Sociaal
Duurzaam wonen

Carpet of Life maakt prachtige tapijten van oude kleding  

Zo houd je de herinnering aan bijvoorbeeld je overleden dierbaren levend.
19-01-2017
© Photography Pam Kat & styling Sander van Eyck and Pilou Verwiel.

© Photography Pam Kat & styling Sander van Eyck and Pilou Verwiel.

Veel nabestaanden zitten met de vraag wat ze kunnen doen met de kleding van een overleden dierbare. Zo zijn er veel mensen die regelmatig de kledingkast in duiken om even te ruiken aan de kleding van de overledene. Op deze manier halen ze de overledene en de herinneringen weer even een stukje dichterbij. Toch komt er een keer het moment dat ze de kledingkast willen of moeten leegruimen. Dan kan het knap lastig zijn om te bedenken wat er met die kleding moet gebeuren. Gelukkig heeft Carpet of Life een prachtig project opgezet om deze geliefde kledingstukken een nieuw leven te geven.

Carpet of Life

Carpet of Life is een Belgisch non-profit project dat is opgezet door Butterfly Works en Taragalte. De onderneming werkt vanuit Nederland en België met getalenteerde vrouwen in de Marokkaanse Sahara. Deze  vrouwen transformeren allerlei oude en geliefde kledingstukken tot een prachtig en levendig kunstwerk: een Carpet of Life.

Zij maken hierbij gebruik van een authentieke ambacht die is overgedragen van generatie op generatie. Carpet of Life geeft de kleding van een ander op deze manier een nieuw leven en biedt een mooie en blijvende herinnering. 

Eewenoud ambacht levert prachtige tapijten

Het Carpet of Life concept is gebaseerd op traditionele Marokkaanse tapijten genaamd: Boucherouite of Boucherwi. Deze tapijten worden vooral gemaakt door families met een nomadische achtergrond. Dit ambacht is vooral gericht op instinct en ervaring in plaats van strakke designregels.

Boucherouite tapijten kunnen worden gemaakt van bijna elk materiaal: tweedehands kleding, theedoeken, dekbedden, zelfs van plastic! Carpet of Life bieft zes standaard designs aan die door het gebruik van verschillende materialen en kleuren toch elke keer weer leiden tot een uniek tapijt.

Een Carpet of Life is een uniek, handgemaakt tapijt. Foto: Sarah van Looy

Een tapijt van kleding met een verhaal

Je kunt je eigen Carpet of Life laten maken met kleding die voor jou speciaal is. Bijvoorbeeld de oude babykleding van je kinderen of kleding van je overleden dierbaren.

Nadat je de kleding hebt ingeleverd wordt je gevraagd om de eerste stap richting het uiteindelijke tapijt zelf te zetten:  Alle kleding verticaal doormidden te knippen

Uit ervaring blijkt dat het proces van de kleding vasthouden, verdelen, doorknippen, inpakken en uit handen geven niet altijd even makkelijk is. Tijdens dit proces wordt er gelachen, gehuild en er worden allerlei dierbare herinneringen gedeeld.

De weefsters van Carpet of Life otvangen niet alleen de door jouw ingeleverde kleding maar óók het verhaal wat bij de kleding hoort. Met 3 of 4 vrouwen tegelijk knopen ze met liefde en aandacht jouw Carpet of Life. Zo heb je een unieke, hartverwarmende en tastbare herinnering in huis.

Foto's: Pam Kat