Lifestyle
Duurzaam ondernemen

De beste selfcare tips van ondernemers 

Let niet alleen op je kwartaalcijfers, maar ook op jezelf. Wij vroegen ondernemers om de beste tips
12-07-2019 - door Jessie
Foto: Simon Migaj on Unsplash

Foto: Simon Migaj on Unsplash

Selfcare, ontspanning, even ont-werken. Het is belangrijker dan je denkt. Niet voor niks staan zakenmannen als Richard Branon en Tony Robbins bekend om het feit dat ze én keihard aan hun bedrijf werken, én keihard aan henzelf. Natuurlijk hoef je niet meteen – helemaal Amerikaans – om half zes ’s ochtends mindfulness te doen, maar met deze kleine tips kun je er wel voor zorgen dat je die zen behoudt. Óók als je veel deadlines of een belangrijke opdracht hebt.

“Hoewel ik nog steeds met enorm plezier veel tijd in onze missie investeer, is de werk/privé balans bij mij al jaren iets waar ik scherp op ben en ook moet blijven”, vertelt Jasper Gabriëlse van duurzame onderneming Seepje. “Ik kan dus nu wel stellen dat het goed lukt die balans te houden. Ik investeer voldoende tijd in privé relaties en in mezelf, los van m'n werk. Dit is zeker niet altijd zo geweest. In de beginjaren werkte Melvin en ik echt heel veel, soms wel 90 a 100 uur in de week. Gemiddeld zaten we zeker op 70 a 80 uur, wat natuurlijk niet vol te houden is”. 

Balans of focus: waar streef je naar?

Ook Mariah van taboedoorbrekend tampon- en maandverbandmerk Yoni herkent dit. “Het lukt zeker niet altijd om ‘balans’ te houden. Ik twijfel of balans mijn streven is. Ik ben eerder graag gefocust aanwezig dus als ik op het werk ben, dan ben ik met werk bezig, laat me niet afleiden door appgroepjes of praatjes. Als ik met mijn dochter ben dan streef ik er naar 100% met haar aanwezig te zijn. Dat is een uitdaging, maar zij is een goeie accountability partner en heeft zeer weinig geduld voor telefoontjes, appjes of mailcheckmomenten. En als co-ouder probeer ik op mijn ouder-af dagen activiteiten in te plannen die mijn energie boosten i.p.v. energie nemen. Dus je vindt mij nooit op een festival en bijna nooit tot laat uit, maar wel tijd nemend om alleen te zijn, ook op m’n yogamat, op het strand, aan het wandelen, luisterend naar mijn favoriete podcasts, met inspirerende boeken en met mensen die voor mij belangrijk zijn die mij energie geven”. Zarayda Groenhart stelt zichzelf vaak de vraag "Hoe voel ik me nu? Waar ben ik trots op? En wat is een belangrijke les die ik op dit moment wil leren?" . 

Werk is een marathon, geen sprint

"Nadat ik jaren had gewerkt bij de BNN moest ik mezelf even opnieuw uitvinden als ondernemer", vertelt Zarayda in haar cursus. Zarayda vond hierbij veel inspiratie in meditatie. "Ik weet dat elke keer wanneer je een kans hebt om te groeien en meer te gaan beleven dat je belemmerende gedachten hebt. Dan helpt het om je gedachten op een rijtje te zetten. Durf ook hulp te vragen en ontvangen. Sommige dingen kun je ook prima uitbesteden". Ook Jasper heeft inmiddels meer balans gevonden: “Inmiddels werken we gemiddeld ongeveer 50 uur in de week. Het is een marathon, geen sprint. Ja, we hebben momentum, er is altijd iets écht belangrijk en we vinden het écht leuk. Het voelt niet altijd als werken om de wereld met Seepje schoner en mooier te wassen. Toch is een tegenhanger van de inspanning, ontspanning dus, heel belangrijk”.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Luister naar jezelf, dan naar anderen

De beste raad volgens Jasper is simpel: Luister naar jezelf! “Het is heel makkelijk om je te laten drijven door je mede-ondernemers, je werknemers, je investeerders, je klanten. Maar het is heel simpel: je kunt er alleen voor al die mensen zijn en voor hen presteren als je zelf goed in je vel zit. Dus, hoe zit jij in je vel?”. Ook Mariah sluit daarbij aan: “Veel mensen associëren ondernemen of ambitieus zijn met keihard werken, lange uren, doorbikkelen, enz. Ik wil graag deze beliefs challengen. Lange uren maken leiden niet per se tot creatieve ideeën (mijn beste ideeën zijn bijna nooit op kantoor of tijdens het werken ontstaan) en is voor veel mensen niet een duurzaam manier van leiden. Een bedrijf heeft meer aan iemand die voor langere tijd goed aanwezig is dan iemand die zich keihard voor korte duur zich inzet en daarna met een burn-out thuis zit. Dus check even of je self-limiting beliefs hebt wat betreft wat er nodig is om te ondernemen of ‘succesvol’ te zijn op het werk. Volgens mij is prioriteiten stellen, focus en besluitvaardig zijn handiger dan je in helemaal in de rondte werken.

Zelf aan de slag met selfcare

Misschien was dit die laatste eye-opener die je nodig had, of heb je nog het gevoel dat jouw start-up geen seconde zonder jou kan. In beide gevallen kan het geen kwaad om eens goed na te denken hoe jij selfcare toepast als ondernemer. Extra leuk: speciaal voor ondernemers die en druk leven hebben en toch de balans willen houden heeft Zarayda Groenhart, een online cursus opgenomen: Booming Business in 2 uur per dag. Deze training kun je hier gratis downloaden.

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is zero waster (sinds 2014 afvalarm), blogger en auteur (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com en www.smir.store). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.