Mensenrechten
Tech

Broers ontwikkelen drone die landmijnen opruimt 

De Nederlandse broers Massoud en Mahmud hebben een drone ontwikkelt die landmijnen vernietigt. Jij kan helpen deze te financieren!
11-01-2017 - door Maartje
De Mine Kafon Drone

Massoud en Mahmud met hun Mine Kafon Drone

Landmijnen zorgen wereldwijd nog voor heel veel ellende. Volgens de International Campaign to Ban Landmines stappen er achttien mensen per dag op een landmijn, met verwondingen of de dood tot gevolg. Er zijn nog zo’n honderd miljoen landmijnen over in de wereld, in meer dan zestig landen. De Nederlandse broers Massoud en Mahmud hebben een drone ontwikkelt die landmijnen opspoort en vernietigt.

Massoud en Mahmud Hassani werden geboren in Kabul, Afghanistan. Na jaren van oorlog is het land bezaait met landmijnen, Mahmud Hassani: ‘Op 400 meter van ons huis lagen landmijnen, die af en toe explodeerden. Regelmatig gebeurden er ongelukken met spelende kinderen.’ De jongens verlieten het land met hun moeder toen ze 7 en 9 waren, nadat hun vader was omgekomen bij een aanslag. Ze woonden achtereenvolgens jaren in Pakistan en Oezbekistan. Op hun veertiende en zestiende kwamen ze naar Nederland, als politieke vluchtelingen. Massoud ging later de Design Academy in Eindhoven doen, Mahmud de studie Marketing en Communicatie.

Crowdfunding succes & design prijzen

In 2011 ontwierp Massou de Mine Kafon, een windaangedreven bol die over mijnenvelden rolt en mijnen tot ontploffing brengt, voor zijn afstudeerproject. Het ontwerp was geinspireerd op het kinderspeelgoed van de broers: de kafondon of kafon, dat in het Dari "iets dat ontploft" betekent. Eind 2012 startte Massoud een een crowdfunding op Kickstarter om de Mine Kafon te kunnen realiseren. Het project was een hit en meer dan 4.000 mensen van over de hele wereld brachten samen een bedrag van €146.000 bij elkaar. Hierna richtte de broers hun onderneming Hassani Design BV op en startte ze hun Mine Kafon R&D labaratorium in Eindhoven.

Een hit op Kickstarter: de Mine Kafon

Hoewel de Mine Kafon over de hele wereld in het nieuws was en vele designerprijzen won, bleek het ontwerp in de praktijk helaas niet zo goed te werken.

De Mine Kafon Drone

De broers ontwikkelden verder en komen nu met een nieuw ontwerp: de Mine Kafon Drone. Het ontwerp combineert drone technolgie met robotics en een metaaldetector om landmijnen te kunnen opsporen en vernietigen. De 4,5 kilo wegende drone gaat in 3 stappen te werk. Allereerst wordt er een stuk land verkent en maakt het apparaat een 3D GPS kaart van het gebied. Daarna vlieft de drone vlak over de grond met z'n metaaldetector om de mijnen op te sporen. Tenslotte wordt de drone ingezet om de mijnen te vernietigen middels een klein explosief.

'Met dit ontwerp kunnen landmijnen 20 keer sneller en 200 keer goedkoper worden geruimd dan nu het geval is,' aldus Massoud, 'onze missie is dan ook om de problemen verzoorzaakt door landmijnen binnen 10 jaar te hebben opgelost'. De broers krijgen hulp van het Nederlandse leger om het prototype van de Mine Kafon Drone te testen maar er is meer geld nodig om de drones te financieren.

Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van de Mine Kafon Drone kun je de broers volgen op Facebook of Twitter.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!