Brieven om de wereld mooier te maken 

Onverwacht lieve brieven in de trein, in het café of op thuis op de mat
20-08-2016
Amis Boersma met een stapel lieve brieven en kaarten.

Amis Boersma met Meer Lieve Brieven. Foto door Liliane Smith

Meer Lieve Brieven laat post achter in de trein, tussen boeken of in de kroeg. Met een klein gebaar willen de briefschrijvers een glimlach op het gezicht van de vinders bezorgen.

Veel liefs van mij

Deze brief is voor jou. Ik wil je vandaag een mooie dag wensen. Je bent erg bijzonder. Vergeet dat niet. Veel liefs van mij.” Zomaar een eerste zin van een brief van Meer Lieve Brieven. Al bijna twee jaar laat het brievencollectief Meer Lieve Brieven, een initiatief van Amis Boersma (35), overal in Nederland brieven met mooie woorden achter. Ze legt de handgeschreven kaarten en brieven tussen stapeltjes tijdschriften in cafés, naast boeken in de bibliotheek of op een tafeltje in de trein.

Met de onverwachte post wil ze anderen een hart onder de riem steken. “Ik schrijf in die brieven wat ik graag zou willen horen op een slecht moment. Zo’n dag dat alles fout gaat of dat er misschien echt iets naars speelt in je leven. Lieve woorden waardoor een rotdag net iets anders voelt”, zegt Amis.

Inmiddels telt Meer Lieve Brieven een kleine kern van vaste schrijvers en wisselende deelnemers die de maandelijkse schrijfsessies in Amsterdam bezoeken. Ook kunnen sinds kort verzoekjes worden ingediend voor mensen in een moeilijke situatie, die bijvoorbeeld ziek, ontslagen of eenzaam zijn. Ze krijgen dan een pakket met brieven van de briefschrijvers van Meer Lieve Brieven thuisgestuurd.

Brieven tegen eenzaamheid 

Tijdens de kerstvakantie van 2012 zag Boersma een Ted Talk van de Amerikaanse Hannah Brencher. Zij begon in New York met het achterlaten van brieven. Als jonge studente voelde Brencher zich eenzaam en depressief in de grote stad en het schrijven van mooie brieven aan vreemden gaf haar een warm gevoel. Brencher schreef blogs over de brieven en als reactie daarop kreeg ze hartverscheurende verhalen in haar mailbox.

Ze besloot op verzoek brieven te gaan schrijven aan mensen die het moeilijk hebben. Dat werd een groot succes. Het idee heeft zich vanuit New York over heel Amerika en de wereld verspreid. Brencher doopte het initiatief More Loveletters en heeft haar handen er inmiddels vol aan.

Dichtbij huis het verschil maken

Amis die destijds bij de Hivos werkte, werd gegrepen door het idee van Hannah. “Zelf verstuur ik vaak kaartjes en brieven naar vrienden en familieleden. Handgeschreven post heeft iets heel intiems. In mijn werk bij ontwikkelingsorganisaties was ik bovendien altijd bezig met projecten ver van Nederland, bijvoorbeeld op het gebied van mensenrechten. Met wat ik nu doe, kon ik dichtbij huis iets betekenen.

Op de enveloppe schrijft ze het adres van de Facebookpagina, zodat mensen kunnen reageren. Ze krijgt veel mooie reacties. “Dat is ontzettend gaaf, omdat je natuurlijk ook niet zeker weet of de brief wel echt gevonden wordt.

Brieven doen meer

Ook treinpersoneel is erg blij met de post, omdat ze nu eens positief worden benaderd door reizigers. Onlangs stuurde een monteur een bericht over de brief die hij op de grond zag liggen. “Werkend als treinmonteur, tikken de laatste minuten weg van mijn dienst. De laatste trein moest vannacht om 5:00 uur gecontroleerd worden om enkele uren later weer duizenden reizigers te verplaatsen van A naar B. Plotseling zie ik een enveloppe voor mijn voeten liggen”, schrijft hij. “Ik vond het briefje erg leuk en apart om te vinden.”

Zelf lieve brieven schrijven?

Hou de facebook van Meer Lieve Brieven in de gaten voor de volgende schrijfsessie.