Buurtmoestuin organiseert gft inzameling in Amsterdam West 

28-05-2016

Buurtmoestuin I Can Change the World With My Own Two Hands. Foto: Susanne Eskens

Iedereen weet dat je met afval scheiden zelf een belangrijke bijdrage kan leveren aan een duurzame wereld. Toch is het nog steeds niet mogelijk om overal je afval gescheiden aan te bieden. Gelukkig zijn er allemaal lokale initiatieven die hier slim op inspringen. In de Amsterdamse wijk Bos en Lommer kunnen bewoners van de Landlustbuurt sinds kort hun gft afval naar de buurtmoestuin brengen. 

Een beetje ontevreden

Bij mij in de wijk is er een papierbak, een glasbak en ondergrondse containers voor al het andere afval waar ik vanaf moet. Op 7 minuten lopen zit een verzamelpunt voor plastic. Niks te klagen, zou je zeggen? Toch ben ik een beetje ontevreden… ik wil mijn gft afval ook scheiden. Anno 2016 vind ik dat eigenlijk niet zoveel gevraagd.

Daarom was ik ontzettend blij toen er vorig weekend een flyer in de bus lag van de buurtmoestuin om de hoek. Bij I Can Change the World with My Own Two Hands kan iedereen uit de buurt vanaf nu zijn gft afval inleveren. Bij gebrek aan fatsoenlijke gft inzameling door de gemeente Amsterdam nam initiatiefneemster Natascha Hagenbeek het heft in eigen handen. “Op kleine schaal laten we zien wat mensen zelf kunnen doen,” vertelt Natascha als ik de moestuin bezoek.

Afvalscheiding in grote steden

In Rotterdam zijn ze al een heel stuk verder met gft inzameling. In verschillende wijken hebben bewoners een eigen mini-container waar ze al hun groente-, fruit- en tuinafval in kunnen verzamelen en op gezette tijden aan kunnen bieden aan de kant van de weg. Dat begon in 2014 met een proef in Nesselande en Rozenburg voor bewoners met een eigen tuin, in 2015 haakte nog drie wijken aan, en dit jaar zelfs nog vier extra! In de komende jaren gaat heel Rotterdam zijn gft scheiden van de rest van het afval. Van dat afval wordt compost en duurzame energie gemaakt.

Ook in Utrecht willen ze dat zoveel mogelijk mensen hun afval gescheiden aan kunnen bieden in mini-containers. Onder het mom Het Nieuwe Inzamelen werkt de Gemeente aan een plan, zodat er in 2018 door zoveel mogelijk huishouden afval gescheiden kan worden.

Amsterdam

Je begrijpt mijn teleurstelling dat het in Amsterdam nog lang niet zover is. Alleen op een aantal plekken in Nieuw-West hebben ze een groene container voor hun gft. Daarnaast is er sinds februari een proef op het Oosterdokseiland: daar zijn een aantal ondergrondse afvalcontainers vervangen door speciale gft containers. Helaas liet wethouder Abdeluheb Choho (verantwoordelijk voor o.m. Duurzaamheid en de Openbare Ruimte) in april weten dat de komende 10 jaar er nog geen gft afvalscheiding voor bewoners zal zijn in Amsterdam. Maar waarom zou het in Amsterdam niet kunnen als het op andere plekken prima lukt?

Dat gft afval scheiden moeilijk is en stinkt, wat je veel hoort, is natuurlijk een drogreden. GFT afval zit namelijk ook in je gewone vuilnisbak. De truc is dat je het afval net zo makkelijk als de rest van je puin snel uit je huis krijgt. Voordat het gaat stinken. Op het Oosterdokseiland krijgen de bewoners daarom speciale zakken van afbreekbaar plastic. Dan kost het weinig extra moeite om je afval weg te werken.

I Can Change the World

Terug naar Bos en Lommer. In de buurtmoestuin krijgt Natascha hele leuke reacties op het plan: “Sommige mensen zijn zo enthousiast dat ze er meteen mee beginnen. En dat is fijn, want onze tuin is zo groot dat we flink wat compost gebruiken." Met het ingezamelde afval wordt namelijk nieuwe compost gemaakt waar ze nieuwe biologische groenten en fruit op te kweken. En dat wordt weer verkocht in de winkel die naast de tuin zit. Of je gaat langs en plukt je eigen groenten en fruit, want dat kan ook. Voor bewoners die nog geen eigen compostemmer thuis hebben, biedt de moestuin leenemmertjes aan. Tegen een kleine borg.

En het mooie is; buurtbewoners zijn niet afhankelijk van de openingstijden van de tuin en de winkel. In de voordeur zit een luik waar je zo al je afval in kan kiepen. Dag en nacht. Als mijn kleine verzamelbakje vol zit, loop ik gewoon een blokje om en ben ik alles meteen kwijt.

Natascha hoopt dat meer buurtmoestuinen zullen volgen. Dat er zoveel mogelijk andere mensen in hun eigen buurt het gft afval eenvoudig weg kunnen brengen. Want waarom zouden we wachten totdat er een heel systeem opgetuigd wordt, als we het in eigen handen hebben? Ik doe alvast enthousiast mee!