Bloemenstorm gaat de bloemetjes buiten zetten. 

Een kleine update van dit vrolijke initiatief
01-08-2016

Afbeelding: Bloemenstorm

Bloemenstorm wil de bloembol weer terug brengen in het straatbeeld. Dat doen ze door prachtige gevulde bloembakken te maken voor allerlei Nederlandse bedrijven. Zo pakken ze verspilling aan en maken ze tegelijkertijd ons land een stukje mooier. Ze bestaan alweer een jaar dus het is de hoogste tijd voor een update. We spraken mede-initiatiefnemer Frank Berbée over het afgelopen jaar en zijn dromen voor de toekomst.

 

Een fleurige missie

"Wist je dat er jaarlijks zo’n 2,4 miljoen kilo bloembollen wordt weggegooid? Dat is 14 keer zo veel als de hele Keukenhof! BloemenStorm is een circulair initiatief tegen de verspilling van bloembollen. Tegelijkertijd willen we ons land letterlijk een stukje fleuriger maken. Wij verzamelen de overgebleven bloembollen rechtstreeks van de kweker en planten deze in robuuste bloembakken. Bedrijven, overheden en zorginstellingen kunnen hiermee hun entree of terrein opfleuren. De bloembakken worden 4 maal per jaar ververst en zitten telkens weer vol met bloembollen die later bloeien. Geen onderhoud, geen investering en geen gedoe. Bovendien zijn groene vingers niet vereist!"

Een stormachtig jaar

“Het was een stormachtig jaartje! We hebben veel energie gestopt in perfectioneren van ons product. We zijn namelijk niet alleen een bewustwordingscampagne, we willen het probleem van de verspilling van bloembollen ook écht aanpakken. Op dit moment zijn er ongeveer 60 bloembakken in de omloop en daarvan zijn er veel te linken aan onze deelname aan de wereldprijs. Een lokale krant had een artikel geschreven over ons initiatief en onze deelname en daardoor kregen we enorm veel reacties. Een aantal van deze lezers zijn onze eerste klanten geworden. Vervolgens kregen we weer reacties van mensen die onze bloembakken weer hadden zien staan bij onze eerste klanten."

De bloemetjes buiten zetten

"We gaan met onze ervaringen uit dit eerste jaar ons project een stuk breder uitrollen. We krijgen eigenlijk alleen maar enthousiaste reacties en dat is als beginnende ondernemers erg leuk! Wij zijn nu aan het kijken wat de beste stappen zijn die we kunnen gaan zetten om ons idee onder een groter publiek bekent te krijgen. Dat betekent trouwens niet dat we aan particulieren gaan verkopen. Die vraag krijgen we namelijk ook wel eens."

"We hebben er heel bewust voor gekozen om aan bedrijven te leveren omdat die momenteel bijna geen bloembollen afnemen. Het planten van bollen is voor een bedrijf vaak net teveel gedoe, maar wij maken het eenvoudig en hapklaar. Particulieren die bloembollen in hun tuin willen kunnen deze gewoon halen bij het tuincentrum. Het is voor de deelnemende kwekerijen natuurlijk ook niet interessant om hun overschotten te leveren als wij hiermee de normale afzetmarkt verstoren."

Een rooskleurige toekomst

"Ons doel is om binnen 5 jaar 1000 bloembakken in het land te hebben staan. Hiermee kunnen wij al 12% van de totale afvalstroom een nuttige bestemming geven. Daarnaast zouden wij het prachtig vinden dat wanneer een toerist in Nederland komt, hij zich niet hoeft af te vragen waar toch de tulpen vandaan komen. Wij mogen er best een beetje trots op zijn dat wij als klein landje de absolute wereldleider zijn in deze fleurige handel."

 

Meer weten over Bloemenstorm? Klik dan hier voor de site.