Mensenrechten
Natuur
Zero waste

Circular Coffee Collective maakt jouw koffie duurzaam 

Van koffieboon tot laatste slok: deze sociale onderneming verduurzaamt de hele koffieketen.
04-11-2019 - door Redactie
Finalist ASN Bank Wereldprijs 2019 Maarten van Circular Coffee Collective

Maarten van Circular Coffee Collective

Circular Coffee Collective is een one-stop-shop voor bedrijven die hun koffiecorner willen verduurzamen. De sociale onderneming gelooft in een holistische aanpak van duurzaamheid in de hele koffieketen. Door hun intensieve contacten met elke schakel in de waardeketen wordt transparantie mogelijk en komt circulariteit dichterbij de klant. Zo kun je met een goed gevoel van je kop koffie genieten.

Circular Coffee Collective was een van de 6 finalisten van de ASN Bank Wereldprijs 2019. Benieuwd naar de winnaars en andere finalisten? Lees ook de interviews met CaffeInk, Wilder Land, Twenty, UnPlastic en WijkEnergieWerkt.

Wat is het idee achter Circular Coffee Collective?

Circular Coffee Collective is ontstaan uit frustratie over de misstanden in de koffieketen. Van koffieboon tot hete cafeïnedrank, er is nog veel te verbeteren: kinderarbeid bij koffieboeren, transport met smerige schepen, plastic to-go bekertjes en ga zo maar door. Maarten van Keulen zag dat het een stuk milieuvriendelijker kon en richtte daarom het Circular Coffee Collective op.

De naam van het bedrijf zegt het eigenlijk al, Circular Coffee Collective is een collectief, bestaande uit koffieboeren uit twaalf verschillende landen, koffiebranders in Nederland en België, verschillende machineleveranciers en andere experts. Door nauw samen te werken met al deze organisaties wil Circular Coffee Collective gezamenlijk de hele koffieketen duurzamer inrichten.

Maarten: “Wij koppelen de koffieboer aan de kantorenmarkt, zowel in Nederland als in België. Doordat het begin en het einde van de waardeketen elkaar kennen, kun je afspraken maken over duurzaamheid. Denk hierbij aan een leefbaar inkomen, herbebossing, het verminderen van afval, het stoppen met het gebruik van pesticiden, noem maar op”.

Het vormen van een collectief heeft een groot voordeel. Maarten: “Als je iedereen in de keten kent, dan kun je gewoon bellen naar een branderij en eisen dat ze iets anders gebruiken dan plastic verpakkingen. Doordat je ze persoonlijk kent kun je samen naar problemen kijken en oplossingen bedenken”.

Waar staat Circular Coffee Collective voor?

De for-profit sociale onderneming wil sociale en duurzame impact maken, niet alleen in “de laatste kilometer” maar in de hele koffieketen. “Het is fantastisch om oplossingen te bedenken voor de verwerking van koffieafval, maar er is meer aan de hand”, zegt Maarten. Voordat een cacaoboon koffieprut wordt, doorloopt het een hele waardeketen.

De aanpak van Circular Coffee Collective is drievoudig: ken elke schakel in je productieproces, betaal elke partner een eerlijke prijs en bouw samen je waardeketen op. Alleen op deze manier kun je écht duurzame koffie produceren.

Waar heb je het meeste aan gehad binnen het ASN Bank Wereldprijs-traject?

"De pitchtraining was erg waardevol", vertelt Maarten. "Het was erg fijn om van professionals te horen te krijgen hoe je nou een sterke pitch neerzet. Circular Coffee Collective heeft een groot verhaal te vertellen. Het is lastig om de boodschap die we willen uitdragen in een notendop te vertellen".

Wat zijn de plannen van Circular Coffee Collective voor 2020?

Volgend jaar wil Circular Coffee Collective op verschillende festivals in Nederland staan. “We zijn bezig met de ontwikkeling van een festivalconcept, we willen graag een circulaire coffee corner op verschillende festivalterreinen neerzetten. Dat is een hele leuke ontwikkeling, omdat het een interactieve manier is om de transparantie van koffie te laten zien, van het begin tot het einde van de keten. Ook laat het goed zien wat er nog niet kan”.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.