Natuur
Duurzaam wonen

Dankzij deze startups maak je ook zónder groene vingers een urban jungle van je huis! 

Zou jij dolgraag een urban jungle in huis willen, maar gaat bij jou zelfs een cactus dood? Geef de hoop nog niet op!
23-01-2017 - door Jessie
Door innovatieve startups en slimme planten kan ook jouw huis een urban jungle worden.

Door innovatieve startups en slimme planten kan ook jouw huis een urban jungle worden.

Zou jij dolgraag een urban jungle in huis willen, maar gaat bij jou zelfs een cactus dood? Geef de hoop nog niet op! Door innovatieve startups en slimme planten kan ook jouw huis een urban jungle worden. Zonder dat je er moeite voor hoeft te doen!

Van kweekbak en CO2slurper tot plantenabonnement en zelfregulerende miniwereld: in de plantensector schieten de groene startups als paddenstoelen uit de grond. Dat is niet zo gek, want nu we meer high-tech leven en steeds vaker in de stad wonen, is onze behoefte aan natuur toegenomen. Groen in je omgeving is goed voor je brein (Nederlanders die binnen een kilometer van een park of bos wonen hebben minder last van angst en depressie), creativiteit én voor je fysieke gesteldheid. Genoeg redenen dus om groen in huis te halen! Deze startups helpen je graag; ook als je geen groene vingers hebt!

De perfecte plant voor wereldreizigers

Ben je vaak op reis en tref je bij thuiskomst altijd uitgedroogde planten aan? Word dan niet meer boos op de buurvrouw omdat ze je planten niet heeft verzorgd, maar vervang je kamerplanten door kleine biotoopjes. De planten en miniwereldjes van Pikaplant en Spruitje houden zichzelf in stand: zolang je de afgesloten pot met plant op de juiste plek hebt staan (niet in direct zonlicht of op de verwarming) zorgt het kleine ecosysteem voor de rest. Makkelijker kan niet!

Kweken in de keuken

Zelf planten kweken wordt steeds populairder; niet alleen in het tuincentrum, maar ook in de supermarkt kun je kweeksetjes halen. Helaas verandert je enthousiasme al snel in teleurstelling als je maar niet kunt oogsten van je eigen balkon of keukentafel. Slimme systemen zoals de kweeksets van IKEA of de volledig geautomatiseerde cressenkweekkast van Grown bieden uitkomst: door de slimme Ledlicht- en bewateringssystemen in een mooi vormgegeven kweekbak hoef jij eigenlijk alleen nog maar te oogsten!

Show je stylingtalent met een plantenabonnement

Wil je je huis omstylen tot urban jungle, maar heb je geen idee welke planten in het seizoen passen? Maak dan gebruik van Sprinklr; een abonnementsdienst mét app, die ervoor zorgt dat je je planten thuisbezorgd krijgt én weet hoe je ze in leven moet houden. Ieder seizoen stelt Sprinklr een box vol duurzaam gekweekte planten, groenten, kruiden en verzorging samen. Zo hoef jij je alleen nog met de styling van de planten in je interieur bezig te houden.

Een frisse neus

Natuurlijk wil je groene huis ook een frisse neus kunnen halen. De Ogreen Clean Machine zuivert ongezonde stoffen (zoals formaldehyde benzeen, ammonia en aceton) uit de lucht en zet CO2 om in zuurstof. Één plantje kan wel dertig vierkante meter aan lucht zuiveren. Extra leuk: de stevige planten in het assortiment zijn zelf ook onverwoestbaar. Ondergetekende (ik kan zelfs een cactus laten sterven) heeft al meer dan een jaar plezier van haar Ogreen Champ – en dat is best een wonder!

Je eigen digitale plantenbutler

Als je bovenstaande opties allemaal succesvol hebt getest wil je hoogstwaarschijnlijk meer; groen is verslavend! Gelukkig kun je ook bij de iets ‘uitdagendere’ planten met een beetje hulp makkelijk uit de voeten. Er zijn inmiddels verschillende tuinierapps beschikbaar, die de verzorging van jouw planten een stukje makkelijker maken. Nieuwe Nederlandse alternatieven zoals Gardian en ConnectedGarden maken het straks bovendien mogelijk om door middel van sensoren en software precies te meten en communiceren wat jouw plant nodig heeft. Je hoeft alleen maar te doen wat je app je vertelt!

Meer lezen

Benieuwd naar de luchtzuiverende werking van het groen in jouw huis? Lees dan eens dit artikel en de follow-up!

 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.