Dak vol inspiratie en actie: Lancering ASN Bank Wereldprijs 

26-06-2013

Met ieder initiatief wordt de wereld een beetje mooier, duurzamer en beter. De ASN Bank Wereldprijs daagt  mensen met een goed idee uit, stimuleert deelnemers om hun plannen aan te scherpen en helpt de winnaars nog een stukje verder op weg. Daarom was mijn verbazing groot te lezen dat de lancering van de Wereldprijs op het dak van een parkeergarage in het Utrechtse Science Park plaatsvond. Geprikkeld door nieuwsgierigheid nam ik een kijkje en belande in een prachtige daktuin vol bloemen, eetbare planten en een echt bijenhotel.

Een cadeau

Bij de bar bestel ik een biologisch wijntje en neem een hap van een vegan snack van Green Monkey. Er breekt een waterig zonnetje door en ik bewonder de sloophouten meubels. Dan mag jurylid Marieke Eyskoot de ASN Bank Wereldprijs 2013 officieel lanceren: “De realisatie van mijn boek Talking Dress over eerlijke mode en bijbehorende app zijn mede tot stand door een samenwerking met de ASN Bank. Dit jaar ben ik daarom voor de derde keer jurylid voor de Wereldprijs. Ik vind het een cadeau om samen met de ASN te mogen bijdragen te mogen bij dragen aan een betere wereld.“

Er kan zo veel meer

Dan komt organisatie SOON aan het woord. In samenwerking met de ASN hebben zij deze daktuin tot stand gebracht. Ook SOON zet zich in voor een mooie samenleving en wil laten zien dat er zo veel meer kan. Ik kan niet anders zeggen dan dat dat is gelukt op deze daktuin.

Hippe vuilniszak

Ook Olivier Zwolsman komt aan het woord. In 2012 won hij de categorie Tegen Kinderarbeid met zijn idee My Louis. My Louis is een designafvalzak waarmee je in stijl je troep weg kunt gooien. Schaf je de zakken aan, dan steun je kinderen in sloppenwijken van Peru. Olivier: “Tijdens het traject van de Wereldprijs werd mijn idee steeds concreter. Ik had nooit gedacht dat ik zou winnen. Ik wil aan iedereen meegeven die overweegt mee te doen: Als je in jouw plan gelooft, doe mee en kijk hoe ver je komt. Je krijgt fantastische ondersteuning van de ASN. Ik ga elk geval met mijn vuilniszak mijn kleine steentje bij dragen aan een mooiere wereld."

Wie doen er dit jaar mee

Ik besluit te praten met mensen die aan deze 2013 editie willen meedoen. Eva Froger vertelt: “Ik en mijn partners willen met Urban Seeds duurzaamheid leuk en concreet wil maken. Neem bedrijven, die kunnen financiële voordelen behalen door bijvoorbeeld energiebesparing.” Rino Groenenberg heeft zelf een nieuw business plan bedacht: “Ondernemen betekent dat je uit je comfortzone komt. Ik wil bijvoorbeeld leren spreken voor grote groepen.” Ook Saskia Griep van Better Places gelooft in een duurzame wereld: “Ik wil de reisbranche verduurzamen. Er zijn zoveel mooie duurzame reisinitatieven die de markt niet goed bereiken, dáár wil ik wat aan doen.”

Bevlogen

Ik luister naar verschillende enthousiaste verhalen en ben onder de indruk. Mensen zijn in beweging, denken verder, gaan dóen en dragen zo actief bij aan een mooiere wereld. Ondertussen speelt Florian Wolff mooie, duurzame, muziek. Dankzij zijn Green Machine en de fietsende deelnemers werkt de versterker en waaien de tunes niet te ver weg.

En wij leefden nog lang en gelukkig

Misschien ben ik niet helemaal helder meer aan het einde van de avond, dronken van de mooie initiatieven, de locatie en het onverwachte zonnetje. Maar het lijkt wel of iedereen het goed voor heeft met de wereld. Wie weet komt het komt het toch allemaal goed met ons. Zeer tevreden fiets ik laat op de avond weer naar huis.