Biodiversiteit
Klimaat

Crowdfunding voor bomen, deze landen doen het al. 

Crowdfunding voor bedrijven en startups gebeurt al veel. Maar wist je ook dat je kunt crowdfunden voor bomen?
24-09-2019
Foto: Noah Buscher via Unsplash

Foto: Noah Buscher via Unsplash

Bomen planten is een effectieve manier om klimaatverandering te vertragen. Bomen halen namelijk CO2 uit de lucht en kunnen zo onze CO2-uitstoot compenseren. Gelukkig zijn er steeds meer initatieven die de aanplant van bomen stimuleren. Zo werden er in Canada en Denemarken onlangs succesvol gecrowdfund voor bomen!

Steeds meer mensen raken doordrongen van de negatieve effecten van klimaatverandering en zijn op zoek naar manieren om hier iets aan te doen. Grote groepen mensen kwamen dan ook in actie toen hen onlangs via crowdfunding werd gevraagd bij te dragen aan de bescherming en aanplant van nieuwe bomen.

Bomen halen CO2 uit de lucht en vertragen zo klimaatverandering.

CO2-compensatie

Als je bomen en bos gaat zien als een middel tot vertraging van klimaatverandering, dan is bomenkap opeens een activiteit die klimaatverandering versnelt. Genoeg reden dus om bomenkap te voorkomen. Dat is ook wat een deel van de Canadese bevolking dacht. Zij steunden een lokale natuurbeschermingsorganisatie met de aankoop van een stuk land van 800 hectares. Het land zou anders worden verkocht aan één van de vele geïnteresseerde houtkapbedrijven.

Veel kleine donateurs

Toen het stuk privéland aan het Princess Louisa fjord te koop werd aangeboden, bleken er meteen veel houtkapbedrijven geïnteresseerd. De British Colombia Parks Foundation startte hierop een crowdfundingcampagne om het land zélf te kunnen kopen.

Mensen gaven verschillende bedragen om het stuk land en de bomen te redden. Er kwamen zelfs donaties uit Duitsland en Japan! Vlak voor de deadline kwam de laatste dollar binnen en kon het stuk land worden gekocht voor 3 miljoen dollar.

 Het stuk land dat werd gekocht ligt aan de Princess Louisa fjord.

De stichting wil in de toekomst nog meer land aankopen en de stukken met elkaar verbinden om zo een nieuw nationaal park te maken van 9.000 hectares.

Crowdfunden via televisie

Ook in Denemarken werd onlangs gecrowdfund voor meer natuur. Hier werd via een televisieuitzending bijna 3 miljoen euro opgehaald om nieuwe bomen te planten. Voor 20 kroon (2,67 euro) kon je 1 boom laten planten. En aan deze oproep werd massaal gehoor gegeven!  Er werd genoeg geld opgehaald om 914.233 bomen te planten.

"Dit is de eerste keer dat er een inzamelingsactie op TV wordt gehouden om de klimaatproblematiek aan te pakken, dit is echt een historisch succes!" aldus Kim Nielsen, oprichter van de Growing Trees Network Founsation, een van de organisatoren van de actie.

Het is hoopvol om te zien dat deze twee acties zo'n groot succes waren. We zullen er in de toekomst meer nodig hebben om onze planeet leefbaar te houden.

Dit vind je misschien ook interessant: