Tech

Circulair bezig met de nieuwste refurbished tech 

Refurbished betekent niet alleen opgeknapte telefoons, maar sinds kort ook speakers, drones en action cams!
25-09-2018

Bijdragen aan een beter klimaat en tegelijkertijd up-to-date blijven met de nieuwste technologische snufjes? Het lijkt bijna onmogelijk als je ziet hoeveel elektronica we per jaar kopen en weggooien. En toch komt de circulaire economie een stapje dichterbij met de opkomst van refurbished apparaten.

Wat is refurbished?

Refurbished betekent simpelweg opgeknapte elektronica. In plaats van gebruikte elektronica weggooien zijn er tegenwoordig een hoop technologiebedrijven die telefoons, laptops, tablets en andere tech producten controleren, componenten vervangen en zo goed als nieuw weer op de markt brengen.

Als je de term al een keer eerder hebt horen vallen, is de kans groot dat het ging over Apple-producten, zoals iPhones, MacBooks en iPads, daar wordt veel reclame voor gemaakt door winkels als Leapp en Forza. Maar je kunt ook refurbished Samsung- en Huawei-producten scoren, bijvoorbeeld bij GreenMobile. Naast de usual suspects als telefoons en laptops zetten wij een paar van de ietwat onbekende refurbished producten voor je op een rijtje.

Bluetooth speakers

Voor de muziekfans op Voor de Wereld van Morgen hebben we een mooie tip die je ook nog eens geld gaat besparen. JBL, van de speakers en koptelefoons, biedt namelijk refurbished producten aan. Alle producten die geretourneerd worden krijgen een extra kwaliteitscheck en worden vervolgens met een fikse korting en twee jaar garantie verkocht.

JBL Bluetooth Speaker

Drones

Altijd al een drone willen hebben, maar nooit voldoende geld op je rekening? Misschien dat het drone-bedrijf DJI helpt de pijn te verzachten. Er staan regelmatig refurbished drones en accessoires te koop in de webshop. 

Naast leuk rondvliegen zijn er genoeg nuttige dingen die je met een drone kunt doen, zoals medicijnen bezorgen in rampgebieden bijvoorbeeld of walvissen redden uit visnetten.

Action cams

Tot slot is het niet meer nodig om een gloednieuwe GoPro te kopen, het merk biedt namelijk ook refurbished action cams op hun website. Op die manier kan je met een gerust gevoel gaan filmen als je weer eens gaat mountainbiken, ploggen, skiën of parachutespringen.

GoPro

Echt helemaal kapot?

Al zijn er een hoop elektronische apparaten die een tweede kans verdienen, soms heb je gewoon een product dat niet meer te herstellen is. Denk maar eens aan de oplader van je telefoon die veel te snel kapotgaat of een televisie die je van de trap hebt laten vallen. Dan zit er niets anders op dan inleveren! Op MilieuCentraal krijg je een goed beeld van waar je heen moet met je kapotte elektronische apparaten, van inleverbakken in de supermarkt tot ophaaldiensten van webshops.