Natuur
Groene stad
Duurzaam wonen

De 7 mooiste verticale bossen 

Deze verticale bossen vergroenen onze steden, en er worden er al 2 in Nederland gebouwd!
04-04-2018
Foto: Vincent Callebaut Architectures

Deze smog-etende toren komt in Taipei te staan | Foto: Vincent Callebaut Architectures

In 2050 zal 90% van alle Europeanen in een stad leven. Stiekem komt er dan al snel een grauw plaatje in ons op, vol drukte en vieze uitlaatgassen. De Italiaanse architect Stefano Boeri ziet gelukkig iets anders.

Architect Boeri ziet namelijk de mogelijkheid om gezonde, frisse steden te creëren waar volop planten, bomen en struiken bloeien en mensen gezonde lucht inademen. In 2014 voltooide hij zijn eerste verticale bos in Milaan. Inmiddels verovert hij de hele wereld met zijn groene ontwerpen. We zetten de mooiste verticale bossen voor je op een rijtje.

Bosco Verticale in Milaan

Architect Stefano Boeri werd wereldberoemd dankzij zijn groene wolkenkrabbers in Milaan: Bosco Verticale. Dit verticale bos werd gebouwd in 2014. In de twee torens van 111 meter hoog wonen niet alleen een heleboel mensen maar staan ook nog eens 730 bomen, 5.000 struiken en meer dan 12.000 planten. Bewoners wonen dus eigenlijk in een soort bos, maar dan middenin een enorme wereldstad. Daar hangt overigens wel een onvoorstelbaar hoog prijskaartje aan: zo’n 12.700 euro per vierkante meter. Ter vergelijking: in Amsterdam betaal je daar 2800 euro voor. Op dit moment verreist het tweede verticale bos in de Zwitserse plaats Lausanne.

Forest City in China

Bosco Verticale - Stefano Boeri

Afbeelding: Forest City- Stefano Boeri.

In China hadden ze wel oren naar het ontwerp van Stefano Boeri. Daarom werkt hij daar op dit moment aan zijn project Forest City. Deze groene stad zal bestaan uit grote en middelgrote gebouwen die zijn omgeven met bomen, struiken en bloeiende planten. Elk verticaal bos zal gelijk staan aan 20.000 vierkante meter bosgebied. Forest City wordt 225 hectare groot en zal bestaan uit vijf districten, waar in elk 20.000 mensen zullen wonen. Elk district krijgt een eigen mix van woningen, bedrijven, winkelcentra en parken. In het centrale park zullen scholen, culturele instellingen en een ziekenhuis komen.

Marina One in Singapore

Marina One - Gustafson Porter & Ingenhoven Architects

Afbeelding: Marina One - Gustafson Porter & Ingenhoven Architects.

In 2017 kreeg Singapore er ook een verticaal bos bij: Marina One. Dit project bestaat uit vier gebouwen en een park in het midden. Het futuristische ontwerp is volledig aangepast op het klimaat van Singapore. Zo heeft het gebouw een energie-efficiënt ventilatiesysteem, ramen die zonlicht verminderen en zonnecellen die zonne-energie opwekken. Verder is er een waterbesparend systeem dat water kan recyclen en regenwater gebruikt om de toiletten in het gebouw door te spoelen. Marina One is ontworpen door landschapsarchitect Gustafson Porter en het Duitse architectenbureau Ingenhoven Architects.

Tao Zhu Yin Yuan Tower in Taipei

Afbeelding: Vincent Callebaut Architectures

Deze smog-etende toren is bedacht door architect Vincent Callebaut en komt in Taipei (Taiwan) te staan. Aan de buitenkant komen 23.000 bomen en struiken - ter vergelijking, dat is ongeveer hetzelfde aantal als in Central Park! Alle planten samen absorberen zo'n 130 ton aan CO2 per jaar. In de toren, waarvan de vorm gebaseerd is op de structuur van DNA, komen zeer luxe appartementen. Er wordt al enkele jaren aan gebouwd maar in het najaar van 2018 moet de woontoren af zijn. Meer foto's van dit indrukwekkende bouwwerk vind je in dit artikel van Business Insider.

Miles Arbres in Parijs

Sou Fujimoto- Miles Arbres Paris

Afbeelding: Sou Fujimoto Architects + Manal Rachi OXO Architects - Compagnie De Phalsbourg + Ogic - Morph - Milles Arbres Paris.

De Japanse architect Sou Fujimoto en de Franse architect Manal Rachdi gaan in Parijs een groen gebouw neerzetten: Milles Arbres. Dit gebouw zal de vorm van een schip krijgen en beplant worden met duizend bomen. Deze bomen zullen CO2 opnemen en het stadsklimaat verbeteren. Verder komen er in het gebouw 127 woningen, kantoorruimtes, een hotel, een jeugdcentrum en een overdekte speeltuin. Het Mille Arbres in Parijs was het winnende ontwerp van de internationale architectuurwedstrijd Réinventer Paris. In totaal deden er 372 architecten en start-ups uit de hele wereld mee.

Wonderwoods in Utrecht

Wonderwoods - G&S Vastgoed KondorWessels Projecten / A2Studio.

Afbeelding: Wonderwoods - G&S Vastgoed KondorWessels Projecten / A2Studio.

Utrecht krijgt als eerste stad in Nederland een verticaal bos: Wonderwoods. Naast de Jaarbeurs komen twee groene gebouwen te staan. Het ene gebouw is ontworpen door Stefano Boeri en krijgt vooral veel groen aan de buitenkant. Het andere gebouw is ontworpen door Roberto Meyer en krijgt vooral veel groen aan de binnenkant. In totaal zullen er 10.000 planten en 360 bomen bloeien, die jaarlijks zo’n 5400 kg koolstofdioxide gaan verwerken en 41.400 kg zuurstof produceren. Al dat groen zal worden bewaterd met opgevangen regenwater van de daken. Wonderwoods zal verder ruimte bieden aan huur- en koopwoningen, werkplekken, horeca en een Playlab waar mensen kunnen ontdekken, leren en maken. Het project wordt ontwikkeld door KondorWessels Projecten en G&S Vastgoed en zal in 2022 klaar zijn.

Trudo Toren in Eindhoven

De Trudo Toren © Sint Trudo/Stefano Boeri  

Artist impression van de Trudo Toren © Sint Trudo/Stefano Boeri

In december 2017 werd bekend dat ook Eindhoven een verticaal bos krijgt: De Trudo Toren. De Eindhovense woningcorporatie Sint Trudo heeft architect Stefano Boeri gevraagd om een ontwerp te maken en het ziet er weer heerlijk uit! De 70 meter hoge toren bevat 125 social huurwoningen en elke woning krijgt een balkon met twee grote groenbakken. In die bakken worden 125 volwassen bomen en 5.200 struiken en planten geplaatst die gezamenlijk zo'n 50.000 kilo CO2 uit de lucht halen. Om het plaatje compleet te maken wordt er aan de voet van de toren een grote gemeenschappelijke tuin aangelegd. De corporatie hoopt de toren in de zomer van 2019 in gebruik te kunnen nemen.

City Trees in Nederland

Op kleinere schaal wordt er in ons land ook geëxperimenteerd met het vergroenen van steden. Deze mobiele muur van mos zuivert namelijk de lucht en heeft dezelfde luchtzuiverende werking als 275 bomen. Tilburg, Rotterdam Utrecht, Amsterdam: we zien ze op steeds meer plekken in Nederland opduiken!