De circulaire economie is onze grootste exportkans voor de komende 200 jaar 

Het begrip circulaire economie zingt al een tijdje rond in Nederland. Maar wat is het eigenlijk? En waarom wil ons land er in voorop lopen?
22-01-2016
Foto: Paul Miller, Flickr, CC BY 2.0

Foto: Paul Miller, Flickr, CC BY 2.0

Volgens MVO Nederland brengt de cirkeleconomie, waarbij hergebruik, recycling en delen centraal staan, enorme kansen. Het potentieel om te besparen op materialen is wereldwijd bijvoorbeeld $ 1.000 miljard per jaar. En alleen in Europa kan het recyclen van producten één miljoen banen opleveren.

In onze huidige, lineaire, economie maken we iets, we gebruiken het en gooien het weg. Maar in de circulaire economie sluiten we juist kringlopen. Als we producten ontwerpen houden we al rekening met het leven ná gebruik. Ook vormen reststromen van het ene proces of product een grondstof voor iets anders. Van een versleten overhemd kun je bijvoorbeeld prima een unieke boxershort maken, zoals het Groningse bedrijf Van Hulley laat zien. 

We kunnen veel leren van de natuur. Daar zien we bijna 4 miljard jaar innovatie in de praktijk.

Als we willen overschakelen op een circulaire economie kunnen we volgens Louise Vet, directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO), veel leren van de natuur. Want daar zien we bijna 4 miljard jaar innovatie in de praktijk. Een belangrijke natuurles is dat afval niet bestaat: zelfs poep is goud waard!

Het NIOO-pand is daarom gebouwd op ecologische principes. Het is uit elkaar te halen in herbruikbare onderdelen, water en andere kringlopen zijn gesloten en zonne-energie wordt op allerlei manieren gebruikt. Bovendien worden de uitwerpselen van bezoekers vergist tot biogas voor de verwarming en met behulp van algen wordt het fosfaat uit de poep gehaald. Fosfaat is een belangrijk ingrediënt in kunstmest, maar de natuurlijke voorraden zijn eindig: inderdaad, het 'goud' in poep.

Nederland loopt voorop in de overgang naar de circulaire economie

Ondernemer voor ondernemer groeide de circulaire economie de afgelopen jaren in Nederland. Zo streeft Fairphone er naar om het leven van een mobieltje zo lang mogelijk te rekken, in een markt waarin smartphones al binnen een half jaar als verouderd worden gezien. De Fairphone heeft een modulair ontwerp wat het mogelijk maakt om onderdelen te vervangen zoals de camera en de microfoon. Een ander aansprekend voorbeeld is het afvalbedrijf Van Gansenwinkel. Dit gaf in 2014 aan zes miljoen ton afval een tweede leven als grondstof, groene of grijze energie.

Inmiddels houdt zich in Nederland al een heel leger bedrijven bezig met circulair ondernemen. Tijdens de Week van de Circulaire Economie komen ruim 750 ondernemers van verschillende bedrijven bijeen. Op 23 en 26 januari kun je inspirerende presentaties zien van cirkelondernemers die aansprekende resultaten boeken met bijvoorbeeld urban mining in de bouw (demonteren in plaats van slopen) of micro woningen (tijdelijke woningen voor één persoonshuishoudens). En op 26 januari vertelt Dave Hekkens over zijn project ‚Precious Plastics’ waarin hij laat zien dat we onvoorstelbaar veel kunnen met gebruikte resten plastics.

Gezien de overvloed aan kansen zal het aantal cirkelondernemers snel verder groeien. Bij de aftrap van de Week van de Circulaire Economie was prins Carlos de Bourbon de Parme in elk geval vol vertrouwen: "Nederlanders zijn goed in gezond verstand. We zijn een klein land en hebben met weinig grondstoffen moeten leven. We zijn slim genoeg om koploper te zijn in de wereld op het gebied van circulaire economie. Dit kan - naast water - ons grootste exportproduct worden."