Blue Monday? Niet met de Zweedse lagom mentaliteit 

12-01-2017

HET IS BLUE MONDAY, de meest depressieve dag van het jaar. Oké, voordat we massaal naar de anti-depressiva grijpen, laat me vertellen dat het concept 'Blue Monday' een PR-stunt was van een vliegtuigmaatschappij (die niet veel later failliet ging). Toch kent een groot deel van de werkende bevolking burn-outklachten. In Nederland zijn dat maar liefst 1 op de 7 werknemers (!). In Zweden hebben ze hier wat op gevonden, namelijk de 'lagom' filosofie.

Niet te veel, niet te weinig: net goed

Lagom betekent zoiets als 'niet te veel, niet te weinig, net goed'. Het begrip is verbonden met eerlijkheid, oprechtheid en balans. Maar dan rest de vraag: hoe ziet lagom er in ons dagelijkse leven uit? Het antwoord daarop is vrij eenvoudig. Hou je financiën bij, wees je bewust van je impact op het milieu en verminder je afval. Elk klein beetje helpt, is het idee.

Zweden werken lagom

Ook het arbeidsleven in Zweden is steeds meer gericht op lagom. In Zweden houden ze werk en privé strikt gescheiden. En er ís genoeg tijd voor privé en rust. Om klokslag vijf uur gaan in de meeste bedrijven de computers en de lichten uit en gaan de deuren dicht - als ze niet al experimenteren met een zesurige werkdag. In heel wat bedrijven en organisaties merkt men dat het personeel blijer, productiever en creatiever is. Ook geven veel werkgevers hun personeel een fitnessabonnement of flexibele uren na het krijgen van kinderen. Bovendien geven bazen hun personeel af en toe gewoon eens eerder vrij. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat, wanneer het echt nodig is, de werknemers nét dat extra stapje zetten voor het bedrijf.

 

Fika: even de rem erop

Een ander typische Zweedse gewoonte is de 'fika', wat helemaal in de lagom filosofie past. Het is zeg maar de koffie-met-taart-pauze op het werk. Maar meer nog dan een gezellige pauze (waar vaak de beste ideeën ontstaan) is de fika hét moment om te vertragen en de goede dingen van het leven te waarderen. Je kan het alleen doen, met collega's of met vrienden, thuis op de bank, op het werk of in een park. Zolang je maar even nadenkt over wat je aan het doen bent. Even op de rem gaan staan en halt houden. Het is een luxe in deze hectische wereld. En wij kunnen daar nog veel van leren.