De 10 musketiers van de zee 

Het gaat niet goed met de zee. Dat weten we allemaal. Maar wat kun je er aan doen?
08-06-2015

Foto: Healthy Seas

Plastic flessen zwerven door de grachten, micro-plastics zitten in je scrubcrème, groenten koop je in een plastic verpakking en een tasje krijg je bij elke aankoop. Afval en vooral plastic is een plaag. En een deel van ons afval eindigt in de oceanen. De oceanen zijn het hart van onze planeet. De grootste leverancier van zuurstof. En het huis van duizenden verschillende dieren en planten. Alle reden om ze te beschermen. En de volgende tien musketiers helpen daarbij.

World Ocean Day

De Verenigde Naties heeft 8 juni uitgeroepen tot de World Ocean Day. Op deze dag vieren we de Oceaan. En vragen aandacht voor het beschermen ervan. In Nederland en België zet de Sea First Foundation zich niet alleen vandaag, maar elke dag in voor een leefbare Oceaan.

Zero Plastic Week

Vanaf 8 juni 00.00 tot en met zondag 14 juni 23:59 kun je laten zien wat je waard bent. Shop een week lang zonder plastic tijdens de Zero Plastic Week. Je tandenborstel mag je gebruiken, net als wat je in huis hebt, maar alles wat je koopt, is plastic vrij. Wees creatief en deel je ervaring via #ZPW2015. Inspiratie kun je opdoen bij Leven zonder Afval.

Leven zonder Afval

Emily-Jane Lowe biedt iedereen die minder afval wil produceren tips en inspiratie met haar boek en blog. Ze laat zien dat het verminderen van afval niet moeilijk is, maar vooral leuk.

Surfrider Foundation Holland

Elk jaar eindigt er 6,5 miljoen ton afval in de zee en op het strand. De Surfrider Foundation Holland beschermt en behoud als non-profit organisatie de Nederlandse zee, golven en stranden. Door campagnes, educatie, onderzoek en vrijwilligers die werken aan schoon water én schone stranden.

Plastic Whale

Plastic Whale is de eerste professionele plastic fishing company ter wereld. Een social enterprise met een missie: ‘s werelds wateren plasticvrij maken door waarde te creëren met plastic afval. Zo hebben ze drie designsloeps gebouwd van meer dan 30.000 gerecyclede plastic flessen uit de Amsterdamse grachten.

The Ocean Cleanup

De 21-jarige Boyan Slat laat alle critici achter zich met  zijn Ocean Cleanup. Hij ontwikkelde een technologie om plastic vervuiling tegen te gaan met de grootste Cleanup van de wereld. Ruim 100 vrijwillige wetenschappers en ingenieurs werkten mee aan een systeem dat binnen 10 jaar ruim de helft van het afval kan opruimen.

Plastic Soup Foundation

Het plastic dat in onze oceanen en zeeën drijft valt door verwering, zonlicht en golfslag uit elkaar in kleine stukjes. Het gevolg is ernstige verontreinigen. En de Plastic Soup Foundation komt daar tegen in actie. Met handige tips wat je zelf kunt doen, acties en petities die je kunt steunen en door bewustwording te stimuleren.

Klean

Peter Smith startte met Klean om een einde te maken aan zwerfafval. Hij bouwde al een wereldbol van plastic afval, en werkt nu aan de Plastic Madonna. Een twaalf meter groot beeld dat tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro  wil exposeren. Met deze acties en het geven van lezingen, vraagt Peter aandacht voor de plastic soup.

Healthy Seas

Er liggen honderden scheepswrakken verborgen in onze zeeën, ook in de Noordzee. Deze wrakken vormen kraamkamers voor veel zeedieren, maar de visnetten die er aan hangen doden dieren. Ze blijven er in hangen. Om dit dierenleed tegen te gaan maakt Healthy Seas scheepswrakken schoon en recyclet ze tot sokken, badpakken en andere producten.

Stichting de Noordzee

Stichting de Noordzee zet zich in voor een afvalvrije Noordzee en schone stranden. Ze doen dat door bewustwording bij strandbezoekers. Ze zetten zich in om schippers te motiveren om geen afval over boord te gooien en mobiliseren bedrijven om zich in te zetten voor een afvalvrije Noordzee.

Het is onmogelijk om een volledige lijst te maken van mensen die zich inzetten voor schone oceanen. Heb je aanvullingen, zoals de organisatie van de Volvo Ocean Race die als klokkenluider aan de bel trekt? Of heel veel anderen? Laat het ons weten. Wil je de organisaties steunen? Op hun websites staat hoe je dat kunt doen. En bedenk, you don’t have to be perfect to do good, want alle kleine beetjes helpen.