Duurzaam ondernemen
Plastic

Bubbels voorkomen plastic soep 

De ontwerpers van The Great Bubble Barrier hebben een innovatieve oplossing tegen de plastic soep.
21-08-2018 - door Maartje
The Great Bubble Barrier

Zo werkt The Great Bubble Barrier

Boyan Slat krijgt hulp bij zijn missie om de oceanen plasticvrij te maken. De ondernemers van The Great Bubble Barrier willen met hun innovatieve oplossing voorkomen dat er plastic in zee stroomt via onze rivieren. “Wij willen de plastic soep stoppen, en we beginnen bij de Nederlandse rivieren!”, vertelt Anne Marieke Eveleens, co-founder van het initiatief en afgestudeerd neurobioloog.

The Great Bubble Barrier is een nieuwe methode om plastic afval uit het water te halen voor het de zee bereikt. En net als met veel briljante ideeën klinkt de techniek vrij simpel: Leg een buis met gaatjes op de bodem van de rivier en pomp hier lucht doorheen. Hiermee vorm je een scherm of barrière van bubbels waar vissen en schepen wél doorheen kunnen maat afval niet. Met dit idee hebben de ondernemers de finale van The Postcode Lottery Green Challenge gehaald én gewonnen! Ze krijgen €500.000 om te investeren in hun idee.

De diagonale plaatsing van het scherm zorgt ervoor dat het plastic op een slimme wijze naar de oever wordt geleid, waar het kan worden verwijderd. Zo kan het afval worden verwerkt en komt het niet in zee terecht.

The Great Bubble Barrier in actie in de IJssel

Maar ook aan dit briljante idee lag wel degelijk veel denkwerk te grondslag vertelt Anne Marieke: “Een voorwaarde voor een goede oplossing tegen de plastic soep was dat het elegant, effectief en schip- en visvriendelijk moest zijn. Zo verhindert de continue scheepvaart in Nederland het plaatsen van fysieke barrières in rivieren, dus we zochten naar een doorvaarbare barrière. We hebben lang nagedacht voor we op het idee van bubbels kwamen”.

Boyan krijgt hulp van bubbels

Een reeks onderzoeken in de testfaciliteiten van Deltares naar het gebruik van bellenschermen bij het tegenhouden van plastic afval in rivieren leverde veelbelovende resultaten op. In 2017 werd het bubbelscherm met succes in de IJssel bij Kampen getest. Dat er dringend behoefte is aan een slimme oplossing mogen duidelijk zijn, zo belandt er ieder jaar 8 miljard kilo plastic in de oceanen, waarvan het merendeel uit de rivieren komt. Dit levert grote problemen oplevert voor het zeeleven, de marine ecosystemen en mensen.

Waar Boyan Slat de oceanen wil schoonmaken, zorgt The Great Bubble Barrier ervoor dat er geen nieuw plastic afval in de oceaan terecht komt. Of zoals ze het zelf zeggen: "Zolang er nog plastic van onze rivieren de zee instroomt, is het dweilen met de kraan open."

Francis van The Great Bubble Barrier legt uit hoe zij de strijden tegen plastic afval

Binnenkort in de Amsterdamse grachten?

De voorbereidingen voor een proefopstelling met het systeem in Nederlandse grachten worden al getroffen. Francis: "Eigenlijk hebben we in iedere grote stad wel een Bubble Barrier nodig. Met name tijdens grote feesten in de stad, denk aan de Gay Pride, Koningsdag of de Nijmeegse Vierdaagsefeesten, belandt er ontzettend veel plastic in het water." Met de Bubble Barrier kan het plastic uit het water worden gehaald voor het de zee instroomt.

Zo los jij dit probleem (een beetje) op

Wil je ook aan de slag met dit mega-grote probleem? Dan kan je meteen beginnen! Ga bijvoorbeeld eens met vrienden of collega's plastic vissen met Plastic Whale, deel de verhalen van de Plastic Soup Surfer en probeer eens plasticvrij boodschappen te doen. Of lees meer verhalen over initiatieven die het plastic probleem aanpakken en deel deze verder. 

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!