Lifestyle
Mode

Bont steeds vaker in de ban 

Goed nieuws voor heel veel dieren: bont wordt nu ook door grote modemerken als Chanel verbannen.
13-12-2018 - door Maartje
Foto: Ray Hennessy

Foto: Ray Hennessy

Begin december 2018 kwam het grote Franse modehuis Chanel met het bericht dat ze gaan stoppen met het gebruik van "exotische dierhuiden" van krokodillen en slangen én ook bont in de ban doen. Een mooie overwinning voor dierenrechtenorganisaties en miljoenen dieren.

Ben je opgegroeid in de jaren tachtig dan ben je mede dankzij de Kinderen voor Kinderen knaller "Een tweedehands jas" opgegroeid met de boodschap dat bont not done is. Al decennia lang strijden dierenorganisaties tegen het gebruik van bont en de misstanden in de bontindustrie. Helaas wordt bont nog door veel mensen als een (onterecht) duurzaam en luxe modeproduct gezien waar ze zich maar al te graag in hullen.

Vos bestemd voor de bontindustrie Foto: Jo-Anne McArthur / We Animals

Bij de grote modemerken lijkt het tij nu gelukkig te keren. De aankondiging van Chanel om met bont te stoppen volgde op eerdere beslissingen van merken als Gucci, Ralph Lauren, Armani, Burberry en Michael Kors om geen bont meer te gebruiken in hun ontwerpen. In september 2018 was zelfs de hele London Fashion Week voor de eerste keer bontvrij. In dit overzicht kun je zien of ook jouw favoriete merk al bontvrij is.

Bont zeer milieuonvriendelijk

Dat er heel veel dierenleed is in de bontindustrie is al redelijk bekend. Hoewel de Nederlandse overheid de nertsfokkerij heeft verboden, gaat dit verbod pas in 2024 in. Ondertussen zijn er in ons land nog zo'n 140 fokkerijen en 5 miljoen nertsen volgens Bont voor Dieren en al dit bont wordt gebruikt voor de mode-industrie. Dat maakt ons na Denemarken de grootste producent in Europa.

Dat bont ook heel erg slecht voor het milieu is, is minder bekend. Voor de verwerking van bont worden veel schadelijke chemicaliën en verfstoffen gebruikt. Zo blijkt uit een rapport van CE Delft dat het klimaateffect van 1 kilo nertsenbont maar liefst vijf keer zo hoog is als het klimaateffect van 1 kilo textiel!

Doe de bonttest

Vooral in de winter zie je weer heel veel bontkragen op straat. Veel mensen denken dat ze een kraag van nepbont dragen maar helaas blijkt het toch nog vaak om echt bont te gaan. Wil jij zeker weten dat je geen bont in je kledingkast hebt hangen? Doe dan de test:

Heb je thuis bont hangen en wil je er vanaf? Stuur het dan op naar Bont voor Dieren, zij gebruiken het als voorlichtingsmateriaal. 

Meer over diervriendelijke mode

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!