Klimaat
Duurzaam wonen
Lifestyle
Tech

De 10 meest populaire artikelen van 2021 

2021 zat vol met interessante, inspirerende en bemoedigende verhalen. Dit waren onze tien beste.
31-12-2021 - door Redactie
2021

De interesse in een duurzame, groene en sociale samenleving wordt alleen maar groter merken we op de redactie van Voor de Wereld van Morgen. Welk zaadje is er bij jou geplant het afgelopen jaar? Welk verhaal is je bijgebleven of heeft je geïnspireerd tot groene daden?

Wij delen nogmaals onze tien best gelezen verhalen met je. Om nóg een keer, of voor het eerst, te lezen en om hoop & enthousiasme uit te putten voor alles wat dit nieuwe jaar ons gaat brengen. En deel ze vooral ook met anderen die behoefte hebben aan mooie, hoopvolle verhalen over de duurzame vooruitgang die we ondanks alles boeken. 

Nieuwe trend: kleding ruilen met de ketting kledingruil

Tweedehands kleding is duurzamer en goedkoper maar met al die lockdowns konden we niet langs de kringloopwinkel of naar een kledingruilfeestje. Een Amsterdamse kledingruilgroep bedacht daarom een coronaproof alternatief: de ketting kledingruil. En het werd een landelijke hit. 

Sociale huurwoningen met Tesla batterij in het keukenkastje

In Wales (Verenigd Koninkrijk) wordt fors geïnvesteerd in duurzame sociale huurwoningen. Als pilot werden er 14 woningen gebouwd die meer energie opleveren dan de bewoners verbruiken, onder andere dankzij een warmtepomp en zonnepanelen. En elk huis is voorzien van een Tesla batterij in het keukenkastje voor de energieopslag.

Zij bouwden hun eigen earthship

In het Overijsselse dorpje Olst ligt een groene woonwijk die uit de aarde lijkt te zijn gegroeid. Hier woont Miriam Zijp (36) met haar man en twee tienerkinderen in hun zelfgebouwde earthship. Wij vroegen Miriam hoe het is om te wonen in dit duurzame huis en uiteraard ook wat er bij kwam kijken om het te bouwen. 

Dit plastic is per 3 juli (eindelijk) verboden

Op 3 juli 2021 zijn plastic wegwerpproducten zoals bestek, rietjes en wattenstaafjes, in de hele Europese Unie verboden. Het doel is om te voorkomen dat plastic zwerfafval in de natuur en de zee terechtkomt. Ook moeten lidstaten duurzame alternatieven, zoals zeewier, voor hergebruik en recycling gaan aanmoedigen. Wat gaat er nou precies veranderen en wat kun je zelf doen om minder plastic te gebruiken? Wij doken er in. 

IJzerpoeder als nieuwe, duurzame brandstof

Niet windenergie of zonne-energie is de duurzame energiebron van de toekomst, maar ijzerpoeder. Aldus hoogleraren Niels Deen en Philip de Goey van team SOLID, een internationale club van 30 studenten en wetenschappers, verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Maar hoe halen we energie uit ijzerpoeder? En hoe haalbaar en duurzaam is het? Wij zochten het voor je uit. 

Statiegeldautomaat voor je oude kleding

Carlijn en Susan ergerden zich rot aan al het textiel in het huisafval. Dat kan namelijk nog heel goed worden hergebruikt. Als oplossing bedachten ze statiegeldautomaten voor textiel. De eerste Drop & Loop automaten werden in 2021 in gebruik genomen.

Subsidie voor je regenton

Klimaatverandering maakt Nederland natter. Om droge voeten te houden is de opvang van regenwater heel belangrijk, bijvoorbeeld met een simpele regenton. Steeds meer gemeenten en waterschappen geven subsidie voor de aanschaf van een regenton en wij maakten hier een overzicht van

Korte vluchten in de ban

Frankrijk gaat korte binnenlandse vluchten verbieden om de uitstoot van CO2 te beperken. Daar wilden jullie meer over weten wat leidde tot een plek in de top-3 voor dit verhaal! Wij zochten uit hoeveel impact deze korte vliegreizen hebben. En hoe groot de kans is dat Nederland korte vluchten straks ook verbiedt?

Maak je tuin regenwaterbestendig

De enorme overstromingen in Limburg maakten klimaatverandering heel tastbaar. De opwarming van de aarde leidt tot meer en heftigere regenbuien. Door je tuin regenwaterbestendig te maken houd je thuis droge voeten. Jullie wilden duidelijk weten hoé dan want dit was het op één na best gelezen verhaal van 2021!  Lees meer over het opvangen van regenwater in je tuin

Windmolens zonder wieken

Het best gelezen artikel van 2021 gaat over windenergie! Windmolens zijn onmisbaar om de klimaatdoelen te halen. Toch zitten er ook nadelen aan windmolens, zo leveren ze geluidsoverlast en vormen ze een gevaar voor vogels. Wij ontdekten vier innovatieve windmolens die minder overlast veroorzaken. Omdat ze geen wieken hebben bijvoorbeeld. Kunnen we de traditionele molens binnenkort inruilen voor deze innovaties?

Op naar 2022!

Dat was de top-10 van 2021. Wij hebben zin in het nieuwe jaar en kijken er naar uit om nieuwe verhalen met je te delen. 

Nog een tip, je ontvangt onze beste artikelen vanzelf in je inbox door je op onze nieuwsbrief te abonneren. Elke week inspiratie in je mail voor het groenste jaar ooit. 

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.