Duurzaam ondernemen
Tech

Closing the Loop haalt waardevol afval uit Afrika 

Closing the Loop recyclet mobiele telefoons en verkleint zo de afvalberg in Afrika.
10-01-2017 - door Maartje
Closing the Loop

Closing the Loop redt telefoons van de afvalberg in Afrika

In Afrika belanden jaarlijks honderden miljoenen kapotte mobiele telefoons op de vuilnisbelt. Dat leidt niet alleen tot vervuiling en gezondheidsschade, maar ook tot verlies van kostbare metalen zoals goud, zilver en ijzer. Enorm zonde als je bedenkt dat professionele recyclers ruim 90% van deze materialen hadden kunnen recyclen!

Het Nederlandse Closing the Loop pakt dit probleem aan door mobiele telefoons in ontwikkelingslanden op te kopen en te recyclen in Europa. Voor het opkopen van de telefoons werken ze samen met lokale partners en inmiddels hebben ze al meer dan een miljoen afgedankte telefoons opgehaald. Momenteel liggen er nog 700.000 mobiele telefoons in drie Afrikaanse steden te wachten om te worden gerecycled.

One for One

Closing the Loop gebruikt de Afrikaanse telefoons voor hun One for One programma: voor iedere nieuwe telefoon die wordt aangeschaft, zorgt het bedrijf dat er in een ontwikkelingsland een afgedankte telefoon op een verantwoorde manier wordt ingezameld en gerecycled. Op deze manier ‘redt’ Closing the Loop namens haar klanten, o.a. Delta Lloyd en ING, telefoons van de afvalberg in Afrika.

“Afvaltelefoons bieden een broodnodig praktijkvoorbeeld van grondstofbesparing, recycling én een nieuwe invulling van ontwikkelingssamenwerking”, aldus Joost de Kluijver, oprichter en directeur van Closing the Loop.

Samen meer recyclen

Een ander mooi Nederlands voorbeeld van een bedrijf dat telecom-afval wil reduceren is ASN Bank Wereldprijswinnaar FairPhone. Zij werken samen met Closing the Loop om de waardevolle materialen uit oude telefoons opnieuw te gebruiken voor hun FairPhones. Ook VDWVM-community lid NOWA werkt met Closing the Loop, zij maken geweldige sieraden van het goud gewonnen uit de afgedankte telefoons.

Kans op 1 miljoen dollar

Closing the Loop is een van de vijf Nederlandse finalisten van The Venture, een internationale competitie voor sociale ondernemingen. De uiteindelijke winnaar zal Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale finale in juli en kans maken op funding van 1 miljoen Amerikaanse dollar.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!