Brandbikes - Ga toch fietsen! 

Brandbikes maakt toffe bedrijfsfietsen waarvoor je spontaan de auto wilt laten staan. (Mits je op fietsafstand woont natuurlijk!)
05-10-2017
Brandbikes - fietsen

Brandbikes

Zou jij op de fiets naar je werk gaan als de baas je nieuwe fiets betaalt? De mannen achter Brandbikes hopen van wel. Fietsen naar je werk scheelt namelijk een hoop uitstoot en is nog gezond ook. Daarom maakt Brandbikes blitse bedrijfsfietsen waarmee je door weer en wind kunt. Dat doen ze niet zomaar in een fietsenfabriek, maar in de werkplaats van het Leger Des Heils. Zo klopt het verhaal achter deze fietsen van A tot Z. We spraken mede-initiatiefnemer Koen Grosman over hun ambitieuze plannen.

Brandbikes - Ga toch fietsen!

Koen Grosman en Floris Wilmink zijn al beste vrienden sinds de basisschool. Onlangs volgden ze dezelfde masteropleiding: Entrepeneurship & Innovation aan de Lund University. Koen vertelt dat het idee voor Brandbikes ontstond in een klein koffiebarretje in Malmö:

“We zochten elke week naar de lekkerste koffietentjes in Malmö, waar we vervolgens brainstormden over onze ideeën om een bedrijf te starten. Op een dag ontdekten we dat 41% van werkend Nederland binnen een straal van 7,5 kilometer van hun werk woont. En dat 75% van werkend Nederland aangeeft dat ze best op hun fiets of E-bike willen stappen, als de werkgever deze fiets betaalt. Dat bracht ons op het idee voor een Brandbikes:  bedrijfsfietsen in de huisstijl van het bedrijf.”

“Het idee greep ons meteen en toen we elkaar aankeken, wisten we dat we op iets goeds waren gestuit. Het was ook nog eens een plan waarin we volop onze sterke kanten konden benutten. Floris is namelijk heel technisch en handig en ik ben weer goed met klanten en (online) marketing. De ideale combinatie!”

De voordelen | Op die fiets 

Brandbikes - bedrijfsfiets

De heren van Brandbikes willen dat de werkgever het fietsgebruik onder zijn of haar werknemers stimuleert door ze een fiets cadeau te geven. Koen vertelt welke voordelen daar aan hangen:

“Voor bedrijven draagt het aanschaffen van bedrijfsfietsen bij aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Verder hangen er een aantal andere voordelen aan. Met een bedrijfsfiets werk je namelijk samen met je collega’s aan je gezondheid, je duurzame imago én het realiseren van kostenbesparingen. “

“Auto’s veroorzaken ongeveer 20% van alle uitstoot in Nederland. Daarbij is het woon/werkverkeer verantwoordelijk voor 40% van de CO2 uitstoot. Fietsen is dus in de eerste plaats duurzamer. Daarnaast blijkt uit onderzoek van TNO dat werknemers die regelmatig de fiets pakken minder vaak ziek zijn dan collega’s die met een ander vervoersmiddel naar hun werk gaan. Zo bespaar je dus ook op verzuimkosten.” En zoals we hier al eerder schreven, maakt fietsen ook nog eens gelukkig!

“Door de bedrijfsfiets te branden in de stijl van het bedrijf bespaar je op promotiekosten. Adverteren is namelijk erg duur. Voor hetzelfde geld kan je ook een aantal fietsen door de stad laten rijden met jouw werknemers er op. Tot slot blijkt uit een gepubliceerd onderzoek in de Harvard Business Review dat bedrijfsgiften de beste manier zijn om loyaliteit en motivatie te stimuleren onder werknemers. Bedrijfsgiften blijken veel effectiever dan de veelal bekendere bonuscultuur.”

50 | 50 fietst het in elkaar

Brandbikes fietsen naar je werk

Het plan voor Brandbikes stond in de startblokken, het was alleen nog zoeken naar een geschikte plek om deze fietsen in elkaar te fietsen. Volgens Koen hebben ze de perfecte werkplaats gevonden:

“Wij gaan de fietsen maken met 50 | 50, de werkplaats van het Leger des Heils. Ze produceren hier fietsen en namen contact op voor een samenwerking. Wij zijn bij de langs geweest en zijn erg onder de indruk. Zij produceren  kwalitatief hoogwaardige fietsen, kunnen maatwerk leveren en bieden werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

“Het Leger Des Heils wil hun werkplaatsen graag uitbreiden zodat er meer werkgelegenheid komt. Zij hebben de focus echter niet op het afzetten van de producten die ze leveren. Op dat gebied nemen wij het stokje over. Wij gaan hen helpen met het op de markt zetten van een uniek Leger des Heils model voor bedrijven. Zo helpen we elkaar.”

“Er zijn steeds meer bedrijven bezig met hun MVO beleid, sociaal-maatschappelijke betrokkenheid en de communicatie daarvan naar de buitenwereld. Een dergelijke fiets met ‘verhaal’ geeft naar ons idee de perfecte invulling op deze markt voor bedrijfsfietsen.” 

De (fiets)route naar hun toekomstdroom

Wij zijn erg benieuwd naar de ontwikkeling van deze startup. Als het aan Koen ligt gaan we de komende tijd in ieder geval een hoop Brandbikes zien:

“Onze droom is dat iedere werknemer (binnen fietsbare afstand) de auto inruilt voor een mooie bedrijfsfiets om mee naar het werk te gaan! Wij zijn achter de schermen ook bezig met een E-bike waardoor deze fietsbare afstand naar het werk vergroot kan worden. Tijdens onze (fiets)route naar deze droom hopen wij een mooi en gezond bedrijf op te bouwen welke na enkele jaren ook buiten de Nederlandse grens actief wordt.”

Meer weten? Klik hier voor de site en Facebookpagina van Brandbikes.