Eten en drinken
Geldzaken
De duurzame baan

De duurzame baan van Veerle 

Veerle maakt plantaardig eten onweerstaanbaar populair met haar stichting ProVeg.
26-10-2020 - door Pien
Veerle Vrindts is oprichter en directeur van ProVeg | Foto: Chavez van den Born

Veerle Vrindts is oprichter en directeur van ProVeg | Foto: Chavez van den Born

Zinvol werk, fijne collega's en mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Dat willen we allemaal, toch? In deze rubriek spreken we met professionals die in de duurzame sector werken. Hoe zijn ze daar terecht gekomen, welke studie bracht ze op die plek en welke tips hebben ze als jij ook een duurzame baan zoekt? Dit keer spreken we met Veerle Vrindts, founder en directeur van ProVeg.

Diervrij eten onweerstaanbaar populair maken

Je geliefde stukje vlees laten staan en vaker plantaardig eten: het is een van de meest impactvolle dingen die je kunt doen voor het klimaat en dierenwelzijn. En het wordt steeds eenvoudiger, mede dankzij Veerle Vrindts.

Negen jaar geleden richtte Veerle ProVeg op, een stichting die diervrij eten onweerstaanbaar populair wil maken. De missie van ProVeg is luid en duidelijk: tegen het jaar 2040 de wereldwijde consumptie van dierlijke producten halveren. Om dit te bereiken maakt ProVeg het makkelijker voor consumenten om te kiezen voor plantaardig eten.

“Wij onderzoeken de vraag van de consument, testen interventies en zorgen er zo voor dat de stap van minder dierlijk en meer plantaardig eten eenvoudiger wordt. Voor een dieetverandering heb je naast motivatie namelijk ook kennis nodig. Met de Veggie Challenge campagne en onze gloednieuwe app geven we handvaten om de eerste 30 dagen als ‘vleesminderaar’ makkelijker te maken. Al meer dan 280.000 deelnemers uit 82 landen hebben met deze challenge meegedaan!”

 Foto: Chavez van den Born

Veerle werkt met ProVeg daarnaast ook aan het verbeteren van het gemak, de toegankelijkheid en smaak van plantaardig voedsel. “Dit doen we door samen te werken met beleidsmakers, publieke instellingen, de voedselindustrie, de medische en de wetenschappelijke sector en de media. Maar ook door actie te voeren. Zo zijn we de afgelopen tijd met ons hele team ook hard bezig geweest om minstens 250.000 handtekeningen te verzamelen tegen het Europese vegaburgerverbod”. Met succes, want op 23 oktober werd het vergaburgerverbod weggestemd met een ruime meerderheid.

Van romans schrijven naar een vegan festival

Lang dacht iedereen in haar omgeving dat Veerle een toekomst als schrijfster of journalist tegemoet ging. Op haar elfde publiceerde ze haar eerste roman, en daarna volgden nog 2 boeken. Ze volgde een tijdje een opleiding journalistiek, maar studeerde uiteindelijk af in de sociale psychologie en culturele antropologie. “Tijdens mijn studententijd had ik een bijbaantje als columnist en redactielid bij de universiteitskrant. Toch bleek mijn grootste passie te liggen in het activisme. Ik wilde met mijn teksten de wereld beter maken, onrecht aankaarten, gedrag veranderen en impact maken”. 

“Hoe meer ik me bewust werd van de toestand waar de wereld zich in verkeerde, hoe hoger de urgentie werd om al mijn energie te richten op het aanpakken van het klimaatprobleem, de ellende in de vee-industrie en ongelijkheid in de wereld. Al snel werd het me duidelijk dat er een efficiënte manier bestond om meerdere crisissen te bestrijden: minder dieren eten en meer planten”.

Rond die tijd kreeg Veerle het idee om samen met haar vriend een vegan festival te organiseren op hun universiteit. Ze wilden laten zien dat plantaardig eten superlekker en makkelijk is door kookworkshops en proeverijen te organiseren, aangevuld met een inhoudelijk programma. “Dat was in maart 2011 de start van onze stichting, die toen nog Viva Las Vega’s heette”.

 Foto: Chavez van den Born

Steeds meer impact

Tegenwoordig is Veerle fulltime directeur van ProVeg, maar de eerste jaren na de oprichting van haar stichting werkten zij en haar man er nog naast. “De eerste jaren runden we Viva Las Vega’s naast betaalde banen in de non-profitsector. Onze stichting was een hobby waar we letterlijk al onze vrije tijd in staken. We stonden er mee op en gingen er mee gingen slapen. Onze mini-flat in Amsterdam was ons kantoor, vergaderlocatie, proefkeuken en de creatieve broedplaats voor onze groeiende groep vrijwilligers.” Inmiddels telt ProVeg 11 betaalde medewerkers, talloze vrijwilligers en heeft ProVeg een ‘echt kantoor’ in Utrecht.

Als directeur denkt Veerle strategisch over hoe ProVeg haar missie van 50by40 (halvering van de consumptie en productie van dierlijke producten tegen 2040) kan behalen. Daarnaast is ze woordvoerder, houdt ze contact met het netwerk van bedrijven, fondsen en donateurs en is ze inhoudelijk nauw betrokken bij de Veggie Challenge campagne en app. “Het voelt fantastisch om een project dat zo klein begonnen is elke dag te zien groeien. Dagelijks ontvang ik mailtjes van mensen die aangeven dat ze dankzij onze Veggie Challenge vegetariër of veganist zijn geworden”.

Ook in de voedselindustrie maakt Veerle impact met ProVeg. “Er zijn bedrijven zoals Johma, New York Pizza en Smullers die na contact met ProVeg hun aanbod plantaardiger maakten. HEMA maakte haar appelkruimeltaart zelfs volledig vegan. Die impact is superbelangrijk. Dat ik daar deel van mag zijn, geeft ontzettend veel voldoening!”

Tip van Veerle: practice what you preach

Aan alle duurzame professionals die we voor deze rubriek spreken stellen we de vraag: Wat is jouw tip voor mensen die willen werken in de duurzame sector? Het antwoord van Veerle op die vraag luidt: practice what you preach.

“Als je een baan zoekt in de duurzame sector, laat dan zien dat je gelooft in het veranderen van de status quo en buiten de hokjes durft te denken. Toon creativiteit, want dat is meer dan nodig om de uitdagingen waar we als generatie voor staan te tackelen. In deze crisis zijn er nieuwe talenten nodig en worden andere dingen belangrijk”. 

Veerle geeft ook nog als tip om je bewust te zijn van jouw cirkel van invloed. “Je kunt in je eentje niet alle wereldproblemen oplossen, maar je kunt wel ergens beginnen. Want je hebt altijd wel ergens zelf invloed op. Indien er nog geen bedrijf of organisatie is met wie je kunt samenwerken om dit probleem op te lossen, trek dan je stoute schoenen aan en kom zelf in actie als ondernemer”.

Deze communityleden gaan voor plantaardig

Meer duurzame banen

Profile picture for user Pien van der Steen
Pien
Auteur
Freelance contentmaker, boomknuffelaar en dierengek. Wordt blij van verdwalen in de natuur, vegan koken en slimme ideeën die de wereld een stukje groener maken.