Brabants vervoersbedrijf laat bussen massaal elektrisch rijden 

Duurzaam openbaar vervoer heeft de toekomst. In Eindhoven begrijpen ze dat.
15-12-2016
Duurzaam openbaar vervoer heeft de toekomst. In Eindhoven maken ze een flinke stap vooruit.

De Evolans, een elektrische bus van Hermes. Bron: Eindhovens Dagblad.

Nederlanders zijn vaak kritisch op het openbaar vervoer. Maar er gebeurt ook heel veel goeds! Zo gaat vervoerder Hermes in Eindhoven voortaan rijden met 43 hypermoderne bussen, genaamd de "Evolans". 

Oefening baart kunst

Hoe is het om in zo'n bus te rijden? Eén van de voordelen van de e-bussen is dat ze enorm stil zijn. Dat is ook meteen een uitdaging voor de buschauffeurs: je hoort het niet als de bus langsrijdt. Gelukkig zijn de bussen voorzien van een soort trambel, om het overige verkeer te waarschuwen. Maar liefst 550 chauffeurs krijgen een speciale training om de 18 (!) meter lange bus te besturen. Hier zijn enkele ervaringen van de chauffeurs: 

Wim van den Biggelaar (43) Hij manoeuvreert de bus tussen Helmond en Eindhoven soepel door de bochten. "Het sturen is net als bij de dieselbus, de wielbasis is hetzelfde.” De ruime cabine bevalt goed. Hij mist alleen het geluid van de motor. Na een ritje van 18 kilometer heeft de batterij 71 procent stroom verbruikt.

Chauffeur Paul Honing (32)"Prettig rijden, je voelt hem niet schakelen”, is het eerste oordeel. Door de elektrische motor moeten chauffeurs constant hun stroomverbruik in de gaten houden. Ook moet je een elektrische bus niet laten uitrollen, maar juist laat remmen. "Ik vind het mooi om dit mee te maken. Over tien jaar zeggen we: weet je nog, toen we voor het eerst in een elektrische bus reden."

Hermes-directeur Juul van Hout"Het komt aan op goede timing na afloop van de rit. De negen accupakketten op het dak van de bussen moeten tussentijds worden bijgeladen, en dat moet precies volgens schema, op de juiste plek en tijd."

In 2024 moet het hele stad- en streekvervoer in Einhoven elektrisch zijn.

Electricity, it keeps on growing

 Wil je meer weten over duurzame ontwikkelingen in het openbaar vervoer? Team FAST ontwikkelt een Stadsbus op mierenzuur die duurzaam kan rijden op de vloeistof mierenzuur. De studenten die dit ontwikkelen komen ook uit Eindhoven. Of wil je je oude elektronische afval ergens kwijt, maar weet je niet waar? Neem dan snel een kijkje bij de E-waste Arcades, daar speel je funky spelletjes met je oude aparatuur. En pssst, wist je dat E-waste Arcades ook in Eindhoven zit?