Sociaal

College geven aan ouderen bij Oud Geleerd Jong Gedaan 

In gesprek met student Clim Wijnands, enthousiaste student Kunstgeschiedenis die ouderen wil uitdagen.
22-11-2016

Wat is er beter dan oud en jong samen te brengen? Waarom zouden ouderen alleen bingo moeten spelen? Dat is precies wat stichting Oud Geleerd Jong Gedaan ook denkt. Door oud en jong samen te brengen, draagt het project Oud Geleerd Jong Gedaan bij aan het verhogen van de mate van welzijn van senioren. Ik ging in gesprek met student Clim Wijnands, die de onderzoeksmaster in de richting van Kunstgeschiedenis volgt aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Hoi Clim, wat heeft je ertoe doen besluiten om college te geven aan senioren?

Als student aan een research master ben ik er heilig van overtuigd dat kennis en informatie voor iedereen toegankelijk moet zijn. In de praktijk is dit echter nog lang niet het geval. Wetenschappelijke kennis wordt nauwelijks buiten academische kringen verspreid, terwijl hier wel grote vraag naar is. Het is heel erg zonde dat veel mensen – en zeker ouderen – maar weinig in aanraking komen met nieuwe inzichten uit de wetenschap, terwijl ouderen enorm gebaat zijn bij intellectuele uitdaging.

Hoe ziet zo’n college eruit? Stem je de stof af op interesse of maak je zelf een plan?

Het is sowieso belangrijk om de inhoud en het niveau van de colleges af te stemmen op het publiek. In een tehuis zijn mensen vaak al wat ouder en moet ik meer tijd nemen om stof uit te leggen. Wat ik dan meestal doe is gewoon samen naar kunstwerken kijken en er wat bij vertellen. In de bibliotheek zijn het weer hele andere mensen. Zij hebben vaak al wat meer voorkennis en zoeken meer uitdaging. Meestal zijn er rond de twintig 'studenten'. Ik ga in principe uit van mijn eigen specialisme, Italiaanse schilderkunst. Ik doe dan aan de contactpersoon een voorstel voor een reeks van vier colleges (meestal één kunstenaar per college).

OGJG zegt op de website: Persoonlijke groei is niet afhankelijk van leeftijd. Een heel mooi motto. Wat merk je aan de reacties van de ouderen die je doceert?

Dat is zeker waar. Net zoals iedereen willen ook senioren intellectueel geprikkeld en uitgedaagd worden.

"Wat ik vooral te horen krijg van de ouderen in tehuizen is dat ze heel graag nieuwe dingen willen leren, maar dat ze hier nauwelijks kans toe krijgen." 

Als me over zestig jaar in dezelfde situatie zou bevinden, wil ik ook niet elke dag bingo spelen of sjoelen. Ter verduidelijking: dit ligt vrijwel nooit aan het personeel, maar aan een gebrek aan geld en mankracht. We hebben, denk ik, als samenleving de neiging om de nieuwsgierigheid en het leervermogen van ouderen te onderschatten en dat is ongelooflijk jammer, want het is zo belangrijk om je hele leven lang uitgedaagd te blijven worden.Clim geeft college aan een groep geïnteresseerden in de bibliotheek. Zij hebben vaak - anders dan in een bejaardentehuis - vrij veel voorkennis en zijn op zoek naar uitdaging.

Wat brengt het college geven je zelf? Ik hou van mijn vak en vind het daarom fantastisch om mijn kennis met anderen te delen. Maar ik leer er zelf ook veel van; deze ouderen hebben een hele andere achtergrond dan ik en kijken daarom anders tegen dingen aan. Het meest waardevol vind ik de gesprekken die ik na afloop met de mensen heb.

"Dit zijn mannen en vrouwen met een enorme schat aan levenswijsheid, ervaring en interessante verhalen."

Het zou voor veel leeftijdsgenoten heel inspirerend zijn om in aanraking te komen zowel ouderen als jongeren zo goed zijn als dit veel vaker zou gebeuren.

Waarom zou je het anderen aanraden?

Veel studenten willen veel over hun vakgebied leren, maar krijgen vervolgens nauwelijks de mogelijkheid om de kennis die ze opdoen met anderen te delen. Oud Geleerd Jong Gedaan biedt wel die kans, maar biedt nog veel meer dan dat. Door college te geven aan mensen die zich in een hele andere situatie en levensfase bevinden en die hele andere dingen dan jij meegemaakt hebben, verbreed je zowel je eigen horizon als die van hen. Dat is waar het voor mij uiteindelijk om gaat: een wereld waarin iedereen de kans krijgt om de grenzen van zijn of haar intellect uit te dagen en te verleggen.Interesse? Meld je hier aan als student-vrijwilliger!Bekijk hieronder het filmpje van Oud Geleerd Jong Gedaan: