master Sustainable Business and Innovation te volgen”.

Helemaal niet stoffig

Na haar studie kwam Vivienne via de Sustainable Business Challenge terecht bij PostNL als trainee. Al snel ontdekte ze dat PostNL een heel gaaf bedrijf is. “PostNL is helemaal niet stoffig maar juist dynamisch en midden in de samenleving. Je krijgt veel kansen om je te ontwikkelen en te ontdekken wat bij je past, waar je in je kracht staat”.

Vivienne stelde zichzelf als doel om het binnen 10 jaar te schoppen tot duurzaamheidsmanager. “Ik dacht: als ik ergens impact kan maken dan is het wel bij PostNL. Het is een bedrijf met zo'n groot bereik. PostNL heeft ruim 50.000 medewerkers en is elke dag te zien in elke straat van elke buurt. Hierdoor kan ik met mijn werk niet alleen medewerkers bereiken, maar ook gezinnen, buren, opa’s en oma’s, scholen en ga zo maar door. Allemaal mensen die ik kan meenemen in de duurzame transitie. Uiteindelijk ben ik binnen vijf jaar duurzaamheidsmanager bij PostNL Pakketten geworden, een baan waar ik nog steeds elke dag veel energie van krijg!”

Tip van Vivienne: volg je hart!

Zoals altijd in deze rubriek vroegen we ook Vivienne naar haar ultieme tip voor iedereen die in de duurzame sector wil werken. Haar tip: volg je hart!

“Doe waar je echt blij van wordt, en niet wat je opgelegd wordt of wat je denkt dat je moet doen. Als je altijd blijft geloven in je eigen koers en visie dan sta je vol in je kracht. In de duurzame sector ligt er geen geplaveide weg voor je. Het einddoel is duidelijk maar hoe we daar komen niet. Een echte uitdaging dus, waar je je helemaal in kan vastbijten”.

Meer duurzame banen

Profile picture for user Pien van der Steen
Pien
Auteur
Freelance contentmaker, boomknuffelaar en dierengek. Wordt blij van verdwalen in de natuur, vegan koken en slimme ideeën die de wereld een stukje groener maken.