Eten en drinken

De beste duurzame warme chocolademelk 

Wat is er lekkerder dan opwarmen met een warme chocolademelk op een koude winterdag? Juist, opwarmen met duurzame warme chocolademelk!
15-11-2021 - door Flo
5 duurzame chocolademerken

5x duurzame chocolademelk

Met de koudere dagen in aantocht krijg je vanzelf weer zin in warme chocolademelk. Lekker om op z’n Frans een (vegan) croissantje in te dopen, of gewoon afgemaakt met marshmallows een dot slagroom. We zijn gek op goede chocolade! Eerder testen we op de redactie al de lekkerste chocoladepasta en hagelslag, maar nu was het tijd voor onze favoriete warme drank.

Je kunt natuurlijk van een goede reep duurzame chocolade makkelijk zélf warme choco maken. Maar nóg sneller is het om deze kant-en-klare versies op te warmen. Een keurmerk op de verpakking laat meteen zien of de chocolademelk is geproduceerd met respect voor het milieu en de cacaoboeren.

Keurmerken

Je vindt in de supermarkt al verschillende soorten chocolademelk met een keurmerk. De meest bekende keurmerken zijn: Fairtrade, Biologisch, UTZ en Rainforest Alliance. Nog even op een rijtje wat deze nou precies betekenen

Het Fairtrade logo verzekert je ervan dat boeren of telers een eerlijke prijs hebben gekregen voor hun producten
 

Biologische producten dragen een EU keurmerk dat garant staat voor productie zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen
 
Het UTZ of Rainforest Alliance keurmerk richt zich op eerlijke en biologische landbouw, al zijn de regels minder streng dan bij Fairtrade of Biologisch
 

De Chocolademelkwijzer vergeleek 23 halfvolle en volle varianten chocolademelk op suikers en keurmerken. Maar hoe smaakt duurzame chocolademelk? Wat is nou de aller-allerlekkerste? Wij testen er een aantal voor je uit! Gewone melk én plantaardig.

Duurzame chocolademelk

AH Chocolade Drink Classic
Prijs€ 0,99 voor 1 liter
Waar te koop: Albert Heijn
Link naar de ingrediëntenDuurzaamheid: Rainforest Alliance keurmerk en 100% Weidezuivel

Eindoordeel: Oei, ja dit smaakt duidelijk als chocolademelk uit een pak. Daar is op zich niets mis mee, maar het geeft niet meteen dat warme, rijke gevoel waar we naar op zoek zijn. Arisha: “het kan romiger”. Het smaakpanel zou deze niet zo snel nog een keer kopen. Mattia: “De nasmaak is echt niet lekker, beetje chemisch, ik zou het niet aanraden”. Ook Iwan kon er geen chocolademelk in proeven: “Maar ja… wat is het dan wel?”. Helaas, het is gewoon een beetje een waterige chocodrink. Eindconclusie, deze "chocolade drink" alleen meepakken uit de supermarkt als alle andere merken zijn uitverkocht. En dan opwarmen met flink wat slagroom erbij.  
Eindcijfer: 6,0

Zuivelruijck Biologische chocolademelk
Prijs€ 2,55 voor 1 liter


Waar te koop: Ekoplaza
Link naar de ingrediënten

Duurzaamheid: Keurmerken EKO, Fairtrade en Biologische landbouw

Eindoordeel: Het woord romig viel verschillende keren en Mattia zou ‘m aanraden: “Best lekker en niet te zoet!” En ook Barbara vond het een “lekkere romige chocolademelk”. Eigenlijk precies wat je zoekt in een warme chocolademelk! Voor de eindcijfers werd gul gestrooid met achten. Iwan: “de smaak is bíjna niet van de romige chocomel te onderscheiden”. Een mooi compliment, of was het omdat Iwan eerst dacht dat het om een plantaardige chocolademelk ging? Koud of warm, deze chocolademelk van de Ekoplaza vinden we een aanrader! Maar hij scoorde wel ietsje lager dan de Tony's. Britt: “Tony’s heeft nét wat meer smaak”. Al met al zouden we deze chocolademelk zéker inslaan voor de koude winterdagen.
Eindcijfer: 7,5

Tony’s Chocolonely Fairtrade Chocolademelk

Prijs€ 1,80 voor 1 liter
Waar te koop: Jumbo, Albert Heijn en de meeste andere grote supermarkten
Link naar de ingrediënten
Duurzaamheid: Tony’s koopt alleen maar gecertificeerde cacao én investeert in het transparanter maken van de keten. Zo willen ze ervoor zorgen dat de boeren een leefbaar loon ontvangen. De melk is niet (meer) biologisch. Dit zeggen ze er zelf over: “De prijs van biologische melk en suiker steeg zó enorm dat onze biologische chocolademelk zó duur werd dat we er minder van verkochten”. Wel zijn de suiker en melk Fairtrade gecertificeerd.

Eindoordeel: Alleen maar positieve geluiden van het smaakpanel: de chocolademelk scoorde niet lager dan een 8. Koud en warm, dit was duidelijk de favoriet van het smaakpanel. Monique: “Dit is wat je wil drinken na een lekkere winterwandeling.” Het heeft de echte rijke chocoladesmaak volgens Barbara: “het is gewoon een Tony’s chocoladereep in vloeibare vorm”. Een echte aanrader dus, deze móet je gewoon in je voorraadkast hebben.

Eindcijfer: 8,3

Plantaardige duurzame chocolademelk

 Oatly Haverdrank Cacao
Prijs€ 1,83 voor 1 liter
Waar te koop: Jumbo, Albert Heijn, Hoogvliet en de meeste andere grote supermarkten
Link naar de ingrediënten
Duurzaamheid: Oatly gebruikt UTZ-gecertificeerde cacao

Eindoordeel: Het smaakpanel vond het meer weghebben van vanilledrank met een kleurtje ondanks dat er helemaal geen vanille op de ingrediëntenlijst stond aangegeven. Als we deze blind hadden geproefd, weten we niet zeker of we de chocolademelk er uit hadden gehaald. Zouden ze de cacao zijn vergeten? Het was ook iets te waterig om dat echte warme wintergevoel te geven. Er zijn dus helaas wat onvoldoendes gevallen. Britt: “Ik geef het een 5 voor warme chocolademelk, maar een 7 voor een gewone warme drank”. Iwan vond niet dat je het chocolademelk kan noemen: “maar ja, dat doen ze ook niet, er staat haver en cacao op de verpakking”. Géén aanrader als chocolademelk dus. Monique: "ik hou heel erg van havermelk, en dat is het ook". 
Eindcijfer: 5,0


Alpro Sojadrink Choco
Prijs€ 2,05 voor 1 liter


Waar te koopJumbo, Albert Heijn, Hoogvliet en de meeste andere grote supermarkten
Link naar de ingrediënten

Duurzaamheid: Veganistisch keurmerk en cacao is UTZ gecertificeerd

Eindoordeel: Waar sommige de smaak van soja wat vonden overheersen, was het voor andere juist een meevaller. Mattia: “maar je moet wel de smaak van soja kunnen waarderen”. Arisha vindt de smaak niet zo bijzonder “maar het is niet heel slecht”. Tja, niet eentje om mee naar huis te nemen. Monique: “Een middenmoter, zeker niets mis mee, maar springt er niet echt uit”. Misschien moet je deze een beetje opleuken, met een flinke scheut drank bijvoorbeeld. 
Eindcijfer: 6,6

Eindoordeel

De Tony’s chocolademelk was de overduidelijke winnaar! Maar ook Zuivelrijck is een aanrader om te proeven. Maar eigenlijk komen ze allemaal als winnaars uit de test, want het was geen straf om ze te proeven!

Meer duurzame voeding?

Profile picture for user Flo Bekkering
Flo
Auteur
Masterstudent Industrial Ecology én Franse bakker. Schrijft dus graag over voeding, landbouw en duurzame lifestyle.

Wil je meer weten over duurzaamheid in je dagelijks leven? Laat je inspireren door onze artikelen, en kom meer te weten over trends en ontwikkelingen die de wereld een stukje beter maken.