Boodschappen doen bij je eigen boerderij 

Transparantie is de key
16-06-2016 - door Dine

Blije varkentjes op de Herenboederij in Boxtel

Gezonde, verantwoorde voeding van de boer bij jou uit de buurt. Steeds meer gezinnen fantaseren daarover, omdat het maar geheimzinnig is waar het fruit, de groente en het vlees uit de supermarkt vandaan komt. Deze boerderij is een mooi voorbeeld van hoe het ook kan.

Weet wat je eet

In het Brabantse plaatsje Boxtel startten 70 gezinnen samen met één boer een boerderij waar ze 60% van hun wekelijkse boodschappen kopen. De gezinnen zijn eigenaar en mogen op de boerderij werken als ze willen. Boer Geert werkt in loondienst bij hen. Er lopen onder andere kippen, varkens en koeien en een de boerderij heeft een boomgaarde met appels, peren en pruimen. Bovendien telen ze er aardappelen en groenten. Zo maakt iedereen kennis met het boerderijleven, de dieren en de manier waarop het voedsel geproduceerd wordt. 12 juni werd de boerderij opgeleverd. 

Als je vlees eet, dan wel verantwoord

Naast dat de initiatiefnemer Geert graag meer van zulke boederijen wil verwezenlijken, zijn er ook andere verrgelijkbare initiatieven in Nederland. Bijvoorbeeld dat je online een kip of een koe kunt adopteren,  dat je samen een koe kunt kopen (Cowbutching) voordat zij geslacht wordt of je kunt voor varkensvlees en een biggensafari als tegenprestatie krijgen bij Buitengewone Varkens als je hun crowdfunding steunt. Je kunt natuurlijk ook gewoon je lokale boer steunen door bij hem melk, kaas of eiren te kopen.

Geredde varkens knuffelen

Je kunt ook een bezoekje brengen aan dieren die het minder hebben getroffen en nu gered zijn. De Bofkontboerderij is opgezet als educatieboerderij om consumenten te laten nadenken over het eten van varkens, koeien en kippen. De varkens, koeien en kippen die met elkaar Familie Bofkont vormen zijn gered van de vee-industrie, veemarkt of anderszins. Je kunt met ze knuffelen, ze masseren of een workshop met ze doen. Leonie ter Veld van Gewoon wat een studentje 's avonds eet  was daar ook voor het NPO programma Vleesverlangen.

 

Profile picture for user dine2401@hotmail.com
Dine
Auteur
23-jarige Haarlemse wil het liefst afval, dierproeven en de bio-industrie de wereld uit helpen. Ik ben dagelijks bezig met plantaardig eten en minimalisme en ik ben super gek op hondjes.