Duurzaam wonen
Zero waste
Duurzaam ondernemen

Chainable ontwikkelt keukens die nooit op de stort belanden 

Met hun modulaire, herbruikbare keukens helpt Chainable woningcorporaties en beleggers de circulaire economie te omarmen
03-11-2021 - door Redactie
Simon Rombouts van Chainable

Simon Rombouts van Chainable

De komende decennia staat Nederland voor een flinke opgave. Om de klimaatcrisis te beteugelen is het de bedoeling dat ons land in 2050 klimaatneutraal en volledig circulair is. Tegelijkertijd moeten er voor 2040 één miljoen woningen bij komen zodat iedereen een dak boven zijn hoofd heeft en houdt. Het wordt nog flink puzzelen hoe we deze doelen allebei kunnen halen. Eén puzzelstukje heeft de Brabantse start-up Chainable in ieder geval al paraat: een modulaire, circulaire keuken speciaal voor de huursector.

Chainable is een van de finalisten ASN Bank Wereldprijs 2021. Benieuwd naar de andere finalisten? Lees ook de interviews met Food for Skin, Respyre, Northern Wonder, Orbisk en Loop Biotech.

Circulaire keuken met frame als basis

Jaarlijks wordt er in Nederland voor de sociale huursector alleen al meer dan 40.000 ton (!) aan keukens afgedankt. Spaanplaat keukens die na 20 jaar rechtstreeks naar de stort kunnen omdat ze niet geschikt zijn om te hergebruiken of demonteren. ‘Dat moet anders kunnen’, dacht keukenexpert Cees van Nispen. Cees werkte zijn hele carrière in de keukenbranche en het viel hem op dat er al jaren niets veranderd was, terwijl dat wel hard nodig is. Dus bedacht hij een circulaire keuken en richtte hij Chainable op, samen met Product-as-a-Service specialist Simon Rombouts en Sustainable Technology specialist Jordy van Osch.

Het team ging aan de slag met het ontwikkelen van hun circulaire keuken, en kwamen uit bij een stalen frame als basis. “De keuken is ontworpen voor hergebruik volgens de principes van Design for Reassembly”, vertelt Simon. “Door ons unieke design met een klikbaar frame als basis wordt de keuken modulair opgebouwd en kan hij aangepast worden waar nodig”. Een mooie bijkomstigheid van het gebruik van een frame is dat er minder plaatmateriaal nodig is. Een Chainable-keuken is robuust, bevat 47% minder plaatmateriaal dan een reguliere keuken en het plaatmateriaal dát wordt gebruikt, bestaat voor 90% uit herwonnen hout.

 

Kitchen-as-a-Service

Maar een circulaire keuken is meer dan een keuken die uit elkaar te halen is en op een andere plek opnieuw gebruikt kan worden. Chainable streeft naar een duurzame wereld zonder afval, waarin materiaalketens gesloten te krijgen. Daarom werkt Chainable met een ‘Kitchen-as-a-Service’ businessmodel. Dat betekent dat woningcorporaties de keukens huren of kopen met een terugkoopverklaring van Chainable. In beide situaties sluit de verhuurder een abonnement af voor service & onderhoud. 

“Wij houden zo de volledige verantwoordelijkheid over ons product; ook tijdens gebruik”, legt Simon uit. “Werkt er iets in de keuken niet, dan staan wij klaar om het probleem op te lossen. Huurders zijn zo altijd verzekerd van een goed werkende keuken, en wij hebben een prikkel om een zo hoogwaardig mogelijk product te maken”.

Is de keuken toe aan vervanging, dan komt hij weer terug bij Chainable. De gebruikte onderdelen worden opgeknapt en voor een volgende keuken gebruikt. Op deze manier kan een Chainable-keuken in de basis zo’n 60 jaar meegaan; drie keer langer dan een reguliere keuken. Zijn onderdelen niet meer goed bruikbaar voor een volgende keuken, dan gaan ze terug naar de producent om daar gerecycled te worden.

Speciaal voor de huursector

Wil je zelf een keuken van Chainable in je nieuwe huis, dan gaat dat helaas (nog) niet. Met hun keukens richt Chainable zich specifiek op de woningcorporaties en beleggers, de zakelijke markt dus. Simon ligt toe. “Bij een particulier ‘verkoop’ je elke keer maar één keuken, terwijl het voor ons op dit moment heel belangrijk is om schaal te kunnen maken. Daarnaast is ons product sterk gestandaardiseerd: niet alles kan. Terwijl consumenten vaak specifieke wensen hebben voor hun keuken”.

Daarnaast ligt er voor Chainable juist bij grote verhuurders een mooie kans. Woningcorporaties hebben de Nationale Bouwagenda ondertekend waarin duurzaam en circulair bouwen een belangrijk onderdeel is. Daar sluiten de keukens van Chainable perfect op aan.

Op naar 230.000 kilo co2-besparing

Na een aantal pilots in 2020 zijn er inmiddels meer dan 80 keukens geïnstalleerd en telt het Chainable-team ruim 7 medewerkers. En dat is pas het begin. In 2022 wil Chainable 350 keukens installeren en de opdracht krijgen voor nog eens 400 extra keukens. Binnen vijf jaar is het de bedoeling dat 10.000 woningen een Chainable-keuken hebben – goed voor zo’n 230.000 kilo aan CO2-besparing. 

Om deze ambitie waar te maken kan Chainable de boost in naamsbekendheid die de ASN Bank Wereldprijs met zich meebrengt goed gebruiken. Simon is dan ook trots dat Chainable een plek in de finale heeft veroverd. “Het is enorm gaaf om tussen de vijf andere duurzame, gedreven ondernemers te staan. Dat alleen is al goed voor de ziel van de ondernemer. Daarnaast geeft het ons voldoening dat er erkenning is voor ons concept”.

 De circulaire keuken van Chainable

Minder snijverlies, meer teamleden

Naast naamsbekendheid en erkenning komt het prijzengeld van de ASN Bank Wereldprijs ook goed van pas bij de groei die Chainable wil doormaken. “We willen het prijzengeld gebruiken om ons product nog modulairder en circulairder te maken en onze assemblagehal verder in te richten”, vertelt Simon. “Door het opdelen van onze keuken in kleinere onderdelen kunnen we het snijverlies in ons productieproces met nog zo’n 15% verminderen. Ook willen we nieuwe teamleden verwelkomen op operations en op sales. Zo kunnen we nog meer klanten blij maken met onze circulaire keukens”.

Of Chainable in de prijzen valt weten we tijdens de finale van de ASN Bank Wereldprijs op 10 november. Vooral van mede-finalist Northern Wonder is Simon onder de indruk. “De koffie-industrie heeft een dramatische impact op zowel economisch als ecologisch vlak. Wij geloven dat technologische ontwikkelingen zoals van Northern Wonder ervoor zorgen dat ecosystemen en biodiversiteit in de tropen behouden blijven”.

Stem op Chainable voor de Publieksprijs

Wil je dat Chainable in de prijzen valt tijdens de finale van ASN Bank Wereldprijs op 10 november? Stem dan op Chainable voor de publieksprijs en wie weet winnen zij die € 5.000. Vergeet je stem niet te bevestigen via de e-mail die je ontvangt!
 

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.