De duurzame baan van Lotje 

In haar werk bij Fairtrade Original maakt ze eerlijk voedsel bereikbaar voor iedereen.

22-06-2020

Lotje in Rabat | Fairtrade Original reisfoto

Betekenisvol werk, leuke collega’s en de wereld zien. Dat willen we allemaal wel, toch? In deze rubriek spreken we met mensen die werkzaam zijn in de duurzame sector. Hoe komen ze daar terecht en wat is hun achtergrond? Was de duurzame sector een bewuste keuze en welke tips hebben ze als je op zoek bent naar een ‘groene baan'? Deze keer spreken we Lotje, ze is werkzaam als Sourcing & Development manager bij Fairtrade Original.

Fairtrade Original is een social enterprise die eerlijk voedsel bereikbaar wil maken voor iedereen. Dat doen ze door duurzame voedselketens te ontwikkelen in Afrika, Zuid-Amerika en Azië en door de voedselproducten onder hun merk te vermarkten in Europa. Wellicht ken je Fairtrade Original van hun wereldkeukenproducten zoals currypasta’s, kokosmelk, kruidenpasta’s en koffie.

Als Sourcing & Development manager is Lotje verantwoordelijk voor het ontwikkelen en onderhouden van de ketens in Afrika en Zuid-Amerika. In haar rol bouwt ze aan sterke langetermijn relaties die tot doel hebben om positieve impact te realiseren, zowel op de leefomstandigheden van kleinschalige boeren als het milieu.

Verduurzamen bij de bron

Lotje is geboren en getogen in een klein dorpje in Brabant. Haar opa en oma hadden een boerderij en daar kreeg ze veel van mee. ‘Ik ben me altijd bewust geweest waar ons voedsel vandaan komt. Al op jonge leeftijd wist ik dat ik iets in de voedselwereld wilde doen. Door verschillende reizen en werk in Afrika en Zuid-Amerika werd voor mij snel duidelijk dat ik aan de voorkant van internationale voedselketens wilde werken: verduurzamen en impact maken bij de bron.’

Lotjes interesse in cultuur en voedsel bracht haar bij de studie Antropologie en later International Development Studies aan de UvA, met een focus op internationale handel en landbouw. Na haar studie heeft ze bij verschillende bedrijven gewerkt. ‘Toen een aantal jaar geleden deze functie vrijkwam bij Fairtrade Original heb ik de stoute schoenen aangetrokken en - hoewel wat onervaren – ze toch kunnen overtuigen dat ik geschikt was voor de rol.’

Fairtrade Original
Lotje & Reynaldo | Fairtrade Original - Reisfoto's Colombia 2019

Bouwen en onderhouden van ketens

Lotje is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en onderhouden van de ketens in Afrika en Zuid-Amerika. De laatste jaren zette ze de ketens achter de Arabische kruidenpasta’s uit Marokko, Mexicaanse kruidenpasta’s uit Mexico en de Community Coffee uit Colombia op.

‘Aan de start van een nieuwe keten kijken we allereerst welke kansen er zijn in de markt: welke producten zijn succesvol en welke nieuwe producten hebben kans van slagen? Doordat we in de beginfase al afspraken maken met supermarkten weten we zeker dat de producten die we ontwikkelen ook daadwerkelijk op de plank komen te staan.’

Parallel aan dit marktonderzoek wordt er impact-onderzoek gedaan. Daarin zoekt Lotje met collega’s naar landen die geschikt zijn om de producten te ontwikkelen én waar de meeste impact kan worden gerealiseerd. Vervolgens gaat het team op zoek naar geschikte handelspartners. ‘Dit is vaak een mooie reis langs lokale fabrieken en kleinschalige boeren.’

'' Het blijft bijzonder om samen met een Colombiaanse koffieboer over zijn of haar land te lopen en te praten over hun dromen voor de toekomst ''

Impact meten en vergroten

Meten en vergroten van impact is een belangrijk onderdeel van Lotjes werk. Zo is ze, samen met Nederlandse koffiebedrijven, betrokken bij het Futureproof Coffee Collective onder leiding van MVO Nederland. Binnen dit consortium wordt bijvoorbeeld onderzocht wat de prijs van Colombiaanse koffie zou moeten zijn als ook de sociaaleconomische en ecologische kosten worden meegenomen. Dan moet je denken aan druk op bodem, water, biodiversiteit, klimaat en het gat met een leefbaar inkomen.

‘Het doel is om de echte prijs van koffie te berekenen en om projecten te starten die bijdragen aan zowel de ecologische factoren als de kant van mensenrechten, door het gat naar een leefbaar loon te dichten.’

‘Door actief te zijn in kennisnetwerken en partnerships, zoals het Futureproof Coffee Collective, probeer ik belangrijke ontwikkelingen in de voedselsector te volgen, ons netwerk te versterken en in te stappen bij relevante initiatieven.’

Lotje Kaak
Lotje in gesprek met Red Ecolsierra | Fairtrade Original - Reisfoto's Colombia 2019

Tips voor een duurzame baan

‘Netwerken, netwerken, netwerken. Er ontstaan steeds meer banen in de duurzame sector en daarmee groeit ook de concurrentie. Mijn tip is om ergens te starten en te kijken waar dat pad je gaat brengen. Er is volop nieuws te ontdekken in de duurzame sector en de kansen zie ik tot dusver alleen maar toenemen.’

Ben je nieuwsgierig geworden naar werken in de duurzame sector? Dan vind je deze artikelen misschien ook interessant:

Profile picture for user olatz.azurmendi_94167
Olatz
Auteur
Als stagiaire bij Voor de Wereld van Morgen help ik duurzame ondernemers groeien. Heb jij een slim idee om de wereld een stukje mooier te maken? Meld je dan aan en deel het met ons!