Lifestyle
Mode

Challenge: 5 maanden geen kleding kopen 

Van net-alsof-shoppen online tot een herontdekte garderobe.
28-06-2019 - door Milou

Foto: Duy Hoang via Unsplash

Het begon allemaal met het idee van een vriendin. Ze wilde graag (nog) duurzamer leven en had zich voorgenomen om een half jaar lang geen kleding te kopen. Na een maand ging het fout maar ze begon opnieuw. Ik besloot aan te sluiten en dus kocht ik de afgelopen 5 maanden geen kleding. Dit is wat er gebeurde.

De spelregels

We maakten spelregels voor onze not-buy-clothes-challenge. De absolute hoofdregel: geen kleding kopen. Ook geen tweedehands kleding. Ruilen daarentegen mocht dan weer wel. We maakten een uitzondering voor écht noodzakelijke dingen, sokken of ondergoed bijvoorbeeld. Een jas mocht dan weer niet. Als je oude aan vervanging toe was dan had je pech en moest je het gewoon nog even uitzingen. Of - als het om een kapot item ging - laten repareren natuurlijk.

Kledingruil

Ik bezocht tijdens de challenge voor het eerst in m'n leven een kledingruil, en daarna nog één. De eerste was er eentje op kantoor met mijn ASN Bank collega's. Styliste Noor van Tiny Temple was ook aanwezig. Ze liet ons styling-mogelijkheden zien en gaf tips om bepaalde items op een andere manier te combineren. Die ruil ging ik naar huis met een prachtige en perfect zittende jeans (thanks nog Monique!).

De tweede keer ging ik naar een openbare kledingruil. Deze werd georganiseerd door communitylid Awearness Kollektif. Ik vond het in het begin een beetje wennen. Ik was nogal overwhelmed door de mensen die op de rekken afvlogen om hun favorieten eruit te plukken. Na wat voorzichtige rondjes ging ik naar huis met een blouse en een nogal heftig versierd colbertje. Dat colbertje had ik waarschijnlijk nooit gekocht maar ik vond 'm wel tof. Des te leuker om het tijdens zo'n ruil 'op de kop te tikken'.

Minou MeijersDe kledingruil door Awearness Kollektif in BlueCity | Foto: Minou Meijers

Een herontdekte garderobe

Naast de vondsten van de kledingruil heb ik de afgelopen 5 maanden bovenal mijn eigen garderobe herontdekt. Zo droeg ik een broek die ik zo'n 9 jaar geleden voor het laatst aan had. Ik maakte nieuwe combinaties. En ik had ook een beetje mazzel met de opruimwoede van mijn moeder. Items die zij niet meer droeg vonden een weg naar mijn kast. Erg welkom!

Uiteindelijk kocht ik gedurende de challenge twee items die ik noodzakelijk vond: een badpak en nieuwe hardloopschoenen. Het was niet altijd even makkelijk trouwens. Ik zag ineens overal leuke dingen. En vulde virtueel heel wat mandjes om vervolgens de website empty handed te verlaten. Nu de challenge is afgelopen 'mag' ik weer. Maar dat betekent niet dat ik direct ga shoppen. Sterker nog, de challenge heeft me nog kritischer gemaakt over mijn aankopen. De eerstvolgende aankoop moet wel écht iets heel bijzonders zijn wil ik het toevoegen aan mijn duurzame garderobe.

Een duurzame kledingkast

Wil jij ook aan de slag met het verduurzamen van je garderobe? Lees dan ook eens onderstaande artikelen over duurzame mode. Of doe samen met duizenden anderen mee met de Slow Fashion Challenge van CollAction.

ASN Bank zet zich in voor een eerlijke kledingindustrie waar werknemers een leefbaar loon betaald krijgen. 

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!