Lifestyle
Zero waste

Circulaire zeep van SOOP 

SOOP maakt zepen van organische reststromen zoals koffiedik en sinaasappelschillen.
23-11-2017
Dit zeepje is gemaakt van sinaasappelschillen en sinaasappelolie.

Dit zeepje is gemaakt van sinaasappelschillen en sinaasappelolie.

De taak van zeep is simpel: het maakt schoon. Maar als het aan Robert-Willem Dol en Noor Buur ligt, kan zeep veel meer teweeg brengen. Met SOOP willen zij een belangrijk verhaal vertellen over circulaire economie en circulair ondernemen. Wij spraken met Robert-Willem over de missie van SOOP.

Van huis uit is Robert-Willem econoom en ontwerper. Als ondernemer wil hij zich richten op de verandering van het economisch systeem zoals we die nu kennen. Robert-Willem: “Alles moet nieuw zijn. De stroom aan nieuwe producten gaat maar door, terwijl meer dan de helft ervan voortijdig wordt afgedankt.” Volgens Robert-Willem moeten we gezamenlijk een transitie maken naar een circulaire economie. “Nu richt het systeem zich puur op verhogen van onze eigen welvaart en dat gaat ten koste van de natuur. Natuur en economie zijn als het ware ontkoppeld geraakt. Een circulaire economie is in mijn ogen een gezond systeem dat zichzelf in stand kan houden en positief verbonden is met natuur en samenleving.”

250 miljoen kilo sinaasappelschillen

SOOP vertelt het verhaal van de (hopelijk naderende) circulaire economie. De zepen van SOOP worden gemaakt met organische reststromen, zoals koffiedik en sinaasappelschillen. “Jaarlijks creëren we in Nederland met z’n allen een berg van 250 miljoen kilo aan sinaasappelschillen.” Door zeep te verkopen dat gemaakt is met deze reststromen, laat Robert-Willem mensen op een laagdrempelige manier kennismaken met circulaire economie. “Koffiedik en sinaasappelschillen zijn herkenbaar voor iedereen. Het zijn stoffen die mensen vaak zelf produceren.”

Geen chemische troep

Bovendien zijn het twee grondstoffen die van nature heel geschikt zijn voor zeep. Robert-Willem: “Als mijn oma vroeger in de tuin had gewerkt, maakte ze daarna altijd haar handen schoon met koffiedik en groene zeep. De harde korreltjes van koffie werken als een scrub waarvan je huid schoon en zacht wordt.” Daarnaast heeft koffiedik een neutraliserende werking, waardoor nare luchtjes verdwijnen. De sinaasappelschillen en sinaasappelolie (afkomstig uit de schillen) in de zeep zorgen vervolgens voor een mooie kleur en geur. Sinaasappelschil heeft ook een ontvettende kracht en het is goed voor je huid. “De zeep is duurzaam geproduceerd. Het bevat geen palmolie, geen plastic en geen rotzooi. En dat hoeft ook niet, want koffiedik maakt beter schoon dan chemische troep”, aldus Robert-Willem.

Gebruik maken van het bestaande

SOOP werkt samen met een leerwerkbedrijf in onder andere Amsterdam. Robert-Willem: “Veel mensen met een bepaald niveau worden nu genegeerd, maar wij zijn van mening dat iedereen het recht heeft op mooi en zinvol werk.” Het leerwerkbedrijf helpt SOOP bij het ophalen en verwerken van koffiedik in Amsterdam. “We maken zoveel mogelijk gebruik van de al bestaande productiefactoren, waaronder de logistiek. Het leerwerkbedrijf brengt 's ochtends de post rond en kan daarna meteen op die locaties koffiedik meenemen en vervoeren.”

Een steentje bijdragen

Wie zeep van SOOP koopt, draagt dus bij aan een circulaire economie die verbonden is met de natuur (in de vorm van koffiedik, sinaasappelschillen en sinaasappelolie) en de samenleving, want bijna iedereen is producent van de organische reststromen en het leerwerkbedrijf. Om het verhaal nog duidelijker te maken heeft Robert-Willem de zeep op de markt gebracht in de vorm van een ronde waardemunt. “Als koper zeg je daarmee dat je gelooft in een nieuw economisch systeem.”

Groot, groter, grootst

Het doel van Robert-Willem en Noor met SOOP is duidelijk: de wereld veroveren. “Maar we gaan eerst iets groots opzetten in Nederland.” Op dit moment is Robert-Willem druk bezig met het op de markt brengen van de vaste handzeep, maar het is de bedoeling dat scrub en vloeibare zeep gauw zullen volgen. De tweede stap is het verbreden van het productassortiment van SOOP. “We willen in de toekomst ook gaan werken met citroen, grapefruit, limoen en zeewier. En ik kan nog wel meer organische reststromen bedenken die een toegevoegde waarde kunnen hebben in zeep", aldus Robert-Willem.

En dan nog dit...

Van sinaasappelschillen kun je (naast zeep) ook andere mooie dingen maken. Wat dacht je van parfum? RUIK maakt de meest heerlijke parfums van sinaasappelschillen, koffie en gedumpte rozen.