Plastic

Carlsberg bant plastic sixpack-houder 

De Deense brouwerij pioniert door het plastic van haar multi-packverpakkingen te vervangen door zelfklevende recyclebare lijm.
06-02-2019 - door Birger

Carlsberg Snap Packs: aan elkaar gelijmde bierblikjes. | Foto: Carlsberg

Je kent ze vast wel, die plastic houders die blikjes bij elkaar houden. Die zijn binnenkort verleden tijd! Bierbrouwer Carlsberg heeft in samenwerking met NMP Systems een innovatief verpakkingssysteem ontwikkeld om de biertjes aan elkaar te lijmen waardoor de plastic ringen overbodig zijn. Dit initiatief vermindert het plasticafval van Carlsberg met 76%!

Plastic doodt 100.000 zeedieren

Volgens de Verenigde Naties sterven er jaarlijks circa 1 miljoen vogels en meer dan 100.000 zeezoogdieren aan verstikking of vergiftiging van plastic. Alhoewel de plastic sixpack-ringen slechts een fractie van de gehele plastic oceaansoep uitmaakt, symboliseren de ringen de schadelijkheid van plasticafval. Om dit tegen te gaan hebben bierbrouwers in de afgelopen jaren alternatieven ontwikkeld voor de plastic verpakking, bijvoorbeeld de eetbare sixpack-houders van Saltwater Brewery. Carlsberg gaat nu dus nog een stapje verder door de helemaal geen gebruik meer te maken van de plastic ringen maar de bierblikjes aan elkaar te lijmen met zelfklevende recyclebare lijm.

Vissen eten een eetbare sixpack-houder | Foto: Saltwater Brewery

Carlsberg gaat biertjes lijmen

De biertjes in de nieuwe verpakking zitten aan elkaar vast door middel van lijmpunten en worden Snap Packs genoemd. De lijm, geproduceerd door de duurzame verpakkingsspecialisten NMP Systems en KHS, is sterk genoeg om de blikken bij elkaar te houden tijdens het vervoeren maar “breekt” als je de blikjes lostrekt. Op Twitter liet Carlsberg weten dat na een testfase van drie jaar, en experimenten met 40.000 verschillende lijmsoorten, de brouwerij uiteindelijk voor een “kauwgomachtige” variant heeft gekozen. Alhoewel er niet specifiek wordt ingegaan waarvan de lijm gemaakt is zegt Carlsberg dat de lijm recyclebaar is. Om de multi-packs makkelijker te dragen zit er een handvat aan de middelste twee blikjes bier. De Snap Packs zullen naar verwachting in het voorjaar van 2019 overal verkrijgbaar zijn.

Voor het draaggemak heeft de Snap Pack een handvat | Foto: Carlsberg

1.200 ton minder plastic per jaar

De Snap Packs passen binnen het “Together Towards ZERO” duurzaamheidsprogramma van Carlsberg. Het streven van dit programma is om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Door het initiatief zal Carlsberg haar plasticverbruik met 76% verminderen. Simon Boas Hoffmeyer, directeur duurzaamheid bij Carlsberg, verwacht dat de gelijmde Snap Packs 1.200 ton plastic op jaarbasis zal besparen – het equivalent van circa 60 miljoen plastic tassen.

Carlsberg onthult De Kleine Zeemeermin om de besparing van 1.200 ton plastic op jaarbasis te vieren | Foto: Carlsberg

Ter viering van de lancering van de Snap Packs onthulde de bierbrouwer een unieke versie van het bekende Kopenhagense sculptuur "De Kleine Zeemeermin". Het beeldhouwwerk wordt bij elkaar gehouden door lijm, net zoals de Snap Packs, en belichaamt de intentie van de brouwerij om goed en milieuvriendelijk bier te brouwen. De installatie is drie meter hoog en bestaat uit 137 kilogram plastic – wat overeenkomst met de hoeveelheid plasticafval die Carlsberg elk uur zal elimineren dankzij hun innovatie.

Duurzaam bier is trendy!

Over de afgelopen jaren zijn er talloze duurzame bierinnovaties gelanceerd. Denk bijvoorbeeld aan Hemelswater, winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2016, dat bier brouwt met opgevangen regenwater. Daarnaast gebruikt BroodNodig broodresten als basis voor hun bier, terwijl Brouwbrood van bierafval juist brood maakt. Milieubewuste bierflesjes worden geproduceerd door DB Export dat strandzand als grondstof gebruikt. Al met al steeds meer duurzame ondernemers dus die klimaatbewust bezig zijn met bier. Drink met mate en geniet van een klimaatverantwoord biertje!

Profile picture for user Birger IJsenbrand
Birger
Auteur
Na zijn stage bleef Birger betrokken bij Voor de Wereld van Morgen als vaste redacteur. Naast zijn studie monetaire economie, schrijft hij artikelen over duurzame ondernemingen, geldzaken en het klimaat met praktische tips voor een groenere lifestyle.