Daad 47: It's a match! 

Ik was weer eens mijn aansteker kwijt. Dat zijn van die dingen die net als speldjes en masse in een Bermudadriehoek lijken te verdwijnen.
17-02-2014 - door Rachel
Rachel van de Pol

Rachel van de Pol

Om de zoveel tijd moet je weer nieuwe aanschaffen. Maar ik ging eens nadenken wat beter voor het milieu zou zijn: een aansteker of lucifer.

Online kwam ik er niet echt uit. Op verschillende fora kwam de lucifer als minst vervuilende winnaar eruit, maar ik wilde toch zeker weten of dat zo was. Een uitspraak van Bloemie85 lijkt me niet per se sluitend. Dus ik heb de expertise ingeschakeld van drs. Alexander Gijsen, voormalig Duurzaamheidsadviseur bij DHV en part time superheld onder de naam Star Fader. Hij zei het volgende over de prangende kwestie: "Hout valt onder de kort cyclische kringloop. Dat wil zeggen dat de CO2-uitstoot door de brandende lucifer al teniet is gedaan door de boom die de lucifer heeft groot gebracht. Netto kom je dus op nul uit."

De CO2-uitstoot van een brandende lucifer is al teniet gedaan door de boom die de lucifer heeft groot gebracht. 

Dit kunnen we niet zeggen van een aansteker die draait op gas. Dit gas haal je uit de aarde en is al miljoenen jaren niet in de atmosfeer geweest. Dit voeg je dus weer toe met het gebruik van een aansteker. Het plastic van de aansteker is van olie gemaakt dat ook speciaal daarvoor uit de aarde wordt gehaald. Dit gooi je weer in de prullenbak, dit afval wordt verbrand. Daarmee voeg je nog iets toe aan de atmosfeer dat er eerst nog niet was.

Gas uit de aansteker is al miljoenen jaren niet in de atmosfeer geweest.

"Nu is er bij lucifers nog wel een kleine kanttekening: je weet niet zeker waar het hout vandaan komt. En hoe het puntje fosfor is geproduceerd. Maar dan zal dit nog steeds niet opwegen tegen de Co2-uitstoot van de aansteker." Wat is hij slim he die Star Fader? Ik heb nog even gegoogled naar het hout van lucifers. Dat wordt in ieder geval niet gemaakt van hout uit bedreigde tropische regenwouden, maar voornamelijk van snelgroeiende populieren uit Zweden. Er zijn momenteel ook fosforvrije lucifers, maar die kon ik nog niet in de supermarkt vinden. Dus ik heb gewoon van die Flix-doosjes gekocht. Eigenlijk vond ik het ook wel weer leuk, ouderwets een lucifer afsteken.

Ps. Nog een voordeel van lucifers: als iemand flink tekeer is gegaan op de wc, verjaagt een brandende lucifer die putlucht in no time!

Profile picture for user Rachel van de Pol
Rachel
Auteur