Lifestyle
Zero waste

Champagne van de Coolsingel Spar! 

De kerstboom op de Coolsingel in Rotterdam krijgt een tweede leven. Én ook nog een hele lekkere!
12-01-2018
Maidie bij de Coolsingel Spar - Foto: Sophia van den Hoek

Maidie bij de Coolsingel Spar - Foto: Sophia van den Hoek

Vorig jaar kon je lezen hoe de ondernemers van RUIK, de kerstboom op de Dam konden redden. Dit jaar lukt het ondernemer Maidie van den Bos om de Coolsingel Spar te redden. Zij maakte al jaren van haar eigen kerstboom producten. Daarnaast heeft zij een cocktailbar waarvoor zij zelf de ingrediënten plukt, Bloesembar. Én waarom die twee niet combineren met de zestien meter hoge kerstboom. Komend jaar maakt Maidie champagne en siroop van de 45 jaar oude kerstboom op de Coolsingel.

Zero-waste

‘Die boom is zo geweldig lekker' vertelt Maidie. Vorig jaar ging de Coolsingel Spar nog de versnipperaar in. Dit jaar wil Maidie alles van de boom gebruiken, en met alles bedoelt zij ook echt alles. Het doel is om van de boom 500 flessen dennenchampagne, 1000 liter siroop en 500 flessen non-alcoholische dranken te maken! Daarnaast wil zij samen met andere Rotterdamse ondernemers de stam gaan gebruiken voor producten als verpakkingsmateriaal en onderzetters.

45 jaar historie

De 45 jaar oude boom komt uit Luxemburg waar het (want zo gaat dat met kerstbomen) is omgehakt. Door van deze boom dranken te maken krijgt de boom een tweede leven. Volgend jaar wordt de Coolsingel verbouwd. Hierdoor is er geen mogelijkheid voor een kerstboom. Wanneer volgend jaar de dennenchampagne klaar is kun je ook zonder Coolsingel spar in Rotterdamse kerstsferen komen.

Foto: Sophia van den Hoek

Bloesembar Rotterdam

De producten van de kerstboom zullen volgend jaar op de eigen website verkocht worden. Ben je al benieuwd naar de producten? Neem dan alvast een kijkje bij de Bloesembar in Rotterdam. Deze cocktailbar gebruikt ingrediënten zoals bloemen, zaden en bladeren. Maidie plukt de producten zelf en maakt er de lekkerste drankjes van.

DEN

Niet alleen Rotterdam geeft kerstbomen een tweede kans. Vorig jaar hebben ze in Amsterdam een product weten te maken van de kerstboom op de dam.

Namelijk met het nieuwe parfum van de onderneming RUIK, DEN! Ook deze Kerstboom zou eigenlijk in de versnipperaar verdwijnen, maar de ondernemers van RUIK staken daar een stokje voor. 1028 kilo naalden werden gered voor een 100 % plantaardige parfum. Het parfum is nu te koop via hun website.