Containers vol met plastic afval voorkomen met een statiegeldbord 

Op festivals kun je afval voorkomen op een bijzondere manier: door een bord te kopen met statiegeld.
03-08-2016
Afval scheiden op festivals wordt nu veel gemakkelijker. Op festivals kun je afval voorkomen op een bijzondere manier: door een bord te kopen met statiegeld. Hier zie je de borden op het eetfestijn Proef de Wijk in het Haagse Zeeheldenkwartier. Bron: omroepwest.nl

Op het eetfestijn Proef de Wijk in het Haagse Zeeheldenkwartier gebruiken bezoekers de statiegeldborden al! Bron: omroepwest.nl

De 28-jarige Hagenaar Lex Rijkers Meinen bedacht iets nieuws: een persoonlijk bord waar je van kunt eten op een festival. Bezoekers betalen statiegeld voor het bord en kunnen dit tussendoor gratis laten afwassen. 'Of ze nemen het mee naar huis als herinnering aan het festival', vervolgt de prijswinnaar vrolijk.

Anti-Rommelwapen

Op het eetfestijn Proef de Wijk in het Haagse Zeeheldenkwartier werden er 32 containers aan plastic troep bespaard. Lex doopte het bord tot het 'Anti-Rommelwapen' en hij won hiermee de Innofest Smart Award. Maar Lex barst nog van de ideeën. In de toekomst wil hij borden ontwikkelen die gemaakt zijn van gerecylede materialen.

Goed bezig!

Door het aanbieden van een beloning is het veel leuker om afval netjes op te ruimen. Greenup maakte een automaat voor scholieren, waar ze hun plastic flesjes in kunnen leveren. Scholieren kunnen als beloning kiezen uit een kortingsbon, spaarpas, muntjes, loterij of donatie aan goede doelen. Ook kun afval scheiden veel leuker maken met bijvoorbeeld afvalbakken in de vorm van Lego.