Lifestyle
Duurzaam ondernemen
Sociaal

Coronacrisis inspireert ondernemers tot mooie acties 

We doen het voor en met elkaar. Foto: Nicole Baster
30-03-2020 - door Maartje
We doen het voor en met elkaar. Foto: Nicole Baster

Ondernemers zijn vaak erg goed in het bedenken van creatieve oplossingen voor problemen. En problemen zijn er momenteel genoeg nu ons land is getroffen door de corona-pandemie. Maar er komen ook steeds meer mooie initiatieven uit de koker van Nederlandse ondernemers om deze tijd goed door te komen!

Door de crisis kampen ook onze ondernemers met grote problemen: klanten blijven weg maar de kosten voor huur en personeel blijven bestaan. Maar ze laten het er niet bij zitten, deze ondernemers komen met creatieve oplossingen om elkaar, hun klanten én de rest van Nederland een handje te helpen. Supertrots zijn we op onze leden die hun beste beentje voor zetten in deze crisis.

Eten redden & horeca steunen met maaltijdboxen

De voedselredders van Instock hebben de handen ineengeslagen met Amsterdamse voedselmakers Mama bakkerij, melkboer MOMA, Brandt & Levie worstmakers en Lindenhoff om een speciale voedselbox samen te stellen. Zo willen ze voedselverspilling tegengaan én voedselproducenten helpen overleven. Zeker voedselproducenten die normaliter aan de horeca leveren hebben het nu heel moeilijk.

De voedselbox bevat basisingredienten als brood, groenten en zuivelproducten en zijn met veel aandacht voor hygiëne ingepakt. De boxen worden duurzaam bezorgd in Amsterdam maar er wordt gekeken naar uitbreiding van het bezorggebied.

Instock bundelt de krachten met voedselproducenten om verspilling tegen te gaan.

Overigens zijn er inmiddels al in meer steden maaltijdboxen te verkrijgen. Die vind je via #supportyourlocalsNL op social media. Wij zagen al smakelijke boxen voorbij komen in Den Bosch, Haarlem, Rotterdam, Leiden en dus Amsterdam. Je vindt hier een bijgewerkt overzicht van de #supportyourlocals maaltijdboxen door heel Nederland.

En ook De Clique gaat voedselverspilling tegen. Zij heeft haar fietskoeriers en vrachtfietsen ingezet om overgebleven eten van horecazaken naar de voedselbank te brengen.

Ouderen extra verwennen

De theeverkopers van Frank about tea doneert alle winst die ze maken met de verkoop via hun webshop aan de Waffles&tea campagne die ze samen met Stichting Met je Hart hebben opgezet. Het doel is om eenzame ouderen in Brabant op te vrolijken met een speciale bezorging van, ja ja, heart-shaped wafels en thee. Dus als je nú wat fair trade thee inslaat voor je thuiskantoor maak je jezelf én een oudere blij.

Coromapost: om in deze moeilijke tijd ouderen te behoeden voor eenzaamheid.

Omapost was altijd al een geweldig initiatief om eenzame ouderen te helpen, nu hebben ze een speciale actie bedacht: Coromapost. Je kunt een kaartje sturen naar een seniore medemens voor €2,50. Dat mag uiteraard ook je eigen oma of opa zijn, maar je kunt je ook opgeven om te worden gematcht aan een oudere die wel wat extra aandacht kan gebruiken. En ken je zelf een senior die wel wat meer aandacht verdient? Geef hem of haar dan op als ontvanger van Omapost!

Voor de thuiswerkers

Nu we allemaal massaal thuis werken is het een goed idee om een fijne thuiswerkplek te creeren. Sprinklr heeft hiervoor een speciaal plantenpakket samengesteld voor wat groen (en zuurstof) in je thuiskantoor. En die kun je dus lekker online bestellen en thuisbezorgd krijgen.

Ook de ondernemers van Wilder Land, Circular Coffee Collective, Mesjokke en SOOP hebben een geweldig thuiswerkpakket samengesteld. Voor €29,95 ontvang je eerlijke koffie, thee van Nederlandse bodem, twee chocoladerepen en een koffiedik-sinaasappelschil handzeep. Want even pauze houden is ook belangrijk.

Ben je nou in een hoog tempo thuis koffie aan het wegtikken? Dan is dit pakket van RotterZwam wellicht iets voor je! In het pakket vind je hun GrowKit om oesterzwammen te kweken op je eigen koffiedik én twee zakken koffiebonen van get Rotterdamse Giraffe Coffee Roasters.

 Ideaal thuiswerkpakket van duurzame ondernemers Wilder Land Mesjokke, SOOP en Circular Coffee Collective

Wil je je werknemers of collega's verwennen? Dat kan met de duurzame Thuiswerkboxen van Zustainabox, vol met pauze-snacks en ecoproducten. En extra mooi, van elke bestelde box wordt (minimaal) 1 euro aan het Rode Kruis gedoneerd!

Even ongestoord je mail kunnen beantwoorden of die Skypecall doen met je collega's? Zet je kinderen dan voor de speciale lange editie van Poppy Zingt op YouTube. Laura van Poppy to Pumpkin heeft speciaal alle rustige liedjes achter elkaar gezet zodat je kind 20 minuten lang geboeid is.

En tenslotte doen ook de ondernemers van KarTent een duit in het zakje. Bij elke bestelling, check hun speelhuisjes voor je kinderen, krijg je nu een gratis laptopstandaard. Dat maakt thuiswerken weer net wat ergonomischer.

Zij helpen je kinderen

Het Leerstation geeft studiebegeleiding in de exacte vakken. Handig, als dat niet joúw sterke kant is en je je kind wel wilt helpen met wiskunde of natuurkunde. Normaal vinden de lessen plaats in een buurthuis maar nu worden ze online aangeboden. Er zijn een paar nieuwe plekken beschikbaar dus kijk snel naar het aanbod!

Wiskunde niet je sterkste kant? Maak gebruik van de experts van het Leerstation!

Gaat jouw kind normaal naar de basischool? Dan is het Planeet Kunst Kinderwerkboek van Paper on the Rocks wellicht een leuk cadeau! Duurzaam geproduceerd en vol met opdrachten om te knutselen, kleuren en meer.

Nieuwe vrienden maken

Refugee Team zet zich in om vluchtelingen snel een plek in de Nederlandse maatschappij te laten verwerven. Dit doen ze onder meer met taallessen maar die kunnen nu niet meer doorgaan. Daarom bedachten ze iets anders: Video Vrienden.

Refugee Team introduceert Video Vrienden

"Nu we bijna allemaal thuis zitten, is dit hét moment om op een andere manier met elkaar in contact te komen. Met Video Vrienden wordt je gematcht aan iemand die nog niet zo lang in Nederland woont. Vijf weken lang kun je elke week een half uur videobellen en iemand helpen met het oefenen van de Nederlandse taal.". Inschrijven voor deze ronde van de actie is nu niet meer mogelijk, maar was een groot succes. Honderden mensen deden mee! Een nieuwe ronde volgt wellicht; houd Refugee Team in de gaten. 

Ondernemers helpen ondernemers

Start-up Felyx biedt kleine (horeca)ondernemers de helpende hand. Zij mogen nu tegen een sterk gereduceerd tarief gebruikmaken van de elektrische scooters van Felyx. Zo kunnen ondernemers tegen lage kosten hun producten bezorgen en zo tóch nog hun klanten bedienen.

Felyx biedt kleine ondernemers het gebruik van zijn e-scooters aan tegen gereduceerd tarief

Quinten van Felyx laat weten dat er enthousiast wordt gereageerd op het aanbod: "We hebben de afgelopen dagen al via verschillende kanalen aanmeldingen binnengekregen. Vooral horeca, MKB en apotheken hebben zich aangemeld voor het bezorgen van maaltijden en medicijnen.”

Verder kun jij kleine ondernemers helpen door ze op social media te volgen en hun berichten te delen, maar ook door bijvoorbeeld waardebonnen te kopen van je favoriete horecagelegenheid. Het zou zonde zijn als je favoriete hotspots door deze crisis hun deuren definitief moeten sluiten... Samen sterk, dus blijf gezond, blijf binnen en #supportyourlocals.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!