Creatief duurzaam op vier manieren 

Je komt allerlei afvaltermen tegen, maar wat betekenen ze? Met deze DIY's en tips wordt dat helemaal helder
01-04-2016 - door Dine
WASTED maakt van plastic afval bouwstenen

WASTED maakt van plastic afval bouwstenen

Je kent de termen reduce, reuse en recycle misschien wel. Tot zover begrijpen we de duurzame bedoeling: Als we afval niet kunnen voorkomen, kunnen we het beste hergebruiken of gescheiden aanbieden. Maar dan kun je ook nog upcyclen! En wat is downcyclen dan? Deze tips en DIY's staan volledig in het teken van de circulaire economie.

Reduce

Voorkomen is beter dan genezen. Emily-Jane Lowe-Townley dankt haar beroemdheid dan ook aan haar inspirerende levensstijl: Leven zonder afval. Ze geeft veel tips in haar blogs hoe je dat het beste kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld boodschappen doen in een verpakkingsvrije winkel. Afval voorkomen betekent eigenlijk dat je geen verpakkingen of tasjes meer koopt voor eenmalig gebruik. Producten die je koopt gaan je leven lang mee (behalve eten, drinken en wcpapier...). Bij VDWVM voorkomen we papierafval door te schrijven in het eindeloos herbruikbare notebook van aGreenStory. Een goeie tip is bovendien het gebruiken van je eigen koffiecup als je coffee-to-go haalt.

Reuse

Het kan natuurlijk voorkomen dat je even geen KeepCup of Dopper bij je hebt. Als je dan een flesje water haalt, gebruik hem dan een paar keer opnieuw. Als je kleding naar de kledingbak brengt, is dat ook een vorm van hergebruiken. Goed bezig! Plastic bakjes van je boodschappen kun je afwassen en opnieuw gebruiken, plastic tasjes evenzeer enzovoort. De essentie van hergebruik is dus dat je iets meerdere keren gebruikt waarvoor het bedoeld is. We schreven eerder hoevaak je een plastic flesje kunt gebruiken.

Upcycle

Hier begint eigenlijk de verwarring al. Als je iets 'nieuws' maakt van iets ouds, recycle je het niet, maar upcycle je het! Je knipt, naait, plakt, niet of geeft op een andere manier meerwaarde aan materiaal. Een drinkflesje dat je normaal 1 tot 10x gebruikt, kun je ook als vaasje of samen met andere flessen als lamp gebruiken. Op die manier heb je veel langer profijt van een materiaal, zonder dat het teruggebracht wordt tot de grondstof. Het is dus hergebruiken van materiaal, maar dan met een waardevollere bedoeling. We hebben eindeloos veel voorbeelden wat je kunt doen, maar de Plastic Bottle Cutter willen we graag nog als tip meegeven. Daarmee maak je een heel sterk soort draad van plastic flesjes, waarmee je zelfs een auto kunt slepen.

Recycle

Iedereen is lovend over recycling. Maar wist je dat recycling niet zo goed is voor het milieu? Recycling betekent namelijk dat het afvalproduct eerst teruggebracht wordt tot de grondstof. Eerst moet het afval, bijvoorbeeld plastic, opgehaald worden. Dan wordt het verwerkt (bijvoorbeeld gesmolten) wat veel energie kost en waarbij schadelijke stoffen vrijkomen. Maar recyclen heeft voor ons natuurlijk altijd de voorkeur boven verbranden of dat afval in het water beland. Zo zijn we enthousiast over the Plastic Whale die flesjes recyclet tot boten. En met die boten.... Daarmee gaan ze weer plastic flesjes vissen. Dat is pas circulair!

Downcycle

En om de cirkel rond te maken, dat is ten slotte de bedoeling van de circulaire economie, is er nog downcycling. Dat betekent dat iets juist minder waarde krijgt. Soms als materiaal omgesmolten wordt, is de kwaliteit niet als nieuw. Zonde dus! Downcycling is ook als een materiaal minder waarde krijgt dan de bedoeling is. Een plastic boodschappen tas gelijk als vuilniszak gebruiken is zo een voorbeeld. Je kunt die boodschappentas, als je die al koopt, nog veel vaker gebruiken!

We hopen dat de termen rondom afval wat duidelijker zijn en we willen altijd horen of jij goede ideeën hebt. Mail Voordewereldvanmorgen@asnbank.nl als jij een goede reduce, reuse of recycle tip hebt.

Profile picture for user dine2401@hotmail.com
Dine
Auteur
23-jarige Haarlemse wil het liefst afval, dierproeven en de bio-industrie de wereld uit helpen. Ik ben dagelijks bezig met plantaardig eten en minimalisme en ik ben super gek op hondjes.