Mode

Computermerk Dell komt met eigen sieradenlijn 

Dell computers werkt samen met sieradenontwerpster Nikki Reed aan een lijn van goud uit gerecyclede moederborden.
26-01-2018 - door Jessie
Van moederbord naar ring © Dell

Van moederbord naar ring © Dell

Afgezien van de laptops in flatlays met zorgvuldig geselecteerde producten is de computer niet echt een fashion symbol. Maar wat gebeurt er als je niet naar het lompe apparaat zelf, maar naar de materialen ín de computer kijkt? Perfect voor een sieradenlijn bijvoorbeeld!

Nikki Reed, actrice in onder andere de tienerfilmreeks Twilight, zag meer dan een beeldscherm en toetsenbord, en maakte met de materialen uit computers een high end sieradencollectie voor haar merk Bayou with Love. Daarvoor werkte ze samen met computergigant Dell, die het een goede mogelijkheid vond om hun recyclingprogramma onder de aandacht te brengen. De collectie draagt dan ook de toepasselijke naam: The Circulair Collection.

Ringen, oorbellen en manchetknopen van Dell

Natuurlijk gaan deze sieraden niet de wereld redden, maar het is wél een toffe en positieve (deel)oplossing voor de gigantische berg e-waste (electronic waste) waar we mee te kampen hebben. Alleen al in Amerika komt zo’n 70% van de zware metalen op stortplaatsen uit gedumpte elektronica en in Nederland wordt er per jaar ruim 100 miljoen kilo e-waste ingezameld (dat is dus alleen wat ingezameld wordt!).  Volgens de Envrionmental Protection Agency kun je van iedere miljoen ingezamelde telefoons 15.000 kilo koper, 350 kilo zilver en 34 kilo goud redden.

Een deel van deze e-waste wordt dus omgetoverd in een gouden sieradencollectie. Aan de 14- en 18-karaats gouden ringen, oorbellen en manchetknopen kun je echter totaal geen computeronderdeel meer afleiden. Voor één gouden sieraad zijn zo’n zes moederborden nodig.  Voor de stijl koos Nikki voor een minimalistische collectie, waarbij in elk item een rond motief voorkomt om het circulaire karakter te versterken.

Naast de sieraden gebruikt Dell het goud ook voor nieuwe moederborden via een closed-loop proces. De computergigant heeft dan ook aangegeven ruim 45 miljoen kilo gerecycled materiaal in haar collectie te hebben. Niet alleen in Amerika wordt hard gewerkt aan de e-waste kwestie. Voor de Wereld van Morgen ondernemers Timmy en Joris hebben met hun e-waste arcades óók een toffe oplossing gevonden om het e-wasteprobleem aan te pakken!

Recycleproces © Dell

Bronnen via Engadget, USA Today en Dell

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.