Carpet of Life maakt prachtige tapijten van de kleding van overleden dierbaren 

Kende jij dit bijzondere project al?

19-01-2017
© Photography Pam Kat & styling Sander van Eyck and Pilou Verwiel.

© Photography Pam Kat & styling Sander van Eyck and Pilou Verwiel.

Veel nabestaanden zitten met de vraag wat ze kunnen doen met de kleding van een overleden dierbare. Zo zijn er veel mensen die regelmatig de kledingkast in duiken om even te ruiken aan de kleding van de overledene. Op deze manier halen ze de overledene en de herinneringen weer even een stukje dichterbij. Toch komt er een keer het moment dat ze de kledingkast willen of moeten leegruimen. Dan kan het knap lastig zijn om te bedenken wat er met die kleding moet gebeuren. Gelukkig heeft Carpet of Life een prachtig project opgezet om deze geliefde kledingstukken een nieuw leven te geven.

Carpet of Life

Carpet of Life is een non-profit project opgezet door Butterfly Works en Taragalte en is ondertussen een Belgisch merk, gebaseerd in Gent. In de Marokkaanse Saraha transformeren getalenteerde vrouwen allerlei oude en geliefde kledingstukken tot een prachtig en levendig kunstwerk: een Carpet of Life. Zij maken hierbij gebruik van een authentieke ambacht die is overgedragen van generatie op generatie. Carpe of Life geeft de kleding van een ander op deze manier een nieuw leven en biedt een mooie en blijvende herinnering. 

Een oude traditie

Het Carpet of Life concept is gebaseerd op traditionele Marokkaanse tapijten genaamd: Boucherouite of Boucherwi. Deze tapijten worden vooral gemaakt door families met een nomaden achtergrond. Deze ambacht is vooral gericht op instinct en ervaring in plaats van design regels. Zo worden er verschillende details in verwerkt van de natuur, parfums, geluiden en smaken. Boucherouite tapijten kunnen worden gemaakt van bijna elk materiaal: tweedehands kleding, theedoeken, dekbedden, zelfs van plastic! De materialen die ze nu veel gebruiken zijn vooral van allerlei textielrestanten zoals wol, katoen, synthetische stoffen en nylon.

Mooie herinneringen

Carpet of Life maakt de mooiste tapijten van bijzondere kleding. Bijvoorbeeld van kleding die gasten droegen op een bruiloft, van oude kinderkleren of van kleding die door de jaren heen is verzameld. Daarnaast worden er dus ook tapijten gemaakt van kleding van overleden dierbaren. Uit ervaring blijkt dat het proces van de kleding vasthouden, verdelen, doorknippen, inpakken en uit handen geven niet altijd even makkelijk is. Tijdens dit proces wordt er gelachen, gehuild en er worden allerlei dierbare herinneringen gedeeld.

Wil jij meer weten over dit Carpets of Life? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina. Alle afbeeldingen zijn van Carpets of Life. © Photography Pam Kat & styling Sander van Eyck and Pilou Verwiel.