Buurtlab maakt einde aan plastic verspilling 

04-06-2015
Met een spelletje trekt WASTED aandacht voor plastic verspilling. Foto: WASTED

Met een spelletje trekt WASTED aandacht voor plastic verspilling. Foto: WASTED

Plastic is voor de mensen van WASTED geen probleem, maar een oplossing. Zij zamelen in Amsterdam-Noord plastic in. Voor elke ingeleverde zak krijgen buurtbewoners geld. Geen harde euro's, maar WASTED spaarmunten die in de buurt besteed kunnen worden, bijvoorbeeld bij de lokale ijssalon of de plaatselijke supermarkt. Met het ingeleverde plastic kunnen in een speciaal buurtlaboratorium nieuwe producten gemaakt worden.

Er zijn ondertussen meer dan 150 mensen die plastic inzamelen, en 16 plekken waar de spaarmunten besteed kunnen worden. Zo slaat WASTED twee vliegen in één klap: efficiënte plastic upcycling én een sterkere lokale economie.

Wij spraken met Barbara Koole, de enthousiaste initiatiefnemer van WASTED.

Hoe kwamen jullie op het idee?

"Het idee is geboren uit een onderzoek van Stichting Cities. Wij werken met actieve onderzoeksthema's, waarbij we altijd een link proberen te leggen met de praktijk. In een van onze eerdere projecten, "Farming the City", bleek dat in het stedelijke voedselproces afval een groot probleem is. Voedselverspilling, maar ook de plastic verpakkingen. Wij zijn toen gaan denken: wat zou je daar aan kunnen doen?

Voor veel mensen is het heel ondoorzichtig wat er met plastic gebeurt. En als je niet snapt wat de reden is dat je afval moet scheiden, dan zijn mensen veel minder gemotiveerd om het ook te doen. Wij wilden dus afval begrijpelijk maken en op een begrijpelijke schaal er iets aan doen. Mijn collega en ik wonen in Amsterdam Noord en besloten daar plastic in te zamelen en te verwerken tot producten voor de buurt.

Vervolgens vroegen we ons af: hoe kunnen we dat zo effectief mogelijk doen? Toen is er een spaarsysteem uit gekomen. Voor elke groene zak plastic afval krijg je een muntje. Zo betrek je veel meer partijen in de buurt. De munteenheid is gebaseerd op de waarde van afval. Er doen nu verschillende bedrijven en winkels aan mee. Zo komt het een beetje op gang. Ik ben trouwens zelf ook nog afgestudeerd op een onderzoek naar beleid van plastic afval."

Jullie aanpak is dus wetenschappelijk verantwoord?

Barbara lacht: "Zo zou je het kunnen zeggen. Er is in ieder geval goed over nagedacht."

Wat is op dit moment jullie grootste obstakel?

"We zijn nu een kleine twee maanden bezig en er doen steeds meer mensen mee. Je komt zo met heel veel afval te zitten. Om dat allemaal te sorteren is heel veel werk. Je moet dat kunnen bijbenen. Dat is wel een uitdaging."

Hoe gaan jullie dat oplossen?

"We zijn bezig om de processen te verbeteren. Als de machines van het buurtlaboratorium klaar zijn, gaan we WASTED blokken maken. Met deze blokken kunnen we van alles maken. Het zijn een soort legosteentjes: kubusjes met aan elke kant een gat waar je van alles in kunt schroeven."

Wat is jullie verdienmodel?

"Op dit moment zijn we bezig met een gesubsidieerde pilot bezig om alles uit te testen. We hoeven nog geen winst te maken. We willen na de zomer producten die we van het plastic maken gaan verhuren. Zo kunnen we de productie van nieuwe elementen bekostigen. Hoeveel dat precies gaat opleveren is nu nog onduidelijk. We ontwikkelen ook workshops en lespakketten. Zo betrek je mensen echt bij het verwerken van het plastic."

Waar staan jullie over 5 jaar?

"Dan hoop ik dat er in 5 andere steden een WASTED laboratorium staat. Het is een probleem dat je heel goed op buurtniveau kunt oplossen. We willen graag naar andere buurten toe."

Hoe werkt zo'n buurtlab?

"Eigenlijk is het een heel eenvoudig systeem. Met een drukpers, oven en een wasmachine ben je klaar. De ontwerpers hebben de ruimte die het inneemt tot twee tafels beperkt. Hoeveel het precies kost om het te bouwen is nog onduidelijk, maar we vinden het erg belangrijk dat het een lowtech oplossing is.

Wij willen een proces dat voor iedereen begrijpelijk is. Een 3D printer is te hightech, daarvoor moet je van alles met een computer doen. Dat is voor de meeste Nederlanders te ingewikkeld. Met ons proces kan iedereen waarde creëren uit afval."

Naar de website van WASTED.