Biodiversiteit
Natuur
De duurzame baan

Conny werkt aan een gezondere Noordzee bij De Rijke Noordzee 

Conny is Senior Projectleider Campagnes bij Natuur & Milieu.
15-03-2021 - door Britt
Conny op het water met De Rijke Noordzee

Conny op het water voor haar werk voor De Rijke Noordzee

Een échte positieve impact maken met ons werk. Dat willen we allemaal wel, toch? In deze rubriek spreken we met mensen die werkzaam zijn in de duurzame sector. Hoe komen ze daar terecht en wat is hun achtergrond en welke tips hebben ze als je op zoek bent naar een ‘groene baan’? Deze keer spreken we met Conny Groot, Senior Projectleider Campagnes bij Natuur & Milieu.  

De Rijke Noordzee

Conny is onder andere werkzaam voor De Rijke Noordzee, een programma van Natuur & Milieu en Stichting de Noordzee. Met het programma worden windparken op zee gemaakt tot unieke natuurparken onder water. Door intensieve sleepnetvisserij bestaat de bodem van de Noordzee namelijk grotendeels uit zand. De bouw van windmolenparken biedt, naast duurzame energie, ook een unieke kans om de natuur onder water te versterken en daarmee biodiversiteit te herstellen. “In de windmolenparken mag niet over de bodem worden gevist, waardoor dit een prachtige plek is om de natuur te ontwikkelen. Door rif bouwende soorten zoals oesters te plaatsen brengen we nieuw leven in de zee”. Aldus Conny.

“Met De Rijke Noordzee geven we het onderwaterleven echt een boost! In 2017 is dit project begonnen als een droom en inmiddels is het met hulp van ASN Bank, Nationale Postcode Loterij en de wind- en watersector uitgegroeid tot een programma van 7 natuurontwikkelingsprojecten.”

De Rijke Noordzee is een programma van natuurontwikkelingsprojecten | Foto:  De Rijke Noordzee/Blauwwind

Drijfveren

Conny werkt op dit moment ook aan het project 'Vang de Watermonsters', een groot citizen science project over waterkwaliteit in Nederland. Het gaat ondanks de inspanningen helaas niet goed met de waterkwaliteit in Nederland, een grote drijfveer voor Conny om aan het project te blijven werken. 

“Water is de bron van al het leven en daar gaan we in Nederland niet goed mee om. Het is niet vanzelfsprekend dat alles wat van waarde is ook zo blijft. Dit is één van mijn drijfveren om aan dit project te werken. Ik word er blij van als ik mensen kan inspireren om bewuster om te gaan met hun leefomgeving.”

Een groene carrière

Conny werkt sinds 2016 bij Natuur & Milieu en ook tussen 1999 en 2008 was ze werkzaam bij de organisatie. “In 2005 werkte ik voor Natuur & Milieu aan de auto van de toekomst, een samenwerking met 3 technische universiteiten en 15 bedrijven. We stonden uiteindelijk met de eerste elektrische auto en waterstofauto op de Auto Rai, tussen alle fossiele auto’s. Het was heel gaaf om aan zo’n innovatief project te werken met een mooi resultaat!”

Na haar eerste periode bij Natuur & Milieu heeft Conny 7 jaar bij Natuurmonumenten gewerkt, waar ze samen met bedrijven als HEMA campagnes heeft ontwikkeld voor de natuur. “Met HEMA heb ik het eerste assortiment met ‘rode wangengarantie’ ontwikkeld. Kinderen speelden toen en ook nu veel minder buiten en werden met deze campagne naar buiten gelokt om de natuur te ontdekken. Mijn kinderen waren toen in de basisschoolleeftijd. Zij waren toch ook wel mijn interne motivatie voor deze campagne, omdat ook mijn kinderen meer op de mobiele devices speelden dan mij lief was.”


Door rif bouwende soorten zoals oesters te plaatsen, wordt er nieuw leven in de zee gebracht | Foto: De Rijke Noordzee/Blauwwind

Terug in de collegebanken  

Gedurende haar loopbaan koos Conny er altijd bewust voor om in de duurzame sector te werken. Ze besloot zelfs om een aantal jaar geleden terug in de collegebanken te gaan. “Marketing en communicatie zit in mijn bloed, maar ik had enkele jaren geleden toch de behoefte om meer over duurzaamheid te weten. Dat betekende voor mij terug de collegebanken in! Aan de Erasmus Universiteit heb ik toen de postacademische opleiding Corporate Social Responsibility gevolgd met speciale aandacht voor het realiseren van impact.”

De banenmotor van de toekomst

Alle professionals die we spreken voor deze rubriek vragen we naar hun nummer 1 tip als je op zoek bent naar een duurzame baan. Conny is hier kort en krachtig over: Ga ervoor!

“Maak een top 10 van onderwerpen, projecten, bedrijven en instellingen die je aanspreken en waarom. Stel jezelf de vraag: waar kan ik met mijn kennis en ervaring een goede bijdrage leveren? De nieuwe duurzame economie is de banenmotor van de toekomst, dus ga ervoor!”

Meer inspirerende duurzame banen:

Natuur & Milieu is één van de maatschappelijk partners van ASN Bank. Samen met hen werken we aan ons langetermijndoel op het gebied van biodiversiteit. Namelijk dat in 2030 al onze financieringen en beleggingen een positief effect hebben op biodiversiteit. Vanuit dat doel steunt ASN Bank het project De Rijke Noordzee en het project 'Waterkwaliteit en biodiversiteit'. 

Profile picture for user britt.keunen
Britt
Auteur
Stagiair bij Voor de Wereld van Morgen. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe duurzame ontwikkelingen en trends. Heb je een goed idee voor een duurzaam initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!