Tiny houses

Circulair zelfbouwen in Minitopia 

In Den Bosch kregen creatieve enthousiastelingen de kans om hun eigen straat te bouwen. Het resultaat? Een bonte mix met duurzame gebouwen
15-03-2019 - door Jessie
De dome van Lennart in aanbouw. Foto: Lennart

De dome van Lennart in aanbouw. Foto: Lennart

Je eigen huis bouwen is voor heel veel mensen een grote droom. Voor sommige zelfbouwers is dit echter werkelijkheid geworden: zij kregen van Rezone, de Gemeente Den Bosch, woningbouwcorporatie Zayaz en SPARK de mogelijkheid om een eigen circulaire zelfbouwstraat te bouwen. Wij spraken met bewoner Lennart.

Hoe bijzonder: op een voormalige milieustraat komt nu een circulaire woonwijk uit de grond. Voor de komende vijf jaar wordt het gebied, omgedoopt tot Minitopia, ingevuld met bijzondere huizen, kunst en architectuur. De 25 tijdelijke woningen die je hier vindt zijn een bonte mix van duurzame projecten: van tiny house tot fabrieksstelling. De gemeenschappelijke factor is dat ze licht, dynamisch, demontabel en flexibel zijn. Één van de bewoners op het terrein is Lennart Vonk. Hij is momenteel druk bezig met het bouwen van zijn duurzame dome: “Ik ben gaan bouwen omdat ik in aanraking kwam met Minitopia en ik hoorde dat je een eigen huis kon bouwen en dat je daar een budget voor kreeg. Toen ben ik meteen aan de slag gegaan met een vriend van mij en hebben we een ontwerp gemaakt”, vertelt Lennart aan Voor de Wereld van Morgen.

Wonen in een dome: klein is fijn

Het idee voor het huis was duidelijk geïnspireerd op de tiny house beweging. “Dit ontwerp hebben we zo afgestemd op mijn visie en dromen voor een tiny house. Ik vind het fijn om klein te wonen en het is makkelijk met betrekking tot onderhoud. Daarnaast ben ik van mening dat je niet meer nodig hebt dan een kleine ruimte om te wonen. Ik vind het wel belangrijk dat je een ruimtelijk gevoel hebt in je huis. Met dit in mijn achterhoofd zijn we uitgekomen op het ontwerp van een dome, waarbij de bovenkant van glas is en de bovenkant bolvormig is waardoor je een ruimtelijk gevoel het als je in een kleine ruimte staat. Vervolgens ben ik begonnen met bouwen”, vertelt hij aan Voor de Wereld van Morgen.

Hulp van iedereen bij het bouwen van een tiny house

Het allerleukste aan dit project vindt Lennart de samenwerking. “Overal kwamen mensen vandaan die mij hielpen met het bouwen van de dome. Het állerleukste moment was natuurlijk het moment dat mijn huis buiten kwam te staan. Dit was een hele lange stressvolle dag en ik had er al maanden naartoe gewerkt. Ik heb mijn huis namelijk eerst prefab in een loods samengesteld om uiteindelijk het huis binnen een dag samen met al die mensen op te zetten. En het lukte!”.

Lennart in zijn dome in Minitopa

Lennart in zijn dome in Minitopa

Duurzame keuzes en overwegingen voor bouwmateriaal

Hoewel de uitgangspunten van Minitopia gebaseerd zijn op de circulaire economie, is Lennarts huis niet helemaal gemaakt van duurzame materialen. “Dit heeft met twee dingen te maken. Ten eerste is het idee van Minitopia om in een korte tijd een huis te bouwen. Hierdoor zit er wat meer druk op. Daarnaast volg ik ook nog een studie. Hierdoor heb ik weinig tijd om me in te lezen in duurzame materialen en alles tegen elkaar af te wegen. Duurzame materialen zijn over het algemeen ook wat duurder. Een combinatie van het budget en tijdgebrek kan ik dus ook niet alles realiseren wat ik zou willen. Ik heb wel onderzoek gedaan naar wat duurzaam bouwen inhoud en ik zie duurzaamheid zelf als een product dat niet snel vergaat, iets wat je meerdere malen kan gebruiken en producten hergebruiken. Daarom gebruik ik ook tweedehands materialen” licht Lennart toe. “Maar wanneer het bijvoorbeeld gaat om duurzame isolatie dan gaat het minder lang mee dan de niet-duurzame materialen. Daarbij komt ook nog een kijken dat niet duurzaam materiaal veel beter werkt en dus langer mee gaat, wat zorgt voor minder stookkosten. Op die manier probeer ik altijd een afweging te maken”. 

Een bouwproject voor het leven

Soms loopt Lennart tijdens de bouw van zijn dome tegen dingen aan waar hij geen verstand van heeft. “Ik ben afhankelijk van veel mensen. En af en toe zijn die mensen niet beschikbaar en moet ik zelf knopen doorhakken. Wanneer ik hier dan een foute beslissing in maak moet ik deze wel weer rechttrekken” vertelt hij. “Een andere uitdaging is de tijd waarin ik het huis mag bouwen. Hierdoor komt er wat meer druk op te staan en het kost natuurlijk meer energie. En de grootste uitdaging waar ik mee te kampen heb is natuurlijk ook mezelf. Het kost dus veel tijd, veel dingen om over na te denken en mensen aansturen. Een bouwproject zoals dit kan ik vergelijken met het leven. Je loopt continu tegen onverwachte problemen aan, die je snel moet kunnen oplossen. Ga er dus nooit vanuit dat alles precies gaat zoals je wilt!”.

Tips voor het bouwen van je eigen huis

De belangrijkste tip van Lennart is voor de hand liggend: zorg voor een goede voorbereiding. “Maar niet zodanig goed dat het proces niet meer flexibel en dynamisch is”, vult hij aan. “Het is namelijk heel fijn om er veel mensen bij te betrekken, zodat je kunt sparren over ideeën en die vervolgens te implementeren”. Met voorbereiding bedoelt Lennart dus vooral de begroting, de juiste gereedschappen en het leegmaken van je agenda. “Het is je kindje; iets waar je voor gaat zorgen en iets wat nog helemaal moet groeien. Een fijne omgeving met mensen die je hierbij helpen en steunen is dus zeker een aanrader!”.

Zelf aan de slag? 

Op ons platform vind je nog véél meer tiny house inspiratie. Zoek eens in het zoekvak naar 'tiny house', of klik op één van de artikelen hieronder. 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.