Breng je dag door in deze duurzame gebouwen!  

Want duurzame gebouwen zijn niet alleen hot, maar ook hard nodig
17-05-2017
De groene plantenpanelen van Green Window by 5D Solutions.

De groene plantenpanelen van Green Window by 5D Solutions.

Van wakker worden in het leukste Tiny House van Nederland tot een voorstelling in een duurzaam theatergebouw; zo spendeer jij je dag van kop tot staart in duurzame gebouwen.

Een broodnodige transitie in de bouwsector

Helaas is de bouwsector een zeer vervuilende sector. Gebouwen zijn verantwoordelijk voor ruim een derde van de wereldwijde CO2-uitstoot. Deze sector is dan ook hoognodig toe aan een groene transitie. Gelukkig is er al veel gaande op dit gebied en zijn er steeds meer mogelijkheden om je tijd door te brengen in duurzame gebouwen.

Begin je dag groen in een Tiny House

Word wakker in je eigen Sustainer Home, een superhandige Tiny House dat is opgebouwd uit een modulair blokkensysteem waardoor je het naar je eigen smaak kan vormgeven.  Ze zijn geheel zelfvoorzienend in energie, met zonnepanelen op het dak en ramen van driedubbelglas. Tiny Houses hebben allerlei (milieu-)voordelen. Door hun beperkte omvang vermijd je overbodige spullen, houd je je stookkosten laag en is je huis ook nog eens (relatief) makkelijk te verplaatsen.

Voor nog meer leuke Tiny House-inspiratie, bekijk deze blog over zes andere hele leuke mini-huisjes in Nederland. In welke zou jij wel eens wakker willen worden?

Een voorbeeld van een Tiny House van Sustainer HomesEen voorbeeld van een Tiny House van Sustainer Homes.

Op naar het (duurzame) kantoor!

Wie werkt er nu niet graag in een duurzaam kantoor? Zo is organisatie de Groene Grachten druk bezig met het verduurzamen van bestaande, oude gebouwen. Hierdoor kun je dus werken in een prachtig, duurzaam, grachtenpand.  

Ga je naar je werk in een iets minder speciaal kantoorgebouw, dan kan je ook dat met een gerust, milieuliefhebbend hart doen. RedShare maakt kantoorgebouwen energie-efficiënter en verlengt de levensduur van de aanwezige installaties. En met de handige plantpanelen van 5D Solutions, worden de gevels ook nog eens heuse fijnstof en CO2 reinigers (zie afbeelding bovenaan).

Breng je je werkdag liever door in de natuur? Dan is KantoorKaravaan the place to be. Zij hebben leuke caravans staan op verschillende plekken in de Nederlandse natuur.

Een groen avondprogramma

Na een dag hard werken, kan je gaan ontspannen in een van de verduurzaamde Nederlands theaters. Remco Wagemakers helpt Nederlandse theatergebouwen vergroenen ‘want juist in een sector waar de budgetten zijn teruggelopen, is het verhogen van (energie-)efficiëntie een grote kans’. Hier bezoek je dus met een gerust hart een mooie voorstelling.

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

Samen is natuurlijk nog leuker dan alleen. Dus als je nog een stapje verder wil gaan kun je ook in een ecodorp gaan wonen. Keuze te over want de ecodorpen springen tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Strowijk Iewan in Nijmegen vormt een florerend voorbeeld en ook in Boekel worden belangrijke stappen gezet om een ecodorp te creëren. En vergeet ook het ReGen Villages en het (bijna) in aanbouw zijnde Ecodorp Noordeland niet. Mocht je nieuwsgierig zijn naar meer, op ecodorpennetwerk.nl kun je een overzicht vinden van alle Nederlandse initiatieven.

Strowijk Iewan, Ecodorp in NijmegenEcodorp Strowijk Iewan in Nijmegen. Foto: Wen Versteeg.