Bouw je eigen robot met BYOR 

Met deze unieke robot leer je alles over upcycling en duurzame energie
23-10-2017

Iedereen zijn eigen BYOR!

De wereld waarin onze kinderen opgroeien wordt steeds technologischer. Om kinderen beter te laten begrijpen hoe deze technologie om hun heen werkt is de BYOR-kit ontworpen. Een robot die je zélf bouwt én je ook nog eens alles leert over upcycling, materiaalgebruik en duurzame energie. We spraken Teun van Roessel, een van de initiatiefnemers.

Consumentenmarkt

Een paar jaar geleden was daar ineens Solly. Een vrolijke, zon-etende robot die kinderen alles leerde over duurzame energie. Teun vertelde ons destijds: "mijn ultieme doel is om een consumentenversie van de Solly-robot te maken, maar door de hoge investering die dit vereist staat dat plan nog op de lange-termijnsplanning. Of al de plannen tot uiting komen is natuurlijk nog de vraag, maar de ambitie is er!"

Nu is zijn droom uitgekomen met BYOR, die ook voor de consument verkrijgbaar is. En het toffe: de BYOR-kit stelt kinderen in staat om zelf robots of andere elektronische apparaten te maken en programmeren. Bovendien leren ze in het proces alles over duurzaam materiaalgebruik, recycling en upcycling. Teun: "Jonge kinderen kunnen enorm veel opsteken van BYOR. Het ontwerpen, bouwen en programmeren  van een interactief apparaat, bijvoorbeeld. Ze leren in dit proces veel van de 21st century skills, een set vaardigheden die voor kinderen in deze tijd belangrijk zijn om te kunnen." Door middel van karton, stiften en andere materialen stel je je eigen unieke BYOR samen.

Hoe werkt BYOR?

De BYOR-kit bestaat uit een aantal verschillende input- en output-onderdelen. De onderdelen kunnen gemakkelijk met stekkertjes op elkaar worden aansluiten via het Easyboard. Zodra deze Easyboard van energie wordt voorzien gaan de aangesloten onderdelen op elkaar reageren. Wanneer er bijvoorbeeld een licht-sensor en een motortje zijn aangesloten, zal de motor sneller gaan draaien als er meer licht op de licht-sensor schijnt. De onderdelen van de kit kunnen makkelijk op kosteloze materialen zoals karton bevestigd worden. Met de BYOR-kit zijn kinderen dus helemaal vrij in de vormgeving van hun robot of apparaat. Wanneer er een 3D-printer of lasercutter ter beschikking is kan deze ook (onderdelen van) de robot produceren.

Huilende kinderen

Volgens Teun kan iedereen de robot gebruiken: "De kit is zo ontworpen dat je met weinig kennis over technologie toch creatief aan de slag kan." Daarom is BYOR ideaal voor scholen om kinderen een eerste introductie te geven met technologie en er zelf creatief mee aan de slag te gaan. Omdat de chip makkelijk geprogrammeerd kan worden kan ook een oudere doelgroep ontwerpers, kunstenaars en andere creatieven er gebruik van maken in hun studie of vakgebied. De eerste reacties zijn erg positief. Volgens Teun heeft dit echter ook zijn nadelen.. Met een knipoog vertelt hij: "We krijgen veel positieve reacties en zelfs huilende kinderen omdat hun eigen robot weer uit elkaar moest worden gehaald na afloop van een workshop."

Geïnteresseerd in BYOR? Op de site van Solly vind je meer informatie!